Tíz tény a tinédzserről, aki miatt jobban figyelünk a klímakatasztrófára

Tíz tény a tinédzserről, aki miatt jobban figyelünk a klímakatasztrófára

.konyvesblog. | 2019. november 26. |

greta-thunberg.jpg

Forrás: Anders Hellberg/ Wikimedia

A kép rögzült: fiatal lány sárga esőkabátban, fonott copffal és szigorú tekintettel. Greta Thunberg kevesebb, mint másfél év leforgása alatt a világ egyik legismertebb környezetvédő ikonjává vált. 

A 16 éves Asperger-szindrómás svéd diák éppen az Atlanti-óceánon keresztül tart Madridba egy vitorláshajón, hogy részt vegyen a Chiléből áthelyezett ENSZ COP25 klímacsúcson. Gretát tavaly nyári első akciója óta jelölték Nobel-békedíjra, munkáját sztárok kezdték támogatni, miközben az általa indított mozgalom, a #FridaysForFuture világszerte folyamatosan növekszikThunberg aktivizmusáról és a klímaválságról ősszel három könyv is megjelent magyarul: a családjával közösen írt Ég a házunk, illetve a gyerekeknek szóló A jövőnk most kezdődik és a Greta vagyok. 

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Fordította: Harrach Ágnes, Corvina Kiadó, 2019, 284 oldal, 3500 HUF

 

Gap year

Greta 2018 augusztus 20-án ült le először a svéd Országház lépcsőjére egyedül, kezében a „Skolstrejk för klimatet”, vagyis „Iskolasztrájk a klímáért” felirattal. Tervéhez tartva magát akkor egészen a svéd választásokig, vagyis három hétig folytatta a sztrájkot. Később visszament az iskolába, de péntekenként tovább tüntetett. A tavalyi tanévben ismert aktivistaként és diákként nagyon hosszúra nyúltak a napjai, így inkább úgy döntött, idén nem megy iskolába és kizárólag a klímaügyért dolgozik majd.

Hírnév

Greta rengeteg ismert emberrel – politikusokkal, színészekkel, vezetőkkel – találkozott 16 éves korára. Beszélgetett már Barack Obamával, Ferenc pápával, Arnold Schwarzeneggerrel, Jane Goodall-lal, Leonardo DiCaprioval, Ellen DeGeneres-szel és Justin Trudeau-val is.

thunbergpapa.jpg

Forrás

Egy cikkel kezdődött

Greta 2018 májusában egy svéd lap környezetvédelemmel foglalkozó cikkpályázatának egyik nyertese lett. Miután megjelent az írása, felkereste őt néhány aktivista. A közös gondolkodás során szóba került, hogy az iskolai lövöldözéseket túlélő parklandi diákok mintájára kellene felvonulásszerű eseményt szervezni a klímáért is, Gretában viszont a huzamosabb iskolai sztrájk ötlete formálódott.  „(...) Próbáltam meggyőzni a többi fiatalt, hogy tartsanak velem, de igazán senkit nem érdekelt a dolog (...) Szóval egyedül terveztem meg az eseményt” – írta korábban egy Facebook-posztjában. Greta a Guardiannak említette, hogyha a többi emberhez hasonlóan társas lény lenne, akkor valószínűleg valamilyen környezetvédő szervezetet próbált volna indítani együtt a többiekkel. 

Milliók

Az aktivistának eddig 8,3 millió Instagram-követője, közel 3 millió Twitter-követője és közel 2,7 millió Facebook-követője van. A #FridaysForFuture-t több millióan támogatják, már a magyar csoportot is 12 ezren követik. 

Szuperképesség

Greta 2011-ben, 8 éves korában hallott először a klímaváltozásról és nem tudott túllépni azon, miért nem tesznek érte többet az emberek. Három évre rá depressziós lett, nem evett és nem beszélt. Ekkoriban született meg a diagnózisa. „Asperger-szindrómával, OCD-vel (obszesszív-kompulzív zavar) és szelektív mutizmussal diagnosztizáltak. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy csak akkor beszélek, mikor szükségesnek tartom. Ez most egy ilyen pillanat” – mondta híressé vált TED beszédében tavaly novemberben. Greta az autisztikus spektrum egyik kategóriájába tartozó Aspergerre nem betegségként, inkább szuperképességként tekint. Testvérét, a zenében tehetséges 14 éves Beatát hasonlóan diagnosztizálták.

Pop

Greta a popkultúrába is beszivárgott. Arcával és üzeneteivel rengeteg netes kereskedő próbálkozik (póló, termosz, matrica, szatyor) miközben Greta a fogyasztás visszaszorítása ellen érvel. Gretás mémekből annyi van, hogy „hivatalos” Greta Memes oldal is létezik a Facebookon. 

Ismert felmenők

Greta apja, Svante Thunberg színházi ember, az ő apja a színész-rendező Olof Thunberg. Svante nevét távolabbi felmenőjéről, a tudós Svante Arrhenius-ról kapta, aki először vizsgálta a légkörbe került szén-dioxid hatását a Föld éghajlatára. Greta anyja Malena Ernman Svédországban híres operaénekes, aki 2009-ben az Eurovízión képviselte országát. Lánya hatására már nem folytatja világkörüli munkáját, csak oda utazik, ahova repülő nélkül is el tud jutni. Malena és Svante eleinte nem támogatta az iskolasztrájkot és a klímavédelemről sem tudott többet, mint bárki más.

Abszurd

Az aktivistát rengeteg támadás, kritika és gyűlölködés is éri. Nemrég az Eurológus írt arról, hogy Gretát az orosz propaganda vette célba. Az anyagokban „beteg” „ostoba” „naiv” kislányként tűnik föl, aki egy „új totalitárius hullám prófétájaként” a radikális iszlámhoz hasonló eszmerendszerrel pusztítaná el a keresztény nyugati világot (Soros Györggyel karöltve). Hasonló hangok elérnek a magyar propagandába is. „Semmilyen szervezet tagja nem vagyok. Időnként együttműködöm néhány környezetvédő  NGO-val. De teljesen független vagyok, és csak magamat képviselem. (...) Egyetlen klímaaaktivistával sem találkoztam még, aki pénzért harcolna. Maga a gondolat is abszurd” – írta a fent említett Facebook-posztjában.

Falak

Greta alakja népszerű street art téma. November elején San Francisco egy hatalmas falára festették fel az arcát, októberben a kanadai Edmontonban rongáltak meg egy róla készült képet, szeptemberben Isztambulban készült róla falfestmény, májusban Bristolban került fel egy 15 méteres falra, márciusban pedig Dániában is megfestették. (Még több street artot Gretáról itt találtok.)

greta_1.jpg

Forrás

Hogy merészelitek?

Greta New York-i klímacsúcson elmondott beszéde nagy port kavart. Politikusoknak, komoly hatalommal rendelkezőknek olvasott be mindenféle szépítés nélkül. „Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal.” Nem sokkal a beszéd után, szeptember végére már el is készült a  “How Dare You” című death metal verzió – írta meg a Stenk. A felvétel a Youtube-on olvasható leírás szerint a #GREENMETAL kampány része, ami a metál szubkultúrát igyekszik klímatudatossá tenni.

Szerző: Balkányi Nóra

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.