Paulo Coelho könyveit égetik Brazíliában

Paulo Coelho könyveit égetik Brazíliában

Paulo Coelho maga osztotta meg azt a videót, amin néhány idősebb ember tűzre veti a könyveit. A brazil irodalmi akadémia elítélte a könyvégetést.

Könyves Magazin | 2020. október 02. |

„A fanatikus Bolsonaro támogatók a könyveimet égetik, mert azt mondtam, hogy előbb a brazil embereket kellene megetetni, mielőtt exportálni kezdenénk az ételt” – írta Paulo Coelho ahhoz a videóhoz, amelyen az látszik, hogy néhány honfitársa a tűzre veti a könyveit. Az író magyarázatként hozzátette még, hogy Brazíliában azoknak a száma, akik nem jutnak alapellátáshoz, elérte a 10,3 milliót, míg ez a szám 2013-ban 7,2 millió volt. Hozzátette: „Ez az egész engem 1933. május 10-ére emlékeztet, amikor a nácik olyan szerzők könyveit égették, amelyek szót emeltek Hitler ellen.” Később a brazil irodalmi akadémia közleményben ítélte el a könyvégetést, ami – megfogalmazásuk szerint – a sötét múltat idézi.

Hasonló szellemben fogalmazott a hét közepén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, miután Dúró Dóra ledarálta az általa homoszexuális propagandakönyvnek nevezett Meseország mindenkié című meseantológiát. A MKKE akkor azt mondta, hogy a könyvdarálás nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem „közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével”. A politikus akcióját elítélte a HUBBY és számos híresség is. Hogy mi is pontosan ez a mesekönyv, arról Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét ITT kérdeztük.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Paulo Coelho szerint a könyveknek befellegzett

Nem hisz a nyomtatott szó jövőjében Paulo Coelho, a világhírű brazil író szerint a könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön.

...
Hírek

Coelho kitörölte a gyerekkönyvet, amit Kobe Bryanttel közösen írt

...
Hírek

Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.