Sally Rooney. Fotó: 21. Század Kiadó - konyvesmagazin.hu

Sally Rooney kritizálta az ír kormány Gázával kapcsolatos képmutatását

Írország nem tehet úgy, mintha az Egyesült Államoknak nem lenne óriási felelőssége a gázai háborúban, írta véleménycikkében Sally Rooney.

ki | 2024. március 20. |

Sally Rooney nem először tiltakozik Izrael a Gázai övezetben indított háborúja és az izraeli hadsereg brutalitása ellen, és emel szót a palesztin nép védelmében. Legutóbbi, március 16-i véleménycikkében az ír kormányt kritizálja, szerinte ugyanis az szóban elítéli ugyan a Gázát érő bombázásokat, azonban továbbra is dörgölőzik az Egyesült Államokhoz, amely a szóban forgó bombákkal látja el Izraelt.

Rooney az USA felelősségét hangsúlyozza

Rooney publicisztikája azelőtt jelent meg, hogy Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap, Szent Patrik napján a Fehér Házba látogatott és Joe Biden amerikai elnökkel találkozott. Varadkar pénteken egy bostoni rendezvényen azt mondta: „Az ártatlanok kiáltásai örökké kísérteni fognak minket, ha csendben maradunk”. Az elnökkel való találkozás előtt viszont a miniszterelnök azt nyilatkozta, nem azért megy oda, hogy leszidja Bident, „hiszen sose feledjük, hogy nagyon jó barátja Írországnak”.

Az író szerint ez tökéletesen illusztrálja az ír kormány Gázához való hozzáállását: mindig csak Izraelt kritizálják, egy kis és a nemzetközi színtéren egyre inkább elszigetelődő államot. Ezzel szemben az Egyesült Államokat, mely a fegyverek 80 százalékát szállítja Izraelnek ebben a háborúban, a több milliárd dollárnyi egyéb segélyről nem beszélve, semleges harmadik félként kezelik.

„Így a kormányunk sütkérezhet annak erkölcsi fényében, hogy elítéli azokat, akik bombáznak, miközben megőrzi meghitt kapcsolatát a bombák szállítóival”

– írja.

Sally Rooney rámutat, hogy ez legalább annyira amerikai háború, mint izraeli, és legalább annyira Biden projektje, mint Netanjahué, Izrael ugyanis amerikai pénz és fegyverek nélkül nem tudná kivitelezni mindezt. Biden nem hallgat sem a kongresszusra, sem a közvéleménykutatásokra, melyek világosan mutatják, hogy az amerikaiak többsége tartós tűzszünetet szeretne – pedig ez jócskán gyengítheti az újraválasztási esélyeit. Az író emlékeztet arra is, hogy korábbi közel-keleti konfliktusokban az USA nem egyszer megvonta a támogatást Izraeltől, hogy jobb belátásra bírja, Biden azonban ennek az ellentétét teszi, és ezzel a háborút hivatalosan az amerikai politika részévé tette.

A cikkben Rooney felsorolja, hogy milyen pusztítást vitt végbe Izrael a Gázai övezetben tavaly október óta: hogy mennyi újságírót öltek meg azok közül, akiket egyáltalán beengedtek Ciszjordániába, hogy több mint 65 ezer tonnányi, többségében amerikai bombát lőttek ki a térségben, hogy Izrael nem engedi be a segélyszállítmányokat és így mesterséges éhezést idézett elő, és hogy pontos számot nem tudni, de a legóvatosabb becslések szerint is minimum 30 ezer palesztin halt már meg ebben a háborúban.

„Azt viszont tudjuk, – írja Rooney – hogy ezt az öldöklést a Fehér Ház-beli »nagyon jó barátaink« finanszírozzák és támogatják.”

Más írókkal együtt Rooney már a háború elején nyílt levélben tiltakozott a gázai mészárlás ellen, és egy decemberi jótékonysági akcióban is részt vett, melynek bevételét a palesztin nép orvosi megsegítésére fordították.

Forrás: The Irish Times, fotó: 21. Század Kiadó

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik
Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

A világpremier napján, november 24-én magyar nyelven is olvasható lesz Sally Rooney negyedik kötete. A 21. Század gondozásában megjelenő, Dudik Annamária Éva által fordított Intermezzo középpontjában egy testvérpár áll.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

A világpremier napján, november 24-én magyar nyelven is olvasható lesz Sally Rooney negyedik kötete. A 21. Század gondozásában megjelenő, Dudik Annamária Éva által fordított Intermezzo középpontjában egy testvérpár áll.

...
Hírek

A gázai mészárlás ellen tiltakozik Janne Teller, Sally Rooney és több száz író, művész

Több mint 600 író és művész írta alá azt a petíciót, amelyben elítélik a Gázában zajló népirtást.

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

Tavaly mindössze egyetlen író szerepelt a TIME magazin listáján, amelyen a világ 100 legbefolyásosabb emberét szokták összegyűjteni: Sally Rooney. A Baráti beszélgetések, a Normális emberek és a Hová lettél, szép világ szerzője idén is maradt a listán, mellette azonban ezúttal jutott hely más íróknak is

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.