Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

A magyar származású kanadai orvos, dr. Máté Gábor nemrég Harry herceggel beszélgetett, amit online lehetett követni. A beszélgetésre a Tartalék című önéletrajz megjelenése adott alkalmat, de sok témát érintettek, és az ott elhangzottak rengeteg gondolatot indítottak el az orvos-íróban is. Publicisztikáját a Drogriporter közölte magyar fordításban, a legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük.

ro | 2023. március 20. |
  •  Máté Gábor szerint sokan rettegnek a bennünk rejlő érzésektől, ez pedig megakadályozza őket abban, hogy a saját traumáikkal szembesüljenek. Félnek attól, hogy kiszabadul a félelem szelleme a palackból, amit soha nem lehet többé visszatuszkolni. Az orvos is átélt hasonlót.
  • A negyvenes éveiben járt, kívülről szemlélve abszolút sikeres élet volt az övé, magát mégis motiválatlannak, enerváltnak érezte: "Ekkor, a depresszió szorításában, fordultam először a terápia felé".
  • Szerinte amit betegségnek hívunk, gyakran ébresztőóraként működik, és vészjelzést ad arról, hogy rossz irányba tartunk. A trauma felismerésében ugyanakkor megerősítést találhatunk. Maga a szó eredeti görög jelentése seb, és Máté Gábor szerint a traumák olyan gyógyulatlan érzelmi sebek, amelyek károsítják képességünket, hogy eredményesen kerüljünk kölcsönhatásba a világgal.
  • "Ha elfogadjuk, hogy sérültek vagyunk, az lehetőséget - és felelősséget - kínál nekünk a gyógyulásra. És képesek vagyunk a gyógyulásra, amennyiben megfelelő támogatást, kalauzolást és jóindulatot kapunk." Ehhez viszont tudatosság is kell az orvos szerint.
  • A terápiával szerinte meg lehet törni a traumák generációról generációra való átadásának láncát. A terápiát ugyanakkor sokan nem engedhetik meg maguknak, de szerinte ideje lenne, hogy az egészségügyi ellátórendszerek elismerjék a pszichológiai ellátás fontosságát és biztosítsák az ahhoz való hozzáférést.
  • Azoknak, akik rettegnek az önvizsgálattól, azt tanácsolja, hogy a nehezén már túlvannak, és amitől félnek, az nem a jövő, hanem a múlt: "És ezúttal kérhetsz segítséget".

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Máté Gábor Normális vagy című kötetének magyar bemutatójáról itt írtunk, Máté Gábor traumáról szóló dokumentumfilmjéről pedig itt. A könyvbe itt beleolvashatsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Dr. Máté Gábor könyvei nyerték a januárt

A Bookline ötvenes listája alapján januárban az önismereti és az egészséges életmóddal kapcsolatos könyvek is szépen teljesítettek - januárban minden a fogadalmakról és az újrakezdésről szól. 

...
Hírek

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

Másfél órát beszélgetett élő adásban Harry herceg Dr. Máté Gáborral, ezalatt szó esett Harry droghasználatáról, a katonaságról, a diszfunkcionális családjáról, a Megxit hatásáról, a Dianához kötődő emlékeiről, és arról is, milyen apa szeretne lenni.

...
Hírek

Dr. Máté Gábor könyve öt hete szerepel a New York Times bestseller listáján

A Normális vagy ezzel minden idők legsikeresebb magyar könyve lett non-fiction kategóriában. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből