Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

ro | 2021. április 08. |

Költészet napja - Vida, Székely, G. István, Mesterházi

-

Mikor? Április 11. 18:00

Hol? A Magvető Facebook-oldalán

A költészet napjára jelenik meg a Magvető Időmérték sorozatának négy új darabja: Vida Kamilla (Konstruktív bizalmatlansági indítvány), Székely Szabolcs (A beszélgetés története), G. István László (úgy felejti nyitva) és Mesterházi Mónika kötete (Nem félek) - utóbbiba ITT bele is tudtok olvasni. A költészet napi könyvbemutató házigazdája Turi Tímea és Szegő János.

"Beleskelődni egy pipacson" / 99 magyar vers Simon Márton válogatásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldala

A Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán beszélget Juhász Anna Simon Márton költő-műfordítóval, aki a kötet előszavában azt írja: "Ez egy szubjektív válogatás, egy antológia, az itt szereplő szövegek csakis a saját versízlésemet minősítik, semmi mást." Egy kötet és egy este Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda és további költők verseivel.

Felolvasószínház: Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek részvételével

POKET 3. születésnap - Barátom, aki voltál - kötetbemutató

-

Mikor? Április 10. 200:00

Hol? A POKET Facebook-oldalán

Beck Zoli, Vecsei H. Miklós és Mucsi Zoltán, a kötet nagykövetének válogatásában jelenik meg a POKET harmadik versantológiája Barátom, aki voltál címmel, Beck Zoli illusztrációival. A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek ránk és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerék-szerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk, és rendbe tegyük az élet prioritásait. A bemutató egy olvasgatós beszélgetés lesz, aminek a végén lehet majd kérdezni a résztvevőktől.

Ms. Columbo Live! - Nők és a könyvkiadás

-

Mikor? Április 16. 18:00

Hol? Mrs. Columbo oldalán

A női szerzők ugyan még mindig kisebbségben vannak az irodalomban, számarányuk egyre nő. Érdekesség, hogy míg az irodalmi folyóiratok szerkesztőségei szinte kizárólag férfiakból állnak, a könyvkiadóknál számos női főszerkesztő, kiadóvezető lépett színre az utóbbi években. Őket látják vendégül ezen az esten, és többek között arról kérdezik őket, vajon hogyan látják szerkesztői, kiadói oldalról a női szerzőket és a helyzetüket a beérkező kéziratok tükrében, illetve szóba kerül az is, hogy beszélhetünk-e egyáltalán női irodalomról, és vannak-e trendek a nők között.

Aki kérdez: Karafiáth Orsolya. Akik válaszolnak: Illés Andrea (Scolar Kiadó), Nagy Boglárka (Jelenkor Kiadó), Tönkő Vera (Park Kiadó), Turi Tímea (Magvető Kiadó).

Így írtak az ókori egyiptomiak - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 13. 14:30 - 15:45
Hol? Szépművészeti Múzeum - online
Ár: 1000 Ft

Milyen egyiptomi tárgyakon találkozhatunk hieroglifákkal és mikor használtak inkább kézírást? Mit jelentenek a képszerű, gyakran embereket, állatokat vagy a mindennapi élet tárgyait ábrázoló jellegzetes jelek? Mik voltak az egyiptomi ábrázolás jellegzetes szabályai és hogyan kell egy egyiptomi feliratot elolvasni? Melyik istenség segítségét kérték az írnokok mindennapi munkájuk során? Az egyórás online vezetés során az érdeklődők az Egyiptomi Gyűjtemény műtárgyain keresztül ismerik meg az egyiptomi írás történetét, használatát és szerepét.

Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállítás - Online tárlatvezetés

-

Mikor? Április 15. 17:00

Hol? Magyar Nemzeti Múzeum - online

Az érdeklődők online virtuális 3D formában nézhetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítását. A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, és azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozicionálja a késő római nemesfém-tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset és hangsúlyozza annak jelentőségét.

Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája - Budapest Bábszínház

-
Mikor? Április 13. 9:00–10:30
Hol? Budapest Bábszínáz Facebook-oldalán

Ki vagy mi mozgatja Ádámot és Évát? Az Úr? Lucifer? A sors, a szenvedély, a gondolat, az akarat? Történelmi színeken végigvezető útjuk szükségszerű események láncolata, vagy egyéni döntéseik következménye? És legfőképpen – mit mond ma a 21.századi embernek a Madách által felrajzolt jövőkép? A középiskolásoknak szóló interaktív foglalkozás hossza 90 perc (két tanítási óra), Gimesi Dóra író, dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus vezetésével, Teszárek Csaba bábszínész és Hirmann Blanka színházpedagógus közreműködésével. A program térítésmentes, az időponra viszont jelentkezni kell, részletek erre>>

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

-

Mikor? Április 14. 19:00

Hol? eSzínház

Ár: 3900-5900 Ft

"Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el, ő volt az a bolygó, akire most kívülről rátekinthettünk. Az Esterházy-szöveguniverzum két űrhajósra bízta az utazást, a houstoni központból vargadramviktor irányította az expedíciót.

Máté Gábor ül egy bárszéken, Lukács Miklós a cimbalom mögött, a rendezői balon fotók váltakoznak Esterházyról, Örkényről, Nádasról, Mészölyről, Kertészről, de még a híres focista testvér, Márton is játékba jön. A kietlen Katona nagyszínpadára ennél több nem is kell: Esterházy-szövegek vannak a középpontban" - írtuk az E(gy)P(ercesek) című darabról, amelyet már online is meg lehet tekinteni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Megjelent a századik Helikon Zsebkönyv

Századik kötetéhez érkezett a Helikon Zsebkönyvek sorozata. A jubileumot kapásból négy új kötettel ünnepli a kiadó.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Szórakozás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...