Elmegyógyintézetben kezelték, megkínozták, majd toplistás sztáríró lett - Paulo Coelho 75

Elmegyógyintézetben kezelték, megkínozták, majd toplistás sztáríró lett - Paulo Coelho 75

Minden idők egyik legnépszerűbb kortárs szerzője 75 éves. Rajongói között megtaláljuk Malala Juszafzait, LeBron Jamest vagy Will Smith-t is, aki filmet forgat Az alkimistából - ez Coelho legsikeresebb könyve, több mint 80 nyelvre fordították le. Népszerűsége ellenére az író megítélése vegyes, míg rajongói spirituális útmutatásként olvassák, kritikusai egyszerű ponyvagiccsnek tartják műveit.

sa | 2022. augusztus 24. |
Paulo Coelho
Az alkimista
Ford. Simkó György, Piros Ákos, Athenaeum, 2020, 176 oldal
-

"Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma és bestseller író lett" - olvasható az íróról megjelent 2008-as, Fernando Morais által jegyzett A Mágus című életrajz összefoglalójában, amely akár Coelho egyik regényének summázata is lehetne. Ami a valóságtól kevésbé elrugaszkodott, legalább részlegesen igazolható életrajzi tényeket illeti: Coelho Rio de Janeiróban, középosztálybeli családban született, iskolai tanulmányait a jezsuitáknál végezte, és már nagyon korán, az intézményben uralkodó szigorú körülmények dacára - vagy éppen hatására - az írói hivatást választotta. Mérnök apja az elhivatottságát lappangó idegbetegség jelének tartva

a tizenhét éves fiút háromszor is ideggyógyintézetbe záratta,

ahol többször sokkterápiának vetették alá.

A brazil katonai rezsimek idején megkínoztak, mert dalszövegekkel tiltakozott az elnyomás ellen, majd huszonévesen újságíróként helyezkedett el, és tagja lett egy színjátszó-csoportnak is, ami újabb megrázkódtatás volt családjának, hiszen - legalábbis számukra - a színház egyet jelentett az erkölcstelenséggel. Az "őrültségét" vizsgáló soros orvos azonban ez alkalommal egészségesnek találta a fiatalembert, és elutasította az újabb ideggyógyászati kezelést szorgalmazó szülői kérést. Harminc évvel később Coelho ezen élményei alapján írta meg a Veronika meg akar halni című művét. 

1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és dolgozni kezdett. Ekkoriban találkozott régi barátjával, Christina Oiticicával, akit később feleségül vett, és akivel máig együtt élnek. Első könyvét, A zarándoklat (Egy mágus naplója) címmel 1987-ben írta meg. Mint az számos nyilatkozatából tudható, egy évvel korábban egy titokzatos, meg nem nevezett személy unszolására

végigjárta a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető, a középkor óta rendkívül fontos zarándokutat.

A könyvben a zarándokút alatti élményeit írta le, kifejtve, hogy a hétköznapi ember életében is történnek csodák. Ezt a művét egy kis brazil kiadó jelentette meg, és jóllehet a sajtó alig foglalkozott vele, sikerkönyv lett.

Coelho olyan, mint a pornó
Tovább olvasok

Az 1988-ban publikált Az alkimista sokban különbözött előző művétől, a rendkívül szimbolikus regény a brazil író népes rajongótáborának egyöntetű véleménye alapján egyenesen az élet metaforájaként olvasható. Az első kiadás csak 900 példányban fogyott el, ezért a kiadó nem vállalta az utánnyomást. Az 1990-ben napvilágot látott Brida című regényének erőteljes sajtóvisszhangja aztán Coelho korábbi könyveit is a sikerlisták élére juttatta, Az alkimista Brazíliában minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett. 1993 májusában az amerikai Harper Collins kiadó addig példátlan módon 50 ezer példányban adta ki, első kiadású könyvet ilyen magas példányszámban brazil szerzőtől azelőtt sohasem jelentettek meg. Az alkimista egyesült államokbeli sikere jelentette az ugródeszkát a nemzetközi elismertséghez, a legrangosabb portugál irodalmi szaklap, a könyvpiacot is befolyásoló Jornal de Letras 2002-es összesítése szerint Az alkimista több példányban fogyott el, mint bármely más portugál nyelvű mű. Coelho Guinness-rekordot is fölállított: élő szerzőtől soha nem fordítottak le egy művet ilyen sok nyelvre, Az alkimista 2014-ben már nyolcvannál több különböző nyelven volt elérhető. A regényből hamarosan film is készül. A produceri teendőket Will Smith látja el, akinek ez az egyik kedvenc könyve.

Film lesz Paulo Coelho Alkimistájából
Film lesz Paulo Coelho Alkimistájából

Paulo Coelho talán legnépszerűbb könyve Az alkimista, amelyből hamarosan film is készül. A produceri teendőket Will Smith látja el, akinek ez az egyik kedvenc könyve.

Tovább olvasok

Az író népszerűsége töretlen, átlagosan kétévente megjelenő könyvei minden alkalommal az eladási listák előkelő helyein szerepelnek, szövegeit olyan hírességek idézik, mint például a legfiatalabb Nobel-békedíjas, a pakisztáni Malala Juszafzai vagy az amerikai énekes, rapper Pharrell Williams. De például LeBron Jamesnek is nagy kedvence Az alkimista. Coelho ez idáig utolsó magyarra fordított művét, Az íjászt 2021-ben adták ki.

LeBron Jamesnek egy Coelho-könyv a kedvence
LeBron Jamesnek egy Coelho-könyv a kedvence
Tovább olvasok

Számos kritikus úgy véli, Coelho sekélyes spirituális realizmusba csomagolt álomvilágot ábrázol, így ponyvairodalomnál aligha tekinthető többnek, 

műveit giccstől és pátosztól terhelt, gyakorta üres közhelyekben tobzódó, eredetiséget és nyelvi komplexitást nélkülöző szövegekként marasztalják el.

A közönség ezzel nem sokat törődik, Coelho könyvei újra és újra elképesztő sikert aratnak. Egyszerű és közérthető regényeinek visszatérő témái, a hit, az elidegenedés, a boldogságkeresés, már csak tárgyukból adódóan is, nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

2020 októberében fanatikus Bolsonaro támogatók tűzre vetették a könyveit. Az ügy előzményei közt találjuk azt a 2019-es esetet is, amikor Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt: akkor az amazonasi erdőtüzek miatt feszült világpolitikai helyzet alakult ki, különösen Emmanuel Macron és Bolsonaro között voltak heves szóváltások.

Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt
Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt
Tovább olvasok

Paulo Coelho tagja a Brazil Irodalmi Akadémiának, 2000-ben megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést. 2007-ben ENSZ békenagykövetnek jelölték. 2005-ben a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként vehette át a Budapest Nagydíjat.

Coelho ügyes üzletember és kreatív marketingmenedzser is, sokak szemében igazi szupersztár. Könyvei több mint 170 országban 83 nyelven jelentek meg és több mint 320 millió példányban keltek el. Íróként ő büszkélkedhet a legtöbb követővel a közösségimédia-felületeken: a Facebookon több mint 28 millió, a Twitteren pedig 15 milliónál több rajongója van.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Már nem ciki Coelho? – Öt híresség, aki felvállaltan a Hippit olvassa

...
Hírek

Obama és Coelho mentette meg egy tévedésből halálra ítélt férfit lelkét

...
Kritika

Végre kiderül, mit gondolnak a brazilok Coelhóról

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Csernobil felpörgette a levelibékák evolúcióját: feketék lettek

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik