Honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink?

.konyvesblog. | 2019. szeptember 23. |

Az xtro realm csoport őszi diszkusszív gyakorlatai a képzelet fogalmát veszik górcső alá. A programsorozat célja, hogy a résztvevők különböző szempontok mentén számot vessenek gondolkodásunk meghatározottságaival, a klímaválság helyi kihívásaival való társadalmi szembenézés ugyanis csak akkor lehetséges, ha képesek vagyunk választ adni olyan alapvető kérdésekre, minthogy mit tekintünk természetnek, honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink és miként képzeljük el az új körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül.

Összességében tehát a magyar társadalmi képzeletben megjelenő természetfogalmat járja körül annak a nyolcalkalmas rendezvénysorozatnak a bevezető estje, melyet ma este 19 órakor tartanak az FKSE-ben. Elképzelhető-e a klímaválságról való gondolkodás dekolonializálása, a globálisan történő ökológiai folyamat helyi megközelítése, és ha igen, a művészet ebben milyen szerepet tölthet be? Egyebek között ezekre a kérdésekre is választ keresnek a résztvevők, akik Bodor Ádám, Jancsó Miklós és Makovecz Imre munkásságán keresztül vizsgálják a kulturálisan velünk élő természetfogalmakat.

A beszélgetés- és kirándulássorozatban szó lesz többek között űrbányászatról, klímaszcenáriókról, a természettel megkötendő szerződésről, a patriarchátus ökológiai elnyomásáról, majd az emberi lét lehetséges végéről és annak ábrázolásairól. A résztvevők ellátogatnak egy fenntarthatóságon alapuló biogazdaságba, az energia materialitásának kérdését pedig egy működő olajfinomítóban vizsgálják meg. A nyilvános diszkusszív gyakorlatok sorozatot a 3. OFF-Biennáléra készülő kiállítás előkészítő programjaként szervezik meg.

Az első esten György Péter és Sipos Balázs közreműködésével a társadalmi képzelet és a klímaválság viszonyáról lesz szó. Részletek erre>>