Paulo Coelho könyveit égetik Brazíliában

Paulo Coelho könyveit égetik Brazíliában

Paulo Coelho maga osztotta meg azt a videót, amin néhány idősebb ember tűzre veti a könyveit. A brazil irodalmi akadémia elítélte a könyvégetést.

Könyves Magazin | 2020. október 02. |

„A fanatikus Bolsonaro támogatók a könyveimet égetik, mert azt mondtam, hogy előbb a brazil embereket kellene megetetni, mielőtt exportálni kezdenénk az ételt” – írta Paulo Coelho ahhoz a videóhoz, amelyen az látszik, hogy néhány honfitársa a tűzre veti a könyveit. Az író magyarázatként hozzátette még, hogy Brazíliában azoknak a száma, akik nem jutnak alapellátáshoz, elérte a 10,3 milliót, míg ez a szám 2013-ban 7,2 millió volt. Hozzátette: „Ez az egész engem 1933. május 10-ére emlékeztet, amikor a nácik olyan szerzők könyveit égették, amelyek szót emeltek Hitler ellen.” Később a brazil irodalmi akadémia közleményben ítélte el a könyvégetést, ami – megfogalmazásuk szerint – a sötét múltat idézi.

Hasonló szellemben fogalmazott a hét közepén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, miután Dúró Dóra ledarálta az általa homoszexuális propagandakönyvnek nevezett Meseország mindenkié című meseantológiát. A MKKE akkor azt mondta, hogy a könyvdarálás nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem „közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével”. A politikus akcióját elítélte a HUBBY és számos híresség is. Hogy mi is pontosan ez a mesekönyv, arról Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét ITT kérdeztük.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Paulo Coelho szerint a könyveknek befellegzett

Nem hisz a nyomtatott szó jövőjében Paulo Coelho, a világhírű brazil író szerint a könyv a legjobb úton van afelé, hogy múzeumba kerüljön.

...
Hírek

Coelho kitörölte a gyerekkönyvet, amit Kobe Bryanttel közösen írt

...
Hírek

Paulo Coelho bocsánatot kért a francia barátaitól a brazil elnök szavai miatt

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]