Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Mindig izgalmas kérdés, hogy hol lépjünk be egy írói életműbe, melyik legyen az az első mű, amelyet elolvasunk egy szerzőtől. A brit Penguin kiadó blogja most azoknak próbál segíteni, akik Sherlock-szüzek, azaz még semmit sem olvastak el Arthur Conan Doyle-tól, de már nagyon szeretnének. (Arthur Conan Doyle írt egyébként történelmi és fantasy regényeket meg drámákat is, de itt és most csak a Sherlock-történetekre koncentrálunk.)

ro | 2023. március 23. |

Arthur Conan Doyle 1887-ben alkotta meg Sherlock Holmes figuráját - akkor még javában orvosként dolgozott. Huszonhét évesen, mindössze három hét alatt vetette papírra A bíborvörös dolgozószoba című regényét, és itt bukkant fel először Sherlock Holmes és Dr. Watson alakja. A mesterdetektív kalandjairól összesen négy regény és öt novelláskötet jelent meg, népszerűsége a mai napig töretlen. Az író egy idő után viszont nem szenvedhette hősét (ami eléggé hasonlított ahhoz, ahogyan Agatha Christie érzett saját fiktív nyomozója, Poirot iránt), és 1891-ben azt írta az anyjának, hogy erősen gondolkodik rajta, hogy eltegye láb alól Holmest, mivel „jobb dolgokról” vonja el a figyelmét – valójában attól tartott, hogy a nyomozó karaktere skatulyába zárja, és nem engedi, hogy szépirodalmi íróként kibontakozzon. Az anyja nem meglepő módon eléggé felháborodott, így aztán Arthur Conan Doyle-nak nem volt más választása, folytatta a detektívtörténeteket – cserébe meg is kérte az árukat, a kiadók pedig elég jól meg is fizették az írót.

Arthur Conan Doyle
Tanulmány vérvörösben - Trubadúr Zsebkönyvek 19.
Ford.: Greskovits Endre, Trubadúr Könyvek, 2022, 161 oldal
-

Mindenesetre, aki még nem találkozott a Sherlock-könyvekkel, annak nehéz lehet eldönteni, hogy melyikkel kezdje. A Penguin eléggé biztosra ment, ők ugyanis a legelső regényt ajánlják belépőnek, amelyben megismerte a világ a nyomozó párost: a történet felütése Watsonhoz kötődik, aki éppen felépült háborús sérüléseiből és olcsó szállást keres Londonban. Egy ismerőse javaslatára jut el Sherlockhoz, aki a következőképpen mutatkozik be neki: „Örvendek – szólt Holmes kedvesen, miközben erősen megszorította a kezemet. – Ön Afganisztánban volt, amint látom”. Sorsuk ezzel megpecsételődik, és elindul az első közös detektívkaland. (Ez a regény amúgy magyarul A brixtoni rejtély, Tanulmány vérvörösben és Tanulmány vörösben címmel is megjelent.) A második regényből, A négyek jeléből (magyarul A nábob kincse, Az Agra kincse és A dilettáns detektív címmel is olvasható) kiderül, hogy még a legnagyobb lángelméknek is megvannak a maguk bűnei – Sherlock Holmes például kokainista; Watson próbálja is jó útra téríteni, de hamarosan újra nyomozniuk kell, útjukat pedig rejtélyes kincs és mérgezett nyilak szegélyezik.

Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes kalandjai
Ford.: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó, 1987, 241 oldal
-

Aki a regények helyett a novellákkal kezdene inkább, annak a Sherlock Holmes kalandjai címmel – eredetileg 1892-ben – megjelent kötet adhat fogódzót. Az itt megjelent történetek közül is talán a leghíresebb a Botrány Csehországban, amelynek egyik kulcsszereplője, a hírhedt operaénekesnő, Irene Adler kerül majd talán a legközelebb a mesterdetektív szívéhez. Fontos olvasmány lehet még a Sherlock Holmes emlékiratai című kötetből Az utolsó eset című novella, már csak azért is, mert itt mutatkozik meg először Holmes nemezise, Moriarty professzor. Ez a válogatáskötet 1894-ben jelent meg eredetileg, és akkorra már Arthur Conan Doyle torkig volt Sherlockkal. A nyomozó figuráját a libamájpástétomhoz hasonlította, amiből egyszer bezabált, és azóta a név puszta említésére rosszullét környékezi. Így aztán Moriartyt szimpla írói eszköznek szánta, ki akarta nyírni vele Sherlock Holmest – az már egy másik kérdés, hogy később kénytelen-kelletlen további történetekben feltámasztotta szeretve gyűlölt hősét. A rajongók ugyanis teljesen kiborultak Holmes állítólagos halálától, a The Strand Magazine – ahol az írás eredetileg megjelent – például alig tudott fennmaradni, a tiltakozás jeleként olyan sokan mondták vissza akkor az előfizetésüket.

Arthur Conan Doyle
A Sátán kutyája
Ford.: Bokor Pál, Atlantic Press, 2023, 250 oldal
-

1905-ben Sherlock Holmes visszatér címmel jelent meg egy novelláskötet, de még előtte a Sherlock-univerzum egyik legismertebb regénye, A Sátán kutyája, amelyben a mesterdetektívnek és dr. Watsonnak Charles Baskerville halálának rejtélyes körülményeit kell alaposabban megvizsgálnia az ősi birtokon, idővel viszont azon kapják magukat, hogy versenyt kell futniuk az idővel, ha nem akarják, hogy Sir Charles örököse is hasonló sorsra jusson.

További Sherlock-tippekért KATT ide!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Hírek

Amerikában közkinccsé válik A világítótorony és az utolsó Sherlock-kötet

2023. január elsejétől sok szellemi termék esetében lejár a szerzői jogi védelem, ami azt jelenti, hogy ezek a művek közkinccsé válnak, bárki adaptálhatja vagy épp kiadhatja őket. A Duke Law School a honlapján gyűjtötte össze azokat a műveket, amelyek szabadon felhasználhatóvá válnak Amerikában.

...
Hírek

Nézd meg a legrégebbi detektívfilmet, amelyben felbukkan Sherlock Holmes

Az első Sherlock Holmes-adaptációt 1900-ban készítették, a felvételről sokáig azt hitték, hogy elveszett. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.  

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...