Kiállítják Shakespeare Első Fólióját Londonban

Kiállítják Shakespeare Első Fólióját Londonban

ko | 2023. április 28. |

Kiállítják William Shakespeare drámáinak 1623-ban megjelent gyűjteményét, az úgynevezett Első Fóliót (címe: Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies, azaz William Shakespeare úr vígjátékai, királydrámai és tragédiái). A londoni Guildhall Library abból az alkalomból mutatja be a könyvritkaságot, hogy idén ünnepeljük kiadásának 400. évfordulóját. A költő és drámaíró halála után hét évvel megjelent könyv Shakespeare összes drámáját tartalmazza. A kiállításon megtekinthető lesz egy másik kiadás, valamint a IV. Henrik első részének, illetve az Othellónak két kisebb eredeti példánya is.

A Guildhall főkönyvtárosa, Peter Ross a BBC-nek elmondta: "Az Első Fólióból  körülbelül 750 példányt adtak ki, és ezekből 235 napjainkig fenn is maradt. A példányoknak azonban csak a negyede teljes, és a nálunk megtekinthető darab az egyik legjobb a világon a teljessége és a papír minősége miatt."

Hozzátette, hogy bár ez a példány a könyvtárban marad, "az Első Fólió egy másik példánya körülbelül 8 millió fontért kelt el 2020 októberében".

Az Első Fóliót John Heminge és Henry Condell színészek állították össze az író tiszteletére és emlékére. A szakértő szerint, ha két barátja nem gyűjtötte volna össze darabjait a hírneves kötet számára, akkor jó részük, köztük a Macbeth, a Vízkereszt, vagy amit akartok, illetve A vihar is örökre elveszett volna.

A City Corporation példányát 1760 körül vásárolta meg William Petty Fitzmaurice, aki később miniszterelnök lett, így 1806-ban a London Institutionhoz került az értékes irodalmi ritkaság. A könyv 1913-ban került át a Guidhallba, és kényes természete miatt ritkán szerepel kiállításon.A First Folio 400 ünnepség részeként öt értékes órán keresztül mindenki megkapja a lehetőséget, hogy testközelből megtekinthesse ezt a figyelemre méltó könyvet. 

Ebben a videóban megnézheted a híres kötet egyik példányát:

Azt, hogy Shakespeare a mai napi mennyire érdekli a világot, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy angol professzor, James Shapiro most nyerte el a nagy presztízsű, a legjobb nonfiction könyvnek járó Baillie Gifford-díjat egy különleges kötettel (1599: Egy év William Shakespeare életében), mely a drámaíró életének egy sorsfordító évét mutatja be. Érdekesség, hogy Shapiro 2006-ban egyszer már elnyerte a díjat (ugyanezzel a könyvével), amelynek akkor még Samuel Johnson-díj volt a neve. Most azonban, az elismerés alapításának 25. évfordulóján az összes eddigi nyertes közül választották ki a professzort, aki így a díj Győztesek Győztese (Winner of Winners) kitüntetését érdemelte ki az angol költőről írt biográfiájával. Könyve azt az esztendőt mutatja be, melyben Shakespeare befejezte az V. Henriket, megírta a Julius Caesart, és elkészítette a Hamlet első vázlatát. Shapiro, aki a Columbia Egyetem angol professzora, díjnyertes könyvében azt vizsgálja, hogy az akkori politikai és társadalmi kontextus hogyan befolyásolta az alkotó munkáját. 

Forrás: BBC/ The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új Shakespeare Múzeum nyílik Londonban

A William Shakespeare életét és korát bemutató új múzeum jövő tavasszal nyílik - írta a BBC nyomán az MTI.

...
Hírek

Belendült az MI: Shakespeare-rel, Austennel és Szókratésszel is csetelhetsz

Még van hova fejlődnie a mesterséges intelligenciának, de ez a cset jó szórakozás egy kávé mellett.

...
Hírek

Eladják az egyetlen Shakespeare-portrét, amit állítólag még életében festettek róla

A képet hitelesíti a dátum, a művész aláírása, valamint az is, hogy a festő Robert Peake közeli kapcsolatban volt a drámaíróval.

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.