„Mi vagyunk a Grund” – Karanténban is énekelnek a Pál utcai fiúk

„Álljunk bele, ha kell, / Bármi jöjjön is el, / Legyen szabad a Grund!” Kis túlzással a jelenlegi járványhelyzet egyik himnusza lett a Dés-Geszti-Grecsó-féle A Pál utcai fiúk dala, a Mi vagyunk a Grund. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei a social distancing jegyében most videón énekelték el a dalt. „Védjük meg a nagy, közös Grundunkat” – üzenték.

Könyves Magazin | 2020. április 05. |

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei a Mi vagyunk a Grund videós feldolgozásával biztatnak arra, hogy tartsunk ki és fogjunk össze:

 

“Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund! Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk! Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzenik.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye a Dés-Geszti-Grecsó nevével fémjelzett vígszínházi zenés feldolgozás miatt most a reneszánszát éli. A járványhelyzetben is kifejezetten sokan osztják meg a dalt, van, aki a feldolgozásával üzeni meg az egészségügyi dolgozóknak, hogy #veletekvagyunk, mások az otthonmaradóknak játsszák le erkélykoncertként

A Pál utcai fiúkat nemrég mi is újraolvastuk. Ezt írtuk róla:

„Ha a bemutatott világ nem kegyetlen és gonosz (márpedig nem igazán tűnik annak), akkor mi okozhatja azt a tragédiát, mely Nemecseket az irodalomtörténet egyik legendás halottjává teszi? Minek az áldozata Nemecsek? Számomra egyértelmű, hogy A Pál utcai fiúk nem Boka, nem a grund, nem is a vörösingesek regénye, hanem a kis Nemecseké, aki gyenge, kicsi, sehol nem igazán számít, olyan, „mint az egy a számtanban”, se nem oszt, se nem szoroz. Az egyértelmű főhős mégis ő. A grund egyetlen közlegénye, aki – és ezt már a felnőtt teszi hozzá – nem a világ romlottságának, hanem saját idealizmusának, rosszul értelmezett hősiességének esik áldozatul. Vagy talán annak, hogy soha nem tartották semmire, és egy pillanatra úgy tűnik, főhőssé válhat.”

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

NEMECSEK az nem kisbetű

A Pál utcai fiúkat mind ismerjük, de olvasmányélményeink többnyire a távoli múltba nyúlnak, ezért kíváncsiak voltunk, milyen több évtized után, „felnőtt fejjel” újraolvasni.

...
Nagy

Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk életem első katarzisa volt

...
Hírek

Éljen a grund! – Bemutatták A Pál utcai fiúkat a Vígben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról