A Graffalóból olvasnak fel először a brit gyerekeknek
ro

A Graffalóból olvasnak fel először a brit gyerekeknek

Minden gyerek életében meghatározó, ha már egészen kiskorban könyvek veszik körül - de vajon mik lehetnek a legelső mesék, amiket hallanak? Egy felmérés ennek járt utána.

Julia Donaldson: A graffaló
Ill.: Axel Scheffler, ford.: Papp Gábor Zsigmond, Pagony, 2014, 24 oldal
-

Nagy-Britanniában a The Works bolthálózat felkérésére végezték el azt a felmérést, amely azt kutatta, a szülők milyen könyvből olvasnak fel először a gyerekeiknek. Kétezer szülő válaszát gyűjtötték egybe, az eredmény pedig egyértelműen A Graffalót hozta ki győztesnek, így eszerint nagy valószínűséggel ez lesz a brit gyerekek legelső könyve - derül ki a Guardian összeállításából.

A Julia Donaldson által írt és Axel Scheffler által illusztrált kötet tényleg nagyon népszerű a gyerekek és a felnőttek körében: 1999-as megjelenése óta 13,5 millió példányban kelt el, animáció és színdarab is készült belőle. Hőse egy kisegér, aki az erdőben sétálva ragadózokkal találkozik: ezek az állatok az egérre fenik a fogukat és - nem minden hátsó szándék nélkül - meginvitálják az otthonukba, ő viszont azzal utasítja vissza őket, hogy már elígérkezett a graffalóhoz, akinek amúgy "hosszú agyara van és borzasztó karma". Az egérke csak ijesztgetni akarja az állatokat, éppen ezért döbben meg, amikor aztán valóban összeakad vele.

Egy részlet Papp Gábor Zsigmond fordításában így hangzik:

"Ment tovább az egér peckesen sétálva, meglátta egy bagoly: - Jó lesz uzsonnára!
- Szervusz, Kisegérke! Mondd, hová igyekszel?
Nem jössz az odúmba? Iszunk teát keksszel.
- Iszonyúan kedves tőled, Bagoly bátya, de egy graffaló már meghívott teára.
- Micsoda? Graffaló? Az meg mi a kánya?
- Addig örülj, amíg nem kerülsz útjába!"

A mostani felmérésből mindenesetre az derül ki, minden nyolcadik brit gyereknek A Graffalót olvasták fel először a szülei. Julia Donaldson más művei is népszerűek a kisgyerekesek körében (például a Zog, a sárkány vagy a Boszi seprűnyélen), A Graffaló utáni második helyet ugyanakkor egy másik klasszikus foglalta el, mégpedig Eric Carle-tól A telhetetlen hernyócska, a harmadik pedig Fiona Watt That’s Not My… kötete, Rachel Wells illusztrációival.

A felmérés készítői kíváncsiak voltak arra is, hogy a saját olvasási élmények mennyire befolyásolják a mai szülőket. Az derült ki, hogy azok, akiknek viszonylag későn kezdtek el olvasni, nagy eséllyel szintén nem kapkodják el a dolgot a saját gyereküknél, és ezekben a családokban a könyv csak egy későbbi fejlődési szakaszban kerül elő. Az viszont eléggé pozitív, hogy a brit szülők 44 százaléka a születésük óta mesél a gyerekeiknek, 27 százalék pedig a gyerek kétéves kora előtt megkezdi az olvasást.

De mi a helyzet a magyar olvasókkal? Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy ti melyik könyvből meséltetek először a gyerekeiteknek - írjátok meg kommentben a Könyves Magazin Facebook-oldalán!