Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Mindig izgalmas kérdés, hogy hol lépjünk be egy írói életműbe, melyik legyen az az első mű, amelyet elolvasunk egy szerzőtől. A brit Penguin kiadó blogja most azoknak próbál segíteni, akik Sherlock-szüzek, azaz még semmit sem olvastak el Arthur Conan Doyle-tól, de már nagyon szeretnének. (Arthur Conan Doyle írt egyébként történelmi és fantasy regényeket meg drámákat is, de itt és most csak a Sherlock-történetekre koncentrálunk.)

ro | 2023. március 23. |

Arthur Conan Doyle 1887-ben alkotta meg Sherlock Holmes figuráját - akkor még javában orvosként dolgozott. Huszonhét évesen, mindössze három hét alatt vetette papírra A bíborvörös dolgozószoba című regényét, és itt bukkant fel először Sherlock Holmes és Dr. Watson alakja. A mesterdetektív kalandjairól összesen négy regény és öt novelláskötet jelent meg, népszerűsége a mai napig töretlen. Az író egy idő után viszont nem szenvedhette hősét (ami eléggé hasonlított ahhoz, ahogyan Agatha Christie érzett saját fiktív nyomozója, Poirot iránt), és 1891-ben azt írta az anyjának, hogy erősen gondolkodik rajta, hogy eltegye láb alól Holmest, mivel „jobb dolgokról” vonja el a figyelmét – valójában attól tartott, hogy a nyomozó karaktere skatulyába zárja, és nem engedi, hogy szépirodalmi íróként kibontakozzon. Az anyja nem meglepő módon eléggé felháborodott, így aztán Arthur Conan Doyle-nak nem volt más választása, folytatta a detektívtörténeteket – cserébe meg is kérte az árukat, a kiadók pedig elég jól meg is fizették az írót.

Arthur Conan Doyle
Tanulmány vérvörösben - Trubadúr Zsebkönyvek 19.
Ford.: Greskovits Endre, Trubadúr Könyvek, 2022, 161 oldal
-

Mindenesetre, aki még nem találkozott a Sherlock-könyvekkel, annak nehéz lehet eldönteni, hogy melyikkel kezdje. A Penguin eléggé biztosra ment, ők ugyanis a legelső regényt ajánlják belépőnek, amelyben megismerte a világ a nyomozó párost: a történet felütése Watsonhoz kötődik, aki éppen felépült háborús sérüléseiből és olcsó szállást keres Londonban. Egy ismerőse javaslatára jut el Sherlockhoz, aki a következőképpen mutatkozik be neki: „Örvendek – szólt Holmes kedvesen, miközben erősen megszorította a kezemet. – Ön Afganisztánban volt, amint látom”. Sorsuk ezzel megpecsételődik, és elindul az első közös detektívkaland. (Ez a regény amúgy magyarul A brixtoni rejtély, Tanulmány vérvörösben és Tanulmány vörösben címmel is megjelent.) A második regényből, A négyek jeléből (magyarul A nábob kincse, Az Agra kincse és A dilettáns detektív címmel is olvasható) kiderül, hogy még a legnagyobb lángelméknek is megvannak a maguk bűnei – Sherlock Holmes például kokainista; Watson próbálja is jó útra téríteni, de hamarosan újra nyomozniuk kell, útjukat pedig rejtélyes kincs és mérgezett nyilak szegélyezik.

Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes kalandjai
Ford.: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó, 1987, 241 oldal
-

Aki a regények helyett a novellákkal kezdene inkább, annak a Sherlock Holmes kalandjai címmel – eredetileg 1892-ben – megjelent kötet adhat fogódzót. Az itt megjelent történetek közül is talán a leghíresebb a Botrány Csehországban, amelynek egyik kulcsszereplője, a hírhedt operaénekesnő, Irene Adler kerül majd talán a legközelebb a mesterdetektív szívéhez. Fontos olvasmány lehet még a Sherlock Holmes emlékiratai című kötetből Az utolsó eset című novella, már csak azért is, mert itt mutatkozik meg először Holmes nemezise, Moriarty professzor. Ez a válogatáskötet 1894-ben jelent meg eredetileg, és akkorra már Arthur Conan Doyle torkig volt Sherlockkal. A nyomozó figuráját a libamájpástétomhoz hasonlította, amiből egyszer bezabált, és azóta a név puszta említésére rosszullét környékezi. Így aztán Moriartyt szimpla írói eszköznek szánta, ki akarta nyírni vele Sherlock Holmest – az már egy másik kérdés, hogy később kénytelen-kelletlen további történetekben feltámasztotta szeretve gyűlölt hősét. A rajongók ugyanis teljesen kiborultak Holmes állítólagos halálától, a The Strand Magazine – ahol az írás eredetileg megjelent – például alig tudott fennmaradni, a tiltakozás jeleként olyan sokan mondták vissza akkor az előfizetésüket.

Arthur Conan Doyle
A Sátán kutyája
Ford.: Bokor Pál, Atlantic Press, 2023, 250 oldal
-

1905-ben Sherlock Holmes visszatér címmel jelent meg egy novelláskötet, de még előtte a Sherlock-univerzum egyik legismertebb regénye, A Sátán kutyája, amelyben a mesterdetektívnek és dr. Watsonnak Charles Baskerville halálának rejtélyes körülményeit kell alaposabban megvizsgálnia az ősi birtokon, idővel viszont azon kapják magukat, hogy versenyt kell futniuk az idővel, ha nem akarják, hogy Sir Charles örököse is hasonló sorsra jusson.

További Sherlock-tippekért KATT ide!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Hírek

Amerikában közkinccsé válik A világítótorony és az utolsó Sherlock-kötet

2023. január elsejétől sok szellemi termék esetében lejár a szerzői jogi védelem, ami azt jelenti, hogy ezek a művek közkinccsé válnak, bárki adaptálhatja vagy épp kiadhatja őket. A Duke Law School a honlapján gyűjtötte össze azokat a műveket, amelyek szabadon felhasználhatóvá válnak Amerikában.

...
Hírek

Nézd meg a legrégebbi detektívfilmet, amelyben felbukkan Sherlock Holmes

Az első Sherlock Holmes-adaptációt 1900-ban készítették, a felvételről sokáig azt hitték, hogy elveszett. 

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...