Obama és Coelho mentette meg egy tévedésből halálra ítélt férfit lelkét

.konyvesblog. | 2018. január 25. |

infinite_hope_anthony_graves.jpgAnthony Graveset 26 éves korában tartóztatták le egy hatfős sommerville-i család meggyilkolásáért. A rendőrségnek semmilyen bizonyítéka nem volt ellene, egyetlen ember tanúvallomása alapján ítélték el. Halálsorra került, ahol kétszer is kitűzték a kivégzésének időpontját, ám az végül mindkétszer elhalasztották. Az ártatlanul elítélt Graves 12 évet töltött a halálsoron, ahonnan 2010-ben szabadult.A  tanúskodó férfire később rábizonyították, hogy ő követte el az összes gyilkosságot, a legfiatalabb áldozata a saját négyéves fia volt. A tettest 2000-ben végezték ki Huntsville-ben.

Lithub közölt egy részletet Graves idén megjelenő memoárjából, amelynek címe Infinite Hope: How Wrongful Conviction, Solitary Confinement, and 12 Years on Death Row Failed to Kill My Soul, vagyis Végtelen remény: Hogyan élte túl a lelkem a téves ítéletet, a magánzárkát és 12 évet a halálsoron. A részletben Graves beszámol az első hetéről a halálsoron. A börtönben megtanulta, hogy a túl barátságos elítélt gyanús, de a halálsoron nem volt oka többé nem bízni a társaiban. Megtanulta, hogy a foglyok afféle üdvözlőajándékot küldenek az új embernek, és arra számított, hogy a csomagban majd olyan hasznos apróságok lesznek, mint a toll és a bélyeg, ezért kicsit meglepte, amikor a barna papírzacskóban végül egy könyvet talált. Méghozzá Angela Davis önéletrajzát.

Graves a rácsok mögött számos könyvet elolvasott, ezekből mutat egy kis ízelítőt a könyvében. A felsorolt könyvek között megtalálni a Bibliát és jogi szakkönyvet is. Graves olvasta többek között

  • Paulo Coelho több könyvét (Az alkimista ,Veronika meg akar halni, A zarándoklat), amelyek arra emlékeztették, hogy minden ott van benne, amire az életben valaha szüksége lehet, és arra is, hogy legyen óvatos azzal, hogy mit kíván, mert a végén még teljesül.
  • Martin Luther King Jr.  és Malcolm X életrajzát, amelyekből megtanulta, hogyan legyen erős, és hogyan harcoljon a rendszer ellen, ami meg akarja ölni.
  • Harriet Jacobs könyvét, aki megszökött a rabszolgaságból, és fontos szerepet töltött be az abolicionista mozgalomban. Az Incidents in the Life of a Slave Girl című kötet egyike Graves kedvenc könyveinek, a halálsoron sok erőt merített Jacobs szenvedéseiből.
  • Barack Obama két könyvét (Dreams from My Father, Vakmerő remények - Gondolatok az amerikai álom újraélesztéséről), amelyek miatt büszkeséget érzett, és remélte, hogy a rossz dolgokból is képesek jó dolgok születni.
  • James Baldwin Go Tell It on the Mountain című regényét és
  • Alex Hayley Gyökerek című könyvét, hogy egyszer majd ő is elmondhassa, könyvben jobb volt.