Elmegyógyintézetben kezelték, megkínozták, majd toplistás sztáríró lett - Paulo Coelho 75

Elmegyógyintézetben kezelték, megkínozták, majd toplistás sztáríró lett - Paulo Coelho 75

Minden idők egyik legnépszerűbb kortárs szerzője 75 éves. Rajongói között megtaláljuk Malala Juszafzait, LeBron Jamest vagy Will Smith-t is, aki filmet forgat Az alkimistából - ez Coelho legsikeresebb könyve, több mint 80 nyelvre fordították le. Népszerűsége ellenére az író megítélése vegyes, míg rajongói spirituális útmutatásként olvassák, kritikusai egyszerű ponyvagiccsnek tartják műveit.

sa | 2022. augusztus 24. |
Paulo Coelho
Az alkimista
Ford. Simkó György, Piros Ákos, Athenaeum, 2020, 176 oldal
-

"Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma és bestseller író lett" - olvasható az íróról megjelent 2008-as, Fernando Morais által jegyzett A Mágus című életrajz összefoglalójában, amely akár Coelho egyik regényének summázata is lehetne. Ami a valóságtól kevésbé elrugaszkodott, legalább részlegesen igazolható életrajzi tényeket illeti: Coelho Rio de Janeiróban, középosztálybeli családban született, iskolai tanulmányait a jezsuitáknál végezte, és már nagyon korán, az intézményben uralkodó szigorú körülmények dacára - vagy éppen hatására - az írói hivatást választotta. Mérnök apja az elhivatottságát lappangó idegbetegség jelének tartva

a tizenhét éves fiút háromszor is ideggyógyintézetbe záratta,

ahol többször sokkterápiának vetették alá.

A brazil katonai rezsimek idején megkínoztak, mert dalszövegekkel tiltakozott az elnyomás ellen, majd huszonévesen újságíróként helyezkedett el, és tagja lett egy színjátszó-csoportnak is, ami újabb megrázkódtatás volt családjának, hiszen - legalábbis számukra - a színház egyet jelentett az erkölcstelenséggel. Az "őrültségét" vizsgáló soros orvos azonban ez alkalommal egészségesnek találta a fiatalembert, és elutasította az újabb ideggyógyászati kezelést szorgalmazó szülői kérést. Harminc évvel később Coelho ezen élményei alapján írta meg a Veronika meg akar halni című művét. 

1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és dolgozni kezdett. Ekkoriban találkozott régi barátjával, Christina Oiticicával, akit később feleségül vett, és akivel máig együtt élnek. Első könyvét, A zarándoklat (Egy mágus naplója) címmel 1987-ben írta meg. Mint az számos nyilatkozatából tudható, egy évvel korábban egy titokzatos, meg nem nevezett személy unszolására

végigjárta a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető, a középkor óta rendkívül fontos zarándokutat.

A könyvben a zarándokút alatti élményeit írta le, kifejtve, hogy a hétköznapi ember életében is történnek csodák. Ezt a művét egy kis brazil kiadó jelentette meg, és jóllehet a sajtó alig foglalkozott vele, sikerkönyv lett.

Coelho olyan, mint a pornó
Tovább olvasok

Az 1988-ban publikált Az alkimista sokban különbözött előző művétől, a rendkívül szimbolikus regény a brazil író népes rajongótáborának egyöntetű véleménye alapján egyenesen az élet metaforájaként olvasható. Az első kiadás csak 900 példányban fogyott el, ezért a kiadó nem vállalta az utánnyomást. Az 1990-ben napvilágot látott Brida című regényének erőteljes sajtóvisszhangja aztán Coelho korábbi könyveit is a sikerlisták élére juttatta, Az alkimista Brazíliában minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett. 1993 májusában az amerikai Harper Collins kiadó addig példátlan módon 50 ezer példányban adta ki, első kiadású könyvet ilyen magas példányszámban brazil szerzőtől azelőtt sohasem jelentettek meg. Az alkimista egyesült államokbeli sikere jelentette az ugródeszkát a nemzetközi elismertséghez, a legrangosabb portugál irodalmi szaklap, a könyvpiacot is befolyásoló Jornal de Letras 2002-es összesítése szerint Az alkimista több példányban fogyott el, mint bármely más portugál nyelvű mű. Coelho Guinness-rekordot is fölállított: élő szerzőtől soha nem fordítottak le egy művet ilyen sok nyelvre, Az alkimista 2014-ben már nyolcvannál több különböző nyelven volt elérhető. A regényből hamarosan film is készül. A produceri teendőket Will Smith látja el, akinek ez az egyik kedvenc könyve.

Film lesz Paulo Coelho Alkimistájából
Film lesz Paulo Coelho Alkimistájából

Paulo Coelho talán legnépszerűbb könyve Az alkimista, amelyből hamarosan film is készül. A produceri teendőket Will Smith látja el, akinek ez az egyik kedvenc könyve.

Tovább olvasok

Az író népszerűsége töretlen, átlagosan kétévente megjelenő könyvei minden alkalommal az eladási listák előkelő helyein szerepelnek, szövegeit olyan hírességek idézik, mint például a legfiatalabb Nobel-békedíjas, a pakisztáni Malala Juszafzai vagy az amerikai énekes, rapper Pharrell Williams. De például LeBron Jamesnek is nagy kedvence Az alkimista. Coelho ez idáig utolsó magyarra fordított művét, Az íjászt 2021-ben adták ki.

LeBron Jamesnek egy Coelho-könyv a kedvence
LeBron Jamesnek egy Coelho-könyv a kedvence
Tovább olvasok

Számos kritikus úgy véli, Coelho sekélyes spirituális realizmusba csomagolt álomvilágot ábrázol, így ponyvairodalomnál aligha tekinthető többnek, 

műveit giccstől és pátosztól terhelt, gyakorta üres közhelyekben tobzódó, eredetiséget és nyelvi komplexitást nélkülöző szövegekként marasztalják el.

A közönség ezzel nem sokat törődik, Coelho könyvei újra és újra elképesztő sikert aratnak. Egyszerű és közérthető regényeinek visszatérő témái, a hit, az elidegenedés, a boldogságkeresés, már csak tárgyukból adódóan is, nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

2020 októberében fanatikus Bolsonaro támogatók tűzre vetették a könyveit. Az ügy előzményei közt találjuk azt a 2019-es esetet is, amikor Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt: akkor az amazonasi erdőtüzek miatt feszült világpolitikai helyzet alakult ki, különösen Emmanuel Macron és Bolsonaro között voltak heves szóváltások.

Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt
Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt
Tovább olvasok

Paulo Coelho tagja a Brazil Irodalmi Akadémiának, 2000-ben megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést. 2007-ben ENSZ békenagykövetnek jelölték. 2005-ben a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként vehette át a Budapest Nagydíjat.

Coelho ügyes üzletember és kreatív marketingmenedzser is, sokak szemében igazi szupersztár. Könyvei több mint 170 országban 83 nyelven jelentek meg és több mint 320 millió példányban keltek el. Íróként ő büszkélkedhet a legtöbb követővel a közösségimédia-felületeken: a Facebookon több mint 28 millió, a Twitteren pedig 15 milliónál több rajongója van.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Már nem ciki Coelho? – Öt híresség, aki felvállaltan a Hippit olvassa

...
Hírek

Obama és Coelho mentette meg egy tévedésből halálra ítélt férfit lelkét

...
Kritika

Végre kiderül, mit gondolnak a brazilok Coelhóról

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának