Mariana Enríquez: A menopauzával a női test a halált hordozza magában

Mariana Enríquez: A menopauzával a női test a halált hordozza magában

Az argentin Mariana Enríquez egy interjúban beszélt a félelmek horrorjaiban betöltött szerepéről, köztük azokról, amelyek az öregedéssel és a menopauzával kapcsolatosak.

ki | 2024. április 04. |

A népszerű argentin horrorszerző, Mariana Enríquez spanyolországi könyvturnén mutatta be legújabb novelláskötetét (Un lugar soleado para gente sombría, a.m. Napfényes hely borús embereknek), ebből az alkalomból az El País napilap kérdezte a rajongóiról, a félelmek szerepéről, a női testről és a menopauzáról, szellemekről és valósággá vált cselekményekről. (Az író első magyarra fordított novelláskötetét 2022 legjobb könyvei közé választottuk.)

A nők és a félelem

Enríquez regényei és novellái mindig a modern Argentínában játszódnak. Arra a kérdésre, hogy a horror-e a legjobb műfaj a jelen ábrázolására, Enríquez azt válaszolta, ez az ő útja, viszont mivel ez egy populáris műfaj, mindenképpen napjaink félelmeit kell megjelenítenie általa, különben nem működne. (Nemrég Margaret Atwood is a relevanciát említette Stephen King erősségeként.) Tulajdonképpen valamennyire előrejelzés, figyelmeztetés is, hiszen

a társadalomban zajló tudattalan áramlatokra rezonál.

„A félelem egy megragadhatatlan érzés, és ha megérinted, akkor találsz valamit, ami végül megtörténik” – véli Enríquez.

Az egyik új novella témája a menopauza, és az író szerint azért fontos erről beszélni, mert a nők kapcsán szinte csak a 40 éves korig tartó fiatalságra és az anyaságra koncentrálunk – miközben az, ami utána jön, sokak számára egy félelmetes, gyásszal járó időszak. Mint mondja: „A női testnek megvannak a maga sajátos félelmei. A változókor egy nagyon hosszú életszakasz. Mi történik az öregedés alatt, milyen érzés a bőrünkhöz érni, mi történik a szexszel, mi van a hangulatingadozásokkal, a hőhullámokkal, és így tovább.

A testedben megszűnik a szülésre való képességed, a halált hordozod magadban. A női test sokkal világosabban jelenti be a véget”.

Megírta, megtörtént

A friss kötet első novellájában szerepel a következő mondat: „a fasizmus félelemmel kezdődik, ami gyűlöletté válik”. Enríquez ezt másfél éve írta, de most is érvényesnek tartja, mivel a jobboldali összeesküvés-elméletek hosszú évekre nyúlnak vissza. „Vannak olyan szellemek, amelyeket nem lehet lecsillapítani” – fogalmaz. Szerinte egyébként létezniük kell szellemeknek, bár ő még sosem találkozott velük, de

a műveiben a társadalmi felbomlás szellemeiről ír.

A lap az írót a szélsőjobboldali Javier Mileiről is kérdezte, aki decemberben lett Argentína miniszterelnöke. Milei számos furcsasága közül az egyik, hogy egy halottlátó segítségével beszélget 2017-ben elpusztult kutyájával, amit klónoztatott is – szinte mintha valósággá vált volna az, ami Enríquez A mi éjszakánk című regényében történik (a könyv hamarosan hazánkban is megjelenik).

„Látják? Ez már a második alkalom, hogy spiritiszta vezetője van Argentínának” – kommentálta az író. Az első López Rega miniszter volt, aki Dániel testvérnek hívatta magát és Juan Perón halála után állítólag Raszputyinhoz mérhető befolyása volt Isabel Perónra. Enríquez akkor még nem élt, de ez

a folklorisztikus ezotériával átitatott politikai modell az ő életére is hatással volt,

most pedig újra felütötte a fejét a közéletben. „Nyilván valamit megragadtam az argentin lélek sajátosságából, miközben nagyon is explicit: a kutya, a klónozás, az elme átültetése egy másik testbe. Bár Milei a világjárvány terméke.”

A könyveit övező rajongásról Mariana Enríquez azt mondta, megérti, hogy egy populárisabb műfaj, mint a horror, ezt generálja. Csak azért találja kicsit furcsának, mert az irodalmi tevékenysége mellett újságíró-szerkesztőként dolgozik, és két non-fiction kötete is megjelent már, egy Silvina Ocampo íróról, a másik pedig saját, különféle temetőkben tett látogatásairól.

Az El Paísban szóba kerülő új novelláskötet hazai megjelenéséről egyelőre nincs információnk, de ahogy világirodalmi előrejelzésünkben írtuk, az Open Books idén kiadja A mi éjszakánk című regényt, ami Enríquez harmadik magyarul elérhető könyve lesz.

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny
A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

Az argentin Mariana Enríquez novelláiban a horrort a társadalomkritikával keverve mesél a diktatúra átható örökségéről és az erőszak sokféle, mindennapos arcáról. A tűz martaléka a hét könyve.

Tovább olvasok

(El País)

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

Az argentin Mariana Enríquez novelláiban a horrort a társadalomkritikával keverve mesél a diktatúra átható örökségéről és az erőszak sokféle, mindennapos arcáról. A tűz martaléka a hét könyve.

...
Kritika

Mariana Enriquez történeteiben láthatóvá válnak a világ nem uralható részei, a titokzatos, a megmagyarázhatatlan

Az argentin író szövegei valóság és fikció határán egyensúlyoznak, bomlott elméjű hősök és kísértetek népesítik be a kötet lapjait. Hátborzongató, horrorisztikus, nagyon furcsa, éppen ezért nehezen felejthető olvasmány: az Ágyban dohányozni veszélyes a hét könyve.

...
Hírek

Bár Stephen King 50 éve írta a Carrie-t, Margaret Atwood rémisztően időszerűnek tartja

Kollégája szerint a furcsa jelenségek mögött felsejlő valós emberi tulajdonságok és viselkedés teszi igazán borzongatóvá Stephen King regényét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.