A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

ro | 2023. szeptember 21. |

Az Amazon felületén egyre-másra tűnnek fel az olyan magánkiadásban megjelent kötetek, amelyekről erősen feltételezhető, hogy a szerzőjük nem egy hús-vér író, hanem a mesterséges intelligencia. A cég éppen ezért korlátozást vezetett be, és kimondta, hogy mostantól egy szerző naponta legfeljebb három könyvet tölthet fel. Az Amazon közleményben tudatta, hogy habár nem kiugróan magas azoknak a kiadványoknak a száma, amelyekről azt gyanítják, hogy az MI generálta őket, de éppen a visszaélések megelőzése érdekében döntöttek úgy, hogy limitet vezetnek be.

Ebben az esetben lényegében a Kindle Direct Publishing nevű felületről van szó, ahova a szerzők maguk tölthetik fel könyveiket, amelyeket azután pénzért bárki letölthet. Korábban ilyen korlátozás nem volt, de az Amazon azt állítja, hogy aktívan figyeli a generatív MI villámgyors fejlődését, és persze az olvasásra, írásra, könyvkiadásra gyakorolt hatását is. Az új intézkedés egyelőre nagyon kevés szerzőt érint (azaz nem tömeges jelenségről van szó), ugyanakkor az Amazon fenntartja magának a jogot, hogy ha kell, akkor a jövőben szigorítani fog.

Az esetről beszámoló Guardian megszólaltatott egy szakértőt is: Miriam Johnson egyetemi tanár szerint az intézkedés valamennyire majd nyilván csökkenti az MI által írt könyvek számát, de akik ilyen kötetekkel árasztják el a piacot és ezzel keresnek pénzt, azok majd biztosan találnak valami kiskaput. Alig egy hete amúgy az Amazon arra kérte minden szerzőjét, hogy jelezze, ha könyvét MI generálta vagy segítette. Johnson szerint habár az ötlet jó, de kérdés, hogyan fogja ezt majd az Amazon ellenőrizni.

Az elmúlt napokban amúgy a cég felületéről több olyan MI által írt könyvet is el kellett távolítani, amelyeket egy Jane Friedman nevű szerzőnek tulajdonítottak (tévesen), illetve az Amazonon megjelentek olyan gombász könyvek, amiket az MI generált és pontosan ezért az azokban foglalt tanácsok akár potenciálisan veszélyesek is lehetnek, de találtak már MI által írt utazási könyveket is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood és Chabon is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

Eddig nyolcezer amerikai szerző írta alá a petíciót. Azt kifogásolják, hogy az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használták fel műveiket az MI fejlesztéséhez. 

...
Hírek

Két amerikai író is perre megy a mesterséges intelligencia miatt

Két amerikai író is arra jutott, hogy ChatGPT fejlesztése mögött álló cég, az OpenAI jogtalanul használta fel a könyveiket a chatbot tréningezésére, emiatt pedig bírósághoz fordultak.

...
Hírek

Már Arany János kézírását is vizsgálja a mesterséges intelligencia

Nyelvfeldolgozó algoritmusokat és a 18-19. századi kézírást felismerő eszközöket is fejlesztenek a Miskolci Egyetemen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.