Ilyen lesz a világ a klímakatasztrófa után

Az elképesztő digitális festményeiről híres Simon Stålenhag új kötettel jelentkezik, amely a The Labyrinth (A labirintus) címet kapta. A Mesék a Hurokból alkotójának apokaliptikus víziója ezúttal a klímakatasztrófa utáni időket mutatja be nekünk.

Könyves Magazin | 2020. október 29. |

A Free League Publishing bejelentette, hogy hamarosan érkezik Simon Stålenhag új kötete, a The Labyrinth (A labirintus). A posztapokaliptikus történetnek három főszereplője lesz, Matt, Sigrid és Charlie, ők igyekeznek felderíteni azt, hogy milyen lehetett a világ a nagy katasztrófa előtt. A Gizmodo most egy exluzív részletet mutatott a könyvből, amit ITT lehet megnézni.

Stålenhag leginkább a Mesék a Hurokból című könyvéről híres, amely az elsőként megjelent, közösségileg is finanszírozott artbookja volt. A Hurok egy Mälaröarna környékén található földalatti részecskegyorsító, amit a svédek az ötvenes években kezdtek el építeni. A nyolcvanas évek végére, kilencvenes évek elejére emlékszik vissza a narrátor, aki maga az alkotó.

Egy sosem volt retrovilágot alkotva hív utazásra Simon Stålenhag - Könyves magazin

Simon Stålenhagra már gyerekként olyan filmek voltak nagy hatással, mint az Alien vagy a Szárnyas fejvadász. Digitális festményein a tipikus skandináv vidék tájképeit ötvözi indusztriális, neofuturista épületekkel és gigászi űrhajókkal, robotokkal. A Mesék a Hurokból című albuma alapján az Amazon készített sorozatot.

Ezt írtuk róla:

„Memoárjában keverednek az alternatív múlt technológiai csodái Stålenhag saját, valós emlékein alapuló sztoritöredékekkel. A Hurok által érintett vidéken megmagyarázhatatlan, különös dolgok kezdenek történni, amikre a misztikum fenntartása érdekében választ sem igazán kapunk. Hogyan kerültek dinoszauruszok a környékre? Testet tud-e cserélni egy ikerpár? Hogyan került a 6. B-s Magnus Amerikába az egyik titokzatos gép segítségével? Az izgalmas események és a szemkápráztató rajzok nem mindig alkotnak igazán szerves egységet, de együtt mégis rendkívül rejtélyes, áhitattal és rácsodalkozással teli, mégis hétköznapi problémákkal terhelt hangulatot közvetítenek.”

A The Labyrinth az első hírek szerint még sötétebb világot mutat majd. Egy olyan korban járunk, amelyben egy túlvilági jelenség már elpusztította a Föld légkörét, a néhány túlélő pedig a föld alatt kénytelen tengődni.

A kötet szintén közösségi finanszírozással valósul meg, eddig 360000 dollár gyűlt össze rá. Várhatóan decemberben jelenik meg.  

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy sosem volt retrovilágot alkotva hív utazásra Simon Stålenhag

Simon Stålenhagra már gyerekként olyan filmek voltak nagy hatással, mint az Alien vagy a Szárnyas fejvadász. Digitális festményein a tipikus skandináv vidék tájképeit ötvözi indusztriális, neofuturista épületekkel és gigászi űrhajókkal, robotokkal. A Mesék a Hurokból című albuma alapján az Amazon készített sorozatot.

...
Nagy

Tíz tény a tinédzserről, aki miatt jobban figyelünk a klímakatasztrófára

...
Hírek

Honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink?

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Polc

A verset nem kell slaggal verni, hogy megértsük

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

...

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

...
Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

Az évtized legfontosabb magyar szépirodalmi megjelenéseit vesszük sorra a héten. Ötvenes listánkat kiadóvezető, szerkesztő, kritikus, egyetemi tanár és újságíró segítségével állítottuk össze. Itt az ötödik rész!

Szerzőink

...
Sas Csaba

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...
Bányász Attila

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

...
Ruff Orsolya

Kötelező olvasmányok: legalább 60 éve ugyanarról vitatkozunk

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]