Márquez kolumbiai szülőfalujának hírnevet hozhat a Száz év magány adaptációja

Márquez kolumbiai szülőfalujának hírnevet hozhat a Száz év magány adaptációja

A helyiek azt remélik, hogy a regény alapján készülő Netflix-sorozat új életet hoz Aracatacába, Gabriel García Márquez szülővárosába.

ko | 2024. május 21. |

A kolumbiai Sierra Nevada-hegység lábánál, mintegy 30 kilométerre a Karib-tenger partjától Gabriel García Márquez Macondójának ihletője tovább él. Aracataca álmos, 40 ezer lakosú kisvárosa valószínűleg megmaradt volna forró, poros, szegény és a világ számára ismeretlen helyként, ha nem inspirálja a Nobel-díjas szerzőt az 1967-ben megjelent Száz év magány megírására.

Gabriel García Márquez
Száz év magány
Ford. Székács Vera, Magvető, 2023, 488 oldal
Gabriel García Márquez: Száz év magány könyv

A mágikus realizmus bölcsője

García Márquez Aracatacában született, és nyolc éves koráig a városban élt anyai nagyszüleinél. A Kolumbiában Gaboként ismert szerző később többször elmondta, hogy minden írása ebből az időből indult ki. Amikor a fantasztikusat ötvözte a hétköznapokkal, akkor igazából nem tett mást, mint megmutatta a latin-amerikai élet komikus, vicces és gyakran tragikus természetét. A később a mágikus realizmus címkével ellátott műveiben az író

hangot adott a régiónak és elragadta a szíveket szerte a világon.

A helyiek most abban bíznak, hogy a Száz év magány Netflix-adaptációja olyanná teheti Aracatacát, mint milyenné James Joyce tette Dublint vagy Shakespeare Stratford-upon-Avont. A 16 részesre tervezett sorozatból az első nyolc epizód még idén várható a latin-amerikai történelem egyik legdrágább tévés produkciójában.

Macondo szíve

Egyes helyiek elárulva érzik magukat, mert a sorozatot nem Márquez szülőfalujában, hanem a 430 mérföldre fekvő Ibagué iparvárosában forgatták. „Csalódottak vagyunk, hogy a Netflix úgy döntött, hogy nem itt forgat, de mindannyian tudjuk, hogy akit a sorozat fellelkesít,

annak Aracatacába kell jönnie, hiszen Macondo szíve itt van”

– mondta Robinson Mulford, egy helyi középiskolai tanár.

Manapság a városban kevés a munka, leszámítva a környező banán- és pálmafarmok kínálta lehetőségeket. Néhány idegenvezető és üzlet él csak meg a viszonylag szerény turizmusból.

Gabo mosolygós, bajuszos arcképei szinte minden utcában megtalálhatók, ugyanúgy, ahogy a szerző és szereplői szobrai is. A postahivatal, ahol Márquez apja dolgozott, ma múzeumként működik, az író gyerekkori házát pedig újjáépítették. 

„Nemcsak Aracataca helyeit próbálom megmutatni az embereknek, hanem a történeteit is, mert végül is ez a mágikus realizmus szülőhelye” – mondta Manuel Kike Mojica, egy lelkes, 36 éves idegenvezető, aki elkötelezte magát a város múltjának megismerésében.

Megfilmesíthető egyáltalán a Száz év magány?

A településen nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Macondo világa megmutatható filmen. (Ezzel maga a szerző is egyetértett, nem akarta, hogy ezt a regényét megfilmesítsék.) A regény kevés párbeszédet tartalmaz, több azonos nevű szereplője van, kronológiája pedig nem követi az időrendet.

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról
5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

A Netflix Kolumbiában forgatott sorozatot a Száz év magányból, mi pedig mutatunk öt dolgot, amit lehet, hogy nem tudtál a világhírű regényről.

Tovább olvasok

A Száz év magány történeteinek jó része az író nagynénjeitől és nagymamáitól hallott történetekből származott. A regényben szereplő egyik valós epizód az 1928-as mészárlás volt a közeli Ciénaga városában, amikor a multinacionális United Fruit Company arra kérte a katonaságot, hogy lépjen fel a sztrájkoló banánmunkásokkal szemben. Noha a banántermesztés tömeges kizsákmányolást és brutális erőszakot hozott magával, rövid ideig gazdagságot is hozott a városnak.

Ebből az időszakból mára kevés maradt, és amikor Gabo 2007-ben visszatért, megdöbbentette, milyen gyorsan elhalványult a város dicsősége, miután a United bezárta az üzletet. „Elég apokaliptikusnak találta, ahogy ez a pompa és dekadencia hirtelen megsemmisült anélkül, hogy bármiféle nyomot hagyott volna” – mondta Ariel Castillo irodalomprofesszor.

Más dolgok azonban mit sem változtak:

Gabo szeretett vallenatója még mindig felhangzik a helyi bárokban, az idősebbek meséket mondanak szellemekről és elveszett szerelmekről, a régiót pedig továbbra is sújtja az erőszak.

(Guardian)

Nyitókép: Tim Buendia / Wikimedia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

A Netflix Kolumbiában forgatott sorozatot a Száz év magányból, mi pedig mutatunk öt dolgot, amit lehet, hogy nem tudtál a világhírű regényről.

...
Szórakozás

Nézd meg a Márquez Száz év magányából készült sorozat előzetesét!

A Netflix Kolumbiában forgatott sorozatot a Száz év magányból. Mutatjuk a különleges hangulatú előzetest.

...
Hírek

Márquez fiainak közreműködésével készül az első Száz év magány-sorozat

Negyven éve nyerte el Márquez az irodalmi Nobel-díjat a könyvért, ennek a tiszteletére készül a feldolgozás.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex