Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

ro | 2021. április 08. |

Költészet napja - Vida, Székely, G. István, Mesterházi

-

Mikor? Április 11. 18:00

Hol? A Magvető Facebook-oldalán

A költészet napjára jelenik meg a Magvető Időmérték sorozatának négy új darabja: Vida Kamilla (Konstruktív bizalmatlansági indítvány), Székely Szabolcs (A beszélgetés története), G. István László (úgy felejti nyitva) és Mesterházi Mónika kötete (Nem félek) - utóbbiba ITT bele is tudtok olvasni. A költészet napi könyvbemutató házigazdája Turi Tímea és Szegő János.

"Beleskelődni egy pipacson" / 99 magyar vers Simon Márton válogatásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldala

A Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán beszélget Juhász Anna Simon Márton költő-műfordítóval, aki a kötet előszavában azt írja: "Ez egy szubjektív válogatás, egy antológia, az itt szereplő szövegek csakis a saját versízlésemet minősítik, semmi mást." Egy kötet és egy este Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda és további költők verseivel.

Felolvasószínház: Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek részvételével

POKET 3. születésnap - Barátom, aki voltál - kötetbemutató

-

Mikor? Április 10. 200:00

Hol? A POKET Facebook-oldalán

Beck Zoli, Vecsei H. Miklós és Mucsi Zoltán, a kötet nagykövetének válogatásában jelenik meg a POKET harmadik versantológiája Barátom, aki voltál címmel, Beck Zoli illusztrációival. A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek ránk és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerék-szerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk, és rendbe tegyük az élet prioritásait. A bemutató egy olvasgatós beszélgetés lesz, aminek a végén lehet majd kérdezni a résztvevőktől.

Ms. Columbo Live! - Nők és a könyvkiadás

-

Mikor? Április 16. 18:00

Hol? Mrs. Columbo oldalán

A női szerzők ugyan még mindig kisebbségben vannak az irodalomban, számarányuk egyre nő. Érdekesség, hogy míg az irodalmi folyóiratok szerkesztőségei szinte kizárólag férfiakból állnak, a könyvkiadóknál számos női főszerkesztő, kiadóvezető lépett színre az utóbbi években. Őket látják vendégül ezen az esten, és többek között arról kérdezik őket, vajon hogyan látják szerkesztői, kiadói oldalról a női szerzőket és a helyzetüket a beérkező kéziratok tükrében, illetve szóba kerül az is, hogy beszélhetünk-e egyáltalán női irodalomról, és vannak-e trendek a nők között.

Aki kérdez: Karafiáth Orsolya. Akik válaszolnak: Illés Andrea (Scolar Kiadó), Nagy Boglárka (Jelenkor Kiadó), Tönkő Vera (Park Kiadó), Turi Tímea (Magvető Kiadó).

Így írtak az ókori egyiptomiak - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 13. 14:30 - 15:45
Hol? Szépművészeti Múzeum - online
Ár: 1000 Ft

Milyen egyiptomi tárgyakon találkozhatunk hieroglifákkal és mikor használtak inkább kézírást? Mit jelentenek a képszerű, gyakran embereket, állatokat vagy a mindennapi élet tárgyait ábrázoló jellegzetes jelek? Mik voltak az egyiptomi ábrázolás jellegzetes szabályai és hogyan kell egy egyiptomi feliratot elolvasni? Melyik istenség segítségét kérték az írnokok mindennapi munkájuk során? Az egyórás online vezetés során az érdeklődők az Egyiptomi Gyűjtemény műtárgyain keresztül ismerik meg az egyiptomi írás történetét, használatát és szerepét.

Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállítás - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 15. 17:00

Hol? Magyar Nemzeti Múzeum - online

Az érdeklődők online virtuális 3D formában nézhetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítását. A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, és azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozicionálja a késő római nemesfém-tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája - Budapest Bábszínház

-
Mikor? Április 13. 9:00–10:30
Hol? Budapest Bábszínáz Facebook-oldalán

Ki vagy mi mozgatja Ádámot és Évát? Az Úr? Lucifer? A sors, a szenvedély, a gondolat, az akarat? Történelmi színeken végigvezető útjuk szükségszerű események láncolata, vagy egyéni döntéseik következménye? És legfőképpen – mit mond ma a 21.századi embernek a Madách által felrajzolt jövőkép? A középiskolásoknak szóló interaktív foglalkozás hossza 90 perc (két tanítási óra), Gimesi Dóra író, dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus vezetésével, Teszárek Csaba bábszínész és Hirmann Blanka színházpedagógus közreműködésével. A program térítésmentes, az időponra viszont jelentkezni kell, részletek erre>>

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? eSzínház

Ár: 3900-5900 Ft

"Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el, ő volt az a bolygó, akire most kívülről rátekinthettünk. Az Esterházy-szöveguniverzum két űrhajósra bízta az utazást, a houstoni központból vargadramviktor irányította az expedíciót.

Máté Gábor ül egy bárszéken, Lukács Miklós a cimbalom mögött, a rendezői balon fotók váltakoznak Esterházyról, Örkényről, Nádasról, Mészölyről, Kertészről, de még a híres focista testvér, Márton is játékba jön. A kietlen Katona nagyszínpadára ennél több nem is kell: Esterházy-szövegek vannak a középpontban" - írtuk az E(gy)P(ercesek) című darabról, amelyet már online is meg lehet tekinteni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Megjelent a századik Helikon Zsebkönyv

Századik kötetéhez érkezett a Helikon Zsebkönyvek sorozata. A jubileumot kapásból négy új kötettel ünnepli a kiadó.

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Polc

Bartók Imre szürreális szövegtripre viszi a gyanútlan olvasót

...

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

...

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...