Milyen zenéket hallgathattak Hemingway Párizsában?

Milyen zenéket hallgathattak Hemingway Párizsában?

ro | 2023. augusztus 24. |

Elindult a 21. Század Kiadó könyves Spotify-csatornája, ahol a kötetekhez hangulatban kapcsolódó playlistek, a könyvekben konkrétan megjelenő zeneszámok listája, könyvek filmfeldolgozásainak zenéi, szerzők, műfordítók vagy akár a főszerkesztő kedvenc zenéi is megtalálhatók.

Melyik album ihlette Jonathan Franzent a Keresztutak írására? Milyen zenéket hallgat Gy. Horváth László fordító, és miket ajánl az általa fordított Háború és békéhez? Milyen zenéket hallgathattak Hemingway Vándorünnepének Párizsában? Milyen dalokat szeret Matthew McConaughey, a Zöldlámpa szerzője? Milyen lehet Coetzee A lengyel című könyvét a kötetben is megjelenő komolyzenei dallamokat hallgatva olvasni?

A Nobel-díjas Coetzee Chopin-dallamok mellett gondolja újra Dante és Beatrice szerelmét
Tovább olvasok

Mik a kedvenc dalai Pék Zoltán műfordítónak, aki Paul Auster új, Baumgartner című regényét is fordította? Milyen zenéket ajánl futáshoz a kiadó csapata? Mik a kedvenc számai Jakupcsek Gabriellának vagy Dezső Andrásnak? Milyen balatoni, nyaralós dalokat kínál nyárvégi pihenéshez a kiadó? Melyek voltak a Gilmore Girls legjobb dalai, melyeket hallgatva még nagyobb élmény lesz majd a szakácskönyv lapozgatása? Milyen melankolikus dalokat ajánl a kiadó Meg Mason Bánat és öröm című könyvéhez? Milyen együtteseket tett sikeressé Rick Rubin zenei producer, A kreatív folyamat című kötet szerzője, és mik tőlük a legjobb dalok?

A kreativitás rendszerellenes életmód
A kreativitás rendszerellenes életmód
Tovább olvasok

Milyen dalok jelennek meg a zenével átitatott Telegraph Avenue című Chabon-kötetben? Milyen Budapestről szóló muzsikákat ajánl Kordos Szabolcs, az Egy város titkai szerzője a főváros 150. születésnapjára? Milyen zenéket hallgat Szigeti Ilidkó pszichológus, a Pszichosztriptíz című kötet szerzője? A 21. Század Spotify-csatornáján minden kiderül, és a kiadó ígérete szerint a könyves zenelisták folyamatosan bővülnek majd.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Berta Ádám: Franzen túl jó ahhoz, hogy ne olvassuk el minden szavát

Visszapillantó rovatunkban a 2013-as év végi listánkon szereplő könyveket poroljuk le. Jonathan Franzen az Erős rengéssel szerepelt rajta. A kötetről, a Nagy Amerikai Regényíró skatulyájáról meg a franzeni mondatról az amerikai író magyar szerkesztőjével, Berta Ádámmal beszélgettünk.

...
Podcast

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

A 2023-as májusi Margón mutatták be Dezső András Nagyfőnök című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

...
Beleolvasó

Paula Hawkins új regényében évtizedes barátság és sötét titkok tartanak össze egy furcsa triót

A lány a vonaton szerzőjének új könyvében egy különös trió egyik tagját meggyilkolják, mire addig megszokott világuk atomjaira hullik. Olvass bele a Vakfoltba!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál