Hernán Díaz regénye is Pulitzer-díjat kapott

Hernán Díaz regénye is Pulitzer-díjat kapott

ko | 2023. május 09. |

Szépirodalom kategóriában idén megosztották a díjat Barbara Kingsolver Demon Copperhead és  Hernán Díaz magyarul is olvasható Bizalom  (Trust) című regénye között. Előbbi Dickens híres regényének, a David Copperfieldnek mesteri feldolgozása, utóbbi pedig egy lebilincselő regény a letűnt Amerikából, a szerelem és a hatalom komplex vizsgálata egy olyan országban, ahol a kapitalizmus az úr. Hernán Díaz kötetének szerkezete formabontó: egy regény, egy kézirat, egy memoár és egy napló. A Bizalom a Rask házaspár életét meséli el olyan nézőpontból, ahogy egy külső szerző látja, és hazugságnak tűnő regényként tálalja. A kézirat azt mutatja be, ahogyan a férj akarja prezentálni a külvilágnak az igazságot, a memoár annak a szellemírónőnek a feljegyzéseit, akit a férj kért meg élete megírására, végül pedig a feleség naplója következik. 

Ha nem tetszik a valóság, Hernán Díaz hőse igazít rajta

A Bizalom a Rask házaspár életét meséli el olyan nézőpontból, ahogy egy külső szerző látja, és hazugságnak tűnő regényként tálalja. Olvass bele!

Tovább olvasok

Dráma kategóriában Sanaz Toossi English című színdarabja nyert, mely négy iráni felnőttről szól, akik angol nyelvvizsgára készülnek Teherán mellett, hogy új életet kezdhessenek. A történelemmel foglalkozó kötetek közül Jefferson Cowie könyvét (A Saga of White Resistance to Federal Power) találták a legjobbnak. Ez az alkotás a 19-20. századi Alabama állam bemutatásával szemlélteti a fehérek felsőbbrendűségének alakulástörténetét. A költészet kategóriában olyan kötetet díjaztak (His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice), mely az amerikai kultúrát mutatja be,

miközben a világjárvány utáni időszakot próbálja megérteni, és a helyét keresi a változó globális közösségben.  

A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap, valamint az AP amerikai hírügynökség is Pulitzer-díjat nyert idén az abortuszhoz való jog amerikai korlátozásáról és az ukrajnai háborúról szóló tudósításaival. A The Washington Post újságírója, Caroline Kitchener egy olyan nőről szóló riportjáért kapta az újságíróknak adható legnagyobb elismerést, aki az abortuszhoz való jog korlátozása miatt adott életet egy ikerpárnak. A The New York Times „az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló rettenthetetlen tudósításaiért, köztük a Bucsa városában történtek után folytatott nyolc hónapos nyomozó munkáért” kapta az elismerést. Az AP a Mariupolban készített fotóival és tudósításaival érdemelte ki a Pulitzer-díjat, miután akkor is az ostromlott városban maradt, amikor más sajtóorgánumok már elhagyták a várost.

Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az irodalom, dráma és zene területén is osztanak Pulitzer-díjakat, ezek pedig csak amerikai állampolgároknak adhatóak. A legelső Pulitzer-díjat 1917-ben adták át, nevét a díj anyagi alapjait megteremtő Pulitzer Józsefről, a magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába
Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

Tovább olvasok

A kitüntetést a New York-i Columbia Egyetem zsűrije ítéli oda, a díjazottakat pedig Marjorie Miller főigazgató jelentette be hétfőn. A nyertesek és a finalisták teljes listáját itt találod

Forrás: MTI / pulitzer.org

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

A magyar származású Pulitzer Józsefnek stresszes élete volt, éppen ezért az alkalmazottaival csak kódjelekkel kommunikált. A hétvégén születésének 174. évfordulója alkalmából közzétették a titkos kódfüzetéről készült képeket. 

...
Hírek

Colson Whitehead immár a negyedik író, aki kétszer nyerte el a Pulitzer-díjat

Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényével Booth Tarkington, William Faulkner és John Updike után a negyedik író, aki kétszer nyerte el a legjobb szépirodalmi műért odaítélhető Pulitzer-díjat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Rekordot döntöttek a magyar olvasók

...
Hírek

Bartis Attila és Tóth Krisztina is versenyben van az EBRD Irodalmi Díjáért

...
Hírek

Ledöntötték Radnóti Miklós mellszobrát Győrben

...
Hírek

Meghalt András Ferenc, a hazai krimit új alapokra helyező rendező

...
Szórakozás

8 könyv, amiről azt hitték, soha nem lehet filmre vinni

...
Szórakozás

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

...
Szórakozás

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Már egy hete szélcsend van

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmesélni a holokausztot a gyerekek nyelvén? – Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...