Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

ro | 2021. április 08. |

Költészet napja - Vida, Székely, G. István, Mesterházi

-

Mikor? Április 11. 18:00

Hol? A Magvető Facebook-oldalán

A költészet napjára jelenik meg a Magvető Időmérték sorozatának négy új darabja: Vida Kamilla (Konstruktív bizalmatlansági indítvány), Székely Szabolcs (A beszélgetés története), G. István László (úgy felejti nyitva) és Mesterházi Mónika kötete (Nem félek) - utóbbiba ITT bele is tudtok olvasni. A költészet napi könyvbemutató házigazdája Turi Tímea és Szegő János.

"Beleskelődni egy pipacson" / 99 magyar vers Simon Márton válogatásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldala

A Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán beszélget Juhász Anna Simon Márton költő-műfordítóval, aki a kötet előszavában azt írja: "Ez egy szubjektív válogatás, egy antológia, az itt szereplő szövegek csakis a saját versízlésemet minősítik, semmi mást." Egy kötet és egy este Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda és további költők verseivel.

Felolvasószínház: Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek részvételével

POKET 3. születésnap - Barátom, aki voltál - kötetbemutató

-

Mikor? Április 10. 200:00

Hol? A POKET Facebook-oldalán

Beck Zoli, Vecsei H. Miklós és Mucsi Zoltán, a kötet nagykövetének válogatásában jelenik meg a POKET harmadik versantológiája Barátom, aki voltál címmel, Beck Zoli illusztrációival. A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek ránk és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerék-szerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk, és rendbe tegyük az élet prioritásait. A bemutató egy olvasgatós beszélgetés lesz, aminek a végén lehet majd kérdezni a résztvevőktől.

Ms. Columbo Live! - Nők és a könyvkiadás

-

Mikor? Április 16. 18:00

Hol? Mrs. Columbo oldalán

A női szerzők ugyan még mindig kisebbségben vannak az irodalomban, számarányuk egyre nő. Érdekesség, hogy míg az irodalmi folyóiratok szerkesztőségei szinte kizárólag férfiakból állnak, a könyvkiadóknál számos női főszerkesztő, kiadóvezető lépett színre az utóbbi években. Őket látják vendégül ezen az esten, és többek között arról kérdezik őket, vajon hogyan látják szerkesztői, kiadói oldalról a női szerzőket és a helyzetüket a beérkező kéziratok tükrében, illetve szóba kerül az is, hogy beszélhetünk-e egyáltalán női irodalomról, és vannak-e trendek a nők között.

Aki kérdez: Karafiáth Orsolya. Akik válaszolnak: Illés Andrea (Scolar Kiadó), Nagy Boglárka (Jelenkor Kiadó), Tönkő Vera (Park Kiadó), Turi Tímea (Magvető Kiadó).

Így írtak az ókori egyiptomiak - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 13. 14:30 - 15:45
Hol? Szépművészeti Múzeum - online
Ár: 1000 Ft

Milyen egyiptomi tárgyakon találkozhatunk hieroglifákkal és mikor használtak inkább kézírást? Mit jelentenek a képszerű, gyakran embereket, állatokat vagy a mindennapi élet tárgyait ábrázoló jellegzetes jelek? Mik voltak az egyiptomi ábrázolás jellegzetes szabályai és hogyan kell egy egyiptomi feliratot elolvasni? Melyik istenség segítségét kérték az írnokok mindennapi munkájuk során? Az egyórás online vezetés során az érdeklődők az Egyiptomi Gyűjtemény műtárgyain keresztül ismerik meg az egyiptomi írás történetét, használatát és szerepét.

Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállítás - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 15. 17:00

Hol? Magyar Nemzeti Múzeum - online

Az érdeklődők online virtuális 3D formában nézhetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítását. A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, és azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozicionálja a késő római nemesfém-tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája - Budapest Bábszínház

-
Mikor? Április 13. 9:00–10:30
Hol? Budapest Bábszínáz Facebook-oldalán

Ki vagy mi mozgatja Ádámot és Évát? Az Úr? Lucifer? A sors, a szenvedély, a gondolat, az akarat? Történelmi színeken végigvezető útjuk szükségszerű események láncolata, vagy egyéni döntéseik következménye? És legfőképpen – mit mond ma a 21.századi embernek a Madách által felrajzolt jövőkép? A középiskolásoknak szóló interaktív foglalkozás hossza 90 perc (két tanítási óra), Gimesi Dóra író, dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus vezetésével, Teszárek Csaba bábszínész és Hirmann Blanka színházpedagógus közreműködésével. A program térítésmentes, az időponra viszont jelentkezni kell, részletek erre>>

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? eSzínház

Ár: 3900-5900 Ft

"Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el, ő volt az a bolygó, akire most kívülről rátekinthettünk. Az Esterházy-szöveguniverzum két űrhajósra bízta az utazást, a houstoni központból vargadramviktor irányította az expedíciót.

Máté Gábor ül egy bárszéken, Lukács Miklós a cimbalom mögött, a rendezői balon fotók váltakoznak Esterházyról, Örkényről, Nádasról, Mészölyről, Kertészről, de még a híres focista testvér, Márton is játékba jön. A kietlen Katona nagyszínpadára ennél több nem is kell: Esterházy-szövegek vannak a középpontban" - írtuk az E(gy)P(ercesek) című darabról, amelyet már online is meg lehet tekinteni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Megjelent a századik Helikon Zsebkönyv

Századik kötetéhez érkezett a Helikon Zsebkönyvek sorozata. A jubileumot kapásból négy új kötettel ünnepli a kiadó.

Olvass!
...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

Életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, aki az ország egyik legkedveltebb színésze volt. Emlékére Bérczes László beszélgetőkönyvéből ajánlunk részletet. 

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

Polc

Egy könyv azokról, akik a náci Németországban "úsztak az árral"

...

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

...

Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet

...

A rinocérosz szédítően idegen, viszont szórakoztató

...
Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon