Hernán Díaz regénye is Pulitzer-díjat kapott

Hernán Díaz regénye is Pulitzer-díjat kapott

ko | 2023. május 09. |

Szépirodalom kategóriában idén megosztották a díjat Barbara Kingsolver Demon Copperhead és  Hernán Díaz magyarul is olvasható Bizalom  (Trust) című regénye között. Előbbi Dickens híres regényének, a David Copperfieldnek mesteri feldolgozása, utóbbi pedig egy lebilincselő regény a letűnt Amerikából, a szerelem és a hatalom komplex vizsgálata egy olyan országban, ahol a kapitalizmus az úr. Hernán Díaz kötetének szerkezete formabontó: egy regény, egy kézirat, egy memoár és egy napló. A Bizalom a Rask házaspár életét meséli el olyan nézőpontból, ahogy egy külső szerző látja, és hazugságnak tűnő regényként tálalja. A kézirat azt mutatja be, ahogyan a férj akarja prezentálni a külvilágnak az igazságot, a memoár annak a szellemírónőnek a feljegyzéseit, akit a férj kért meg élete megírására, végül pedig a feleség naplója következik. 

Ha nem tetszik a valóság, Hernán Díaz hőse igazít rajta
Tovább olvasok

Dráma kategóriában Sanaz Toossi English című színdarabja nyert, mely négy iráni felnőttről szól, akik angol nyelvvizsgára készülnek Teherán mellett, hogy új életet kezdhessenek. A történelemmel foglalkozó kötetek közül Jefferson Cowie könyvét (A Saga of White Resistance to Federal Power) találták a legjobbnak. Ez az alkotás a 19-20. századi Alabama állam bemutatásával szemlélteti a fehérek felsőbbrendűségének alakulástörténetét. A költészet kategóriában olyan kötetet díjaztak (His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice), mely az amerikai kultúrát mutatja be,

miközben a világjárvány utáni időszakot próbálja megérteni, és a helyét keresi a változó globális közösségben.  

A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap, valamint az AP amerikai hírügynökség is Pulitzer-díjat nyert idén az abortuszhoz való jog amerikai korlátozásáról és az ukrajnai háborúról szóló tudósításaival. A The Washington Post újságírója, Caroline Kitchener egy olyan nőről szóló riportjáért kapta az újságíróknak adható legnagyobb elismerést, aki az abortuszhoz való jog korlátozása miatt adott életet egy ikerpárnak. A The New York Times „az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló rettenthetetlen tudósításaiért, köztük a Bucsa városában történtek után folytatott nyolc hónapos nyomozó munkáért” kapta az elismerést. Az AP a Mariupolban készített fotóival és tudósításaival érdemelte ki a Pulitzer-díjat, miután akkor is az ostromlott városban maradt, amikor más sajtóorgánumok már elhagyták a várost.

Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az irodalom, dráma és zene területén is osztanak Pulitzer-díjakat, ezek pedig csak amerikai állampolgároknak adhatóak. A legelső Pulitzer-díjat 1917-ben adták át, nevét a díj anyagi alapjait megteremtő Pulitzer Józsefről, a magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába
Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába
Tovább olvasok

A kitüntetést a New York-i Columbia Egyetem zsűrije ítéli oda, a díjazottakat pedig Marjorie Miller főigazgató jelentette be hétfőn. A nyertesek és a finalisták teljes listáját itt találod

Forrás: MTI / pulitzer.org

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

A magyar származású Pulitzer Józsefnek stresszes élete volt, éppen ezért az alkalmazottaival csak kódjelekkel kommunikált. A hétvégén születésének 174. évfordulója alkalmából közzétették a titkos kódfüzetéről készült képeket. 

...
Hírek

Colson Whitehead immár a negyedik író, aki kétszer nyerte el a Pulitzer-díjat

Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényével Booth Tarkington, William Faulkner és John Updike után a negyedik író, aki kétszer nyerte el a legjobb szépirodalmi műért odaítélhető Pulitzer-díjat.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...