Kiállítják Shakespeare Első Fólióját Londonban

Kiállítják Shakespeare Első Fólióját Londonban

ko | 2023. április 28. |

Kiállítják William Shakespeare drámáinak 1623-ban megjelent gyűjteményét, az úgynevezett Első Fóliót (címe: Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies, azaz William Shakespeare úr vígjátékai, királydrámai és tragédiái). A londoni Guildhall Library abból az alkalomból mutatja be a könyvritkaságot, hogy idén ünnepeljük kiadásának 400. évfordulóját. A költő és drámaíró halála után hét évvel megjelent könyv Shakespeare összes drámáját tartalmazza. A kiállításon megtekinthető lesz egy másik kiadás, valamint a IV. Henrik első részének, illetve az Othellónak két kisebb eredeti példánya is.

A Guildhall főkönyvtárosa, Peter Ross a BBC-nek elmondta: "Az Első Fólióból  körülbelül 750 példányt adtak ki, és ezekből 235 napjainkig fenn is maradt. A példányoknak azonban csak a negyede teljes, és a nálunk megtekinthető darab az egyik legjobb a világon a teljessége és a papír minősége miatt."

Hozzátette, hogy bár ez a példány a könyvtárban marad, "az Első Fólió egy másik példánya körülbelül 8 millió fontért kelt el 2020 októberében".

Az Első Fóliót John Heminge és Henry Condell színészek állították össze az író tiszteletére és emlékére. A szakértő szerint, ha két barátja nem gyűjtötte volna össze darabjait a hírneves kötet számára, akkor jó részük, köztük a Macbeth, a Vízkereszt, vagy amit akartok, illetve A vihar is örökre elveszett volna.

A City Corporation példányát 1760 körül vásárolta meg William Petty Fitzmaurice, aki később miniszterelnök lett, így 1806-ban a London Institutionhoz került az értékes irodalmi ritkaság. A könyv 1913-ban került át a Guidhallba, és kényes természete miatt ritkán szerepel kiállításon.A First Folio 400 ünnepség részeként öt értékes órán keresztül mindenki megkapja a lehetőséget, hogy testközelből megtekinthesse ezt a figyelemre méltó könyvet. 

Ebben a videóban megnézheted a híres kötet egyik példányát:

Azt, hogy Shakespeare a mai napi mennyire érdekli a világot, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy angol professzor, James Shapiro most nyerte el a nagy presztízsű, a legjobb nonfiction könyvnek járó Baillie Gifford-díjat egy különleges kötettel (1599: Egy év William Shakespeare életében), mely a drámaíró életének egy sorsfordító évét mutatja be. Érdekesség, hogy Shapiro 2006-ban egyszer már elnyerte a díjat (ugyanezzel a könyvével), amelynek akkor még Samuel Johnson-díj volt a neve. Most azonban, az elismerés alapításának 25. évfordulóján az összes eddigi nyertes közül választották ki a professzort, aki így a díj Győztesek Győztese (Winner of Winners) kitüntetését érdemelte ki az angol költőről írt biográfiájával. Könyve azt az esztendőt mutatja be, melyben Shakespeare befejezte az V. Henriket, megírta a Julius Caesart, és elkészítette a Hamlet első vázlatát. Shapiro, aki a Columbia Egyetem angol professzora, díjnyertes könyvében azt vizsgálja, hogy az akkori politikai és társadalmi kontextus hogyan befolyásolta az alkotó munkáját. 

Forrás: BBC/ The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új Shakespeare Múzeum nyílik Londonban

A William Shakespeare életét és korát bemutató új múzeum jövő tavasszal nyílik - írta a BBC nyomán az MTI.

...
Hírek

Belendült az MI: Shakespeare-rel, Austennel és Szókratésszel is csetelhetsz

Még van hova fejlődnie a mesterséges intelligenciának, de ez a cset jó szórakozás egy kávé mellett.

...
Hírek

Eladják az egyetlen Shakespeare-portrét, amit állítólag még életében festettek róla

A képet hitelesíti a dátum, a művész aláírása, valamint az is, hogy a festő Robert Peake közeli kapcsolatban volt a drámaíróval.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.