Elismert szerzők kézirataival bővül Mária királyné 100 éves babaháza

Elismert szerzők kézirataival bővül Mária királyné százéves babaháza

Az V. György király hitvese számára, a nemzet ajándékaként 1924-ben készített babaház könyvgyűjteménye idén húsz miniatűrrel bővül, köztük Julia Donaldson, Tom Stoppard, Ben Okri, Jacqueline Wilson, valamint Camilla királyné írásaival.

vn | 2024. január 31. |

A valaha épített legnagyobb és legtökéletesebb babaházként emlegetett épület belső terei 1:12 arányban modelleznek egy Edward-korabeli arisztokratikus villát, és a benne található tárgyak közül számos

a Windsori kastély berendezésének kicsinyített másolata.

A hat szalonból, nyolc fürdőszobából és számos hálószobából álló babaházat ‒ amint a Windsor Krónikák cikkéből kiderül ‒ Sir Edwin Lutyens építész tervezte, és három éven át készült. Fel-le járnak benne a liftek, a csapokból víz folyik, és áram is van a házban, valamint egy első kiadásokat őrző miniatűr könyvtárral is rendelkezik, amelybe az 1920-as évek legnevesebb brit szerzői ‒ köztük Arthur Conan Doyle, Thomas Hardy, Rudyard Kipling és Somerset Maugham ‒ ajánlották fel a kifejezetten ennek a gyűjteménynek szánt alkotásaikat.

A babaház elkészültének századik évfordulóján a könyvtár további húsz bibliofil ritkasággal bővül – írja a BBC. A novellák, színdarabok, versgyűjtemények, valamint receptek többségét a babaház ihlette, vagy kifejezetten a centenáriuma alkalmából készültek. Camilla királyné egy kézzel írt bevezetőt ajánlott fel, és olyan neves szerzők is csatlakoztak a centenáriumi kezdeményezéshez, mint Tom Stoppard, A Graffaló szerzője, Julia Donaldson, a Booker-díjas Ben Okri vagy Jacqueline Wilson.

Huszonöt éves A Graffaló, a legviccesebb rémes mese
Huszonöt éves A Graffaló, a legviccesebb rémes mese
Tovább olvasok

Camilla királyné a babaház leglenyűgözőbb helyiségének nevezte a könyvtárat, és hozzátette: „Ezek az új kötetek rávilágítanak, mennyire gazdag a 21. századi irodalmunk, illetve megmutatják, milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen sok kiváló író munkáit olvashatjuk, amelyek örömet, vigaszt, társaságot és reményt nyújtanak mindannyiunknak. Megismertetnek bennünket mások tapasztalataival, és emlékeztetnek minket, hogy nem vagyunk egyedül”.

Forrás: BBC.
Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Steven Spielberg cége készíthet sorozatot Tom Stoppard legújabb drámájából

A szerző a darabról így nyilatkozott: "A Leopoldstadtnak számos személyes vonatkozása van, de egy bécsi családról írtam, hogy ne tűnjön úgy, hogy rólam szól"

...
Gyerekirodalom

A Graffalóból olvasnak fel először a brit gyerekeknek

Minden gyerek életében meghatározó, ha már egészen kiskorban könyvek veszik körül - de vajon mik lehetnek a legelső mesék, amiket hallanak? Egy felmérés ennek járt utána.

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

...
Gyerekirodalom

Álomba varázsolt lányról mesélnek az igazgyöngyös gyerekek rajzai

...
Gyerekirodalom

A Ló csoport ovisai a Parlamentig mennek a délutáni alvás ügyében

...
Gyerekirodalom

Hamarosan jön az Egy ropi naplójának legújabb, 19. része

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd