„Mi vagyunk a Grund” – Karanténban is énekelnek a Pál utcai fiúk

„Álljunk bele, ha kell, / Bármi jöjjön is el, / Legyen szabad a Grund!” Kis túlzással a jelenlegi járványhelyzet egyik himnusza lett a Dés-Geszti-Grecsó-féle A Pál utcai fiúk dala, a Mi vagyunk a Grund. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei a social distancing jegyében most videón énekelték el a dalt. „Védjük meg a nagy, közös Grundunkat” – üzenték.

Könyves Magazin | 2020. április 05. |

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei a Mi vagyunk a Grund videós feldolgozásával biztatnak arra, hogy tartsunk ki és fogjunk össze:

 

“Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund! Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk! Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzenik.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye a Dés-Geszti-Grecsó nevével fémjelzett vígszínházi zenés feldolgozás miatt most a reneszánszát éli. A járványhelyzetben is kifejezetten sokan osztják meg a dalt, van, aki a feldolgozásával üzeni meg az egészségügyi dolgozóknak, hogy #veletekvagyunk, mások az otthonmaradóknak játsszák le erkélykoncertként

A Pál utcai fiúkat nemrég mi is újraolvastuk. Ezt írtuk róla:

„Ha a bemutatott világ nem kegyetlen és gonosz (márpedig nem igazán tűnik annak), akkor mi okozhatja azt a tragédiát, mely Nemecseket az irodalomtörténet egyik legendás halottjává teszi? Minek az áldozata Nemecsek? Számomra egyértelmű, hogy A Pál utcai fiúk nem Boka, nem a grund, nem is a vörösingesek regénye, hanem a kis Nemecseké, aki gyenge, kicsi, sehol nem igazán számít, olyan, „mint az egy a számtanban”, se nem oszt, se nem szoroz. Az egyértelmű főhős mégis ő. A grund egyetlen közlegénye, aki – és ezt már a felnőtt teszi hozzá – nem a világ romlottságának, hanem saját idealizmusának, rosszul értelmezett hősiességének esik áldozatul. Vagy talán annak, hogy soha nem tartották semmire, és egy pillanatra úgy tűnik, főhőssé válhat.”

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

NEMECSEK az nem kisbetű

A Pál utcai fiúkat mind ismerjük, de olvasmányélményeink többnyire a távoli múltba nyúlnak, ezért kíváncsiak voltunk, milyen több évtized után, „felnőtt fejjel” újraolvasni.

...
Nagy

Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk életem első katarzisa volt

...
Hírek

Éljen a grund! – Bemutatták A Pál utcai fiúkat a Vígben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvassa Carrie Bradshaw a Szex és New York folytatásában

...
Hírek

Bob Dylan eladta eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak

...
Hírek

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében

...
Hírek

Erdős Virág verssel búcsúzott Setét Jenőtől

...
Hírek

Megérkezett az új Pinokkió-feldolgozás első előzetese

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

...
Hírek

Könyvesblokk: három januári világirodalmi újdonság

...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége