Tompa, Boldizsár, Visky – irodalmi programok a Margófeszten

Tompa, Boldizsár, Visky – irodalmi programok a Margófeszten

Szeretnél a hűvösödő agusztusi estében, dombok között, jó levegőn irodalmi beszélgetéseket hallgatni? Akkor látogass el az augusztus 10-12. között harmadik alkalommal Szentgyörgyváron megrendezett Margófesztre, ahol szalmabálákon ülve nemcsak koncerteket hallgathatsz, rétes süthetsz vagy kenutúrán vehetsz részt, de írókkal is találkozhatsz: Tompa Andrea, Boldizsár Ildikó és Visky András is az esemény vendégei lesznek, és bemutatkozik a Hévíz, valamint a Pannon Tükör folyóirat is.

ko | 2023. augusztus 04. |

Tompa Andrea

-

Tompa Andrea nem ismeretlen fellépő a Margó rendezvényein, az őszi fesztiválon mutatta be legújabb, szám szerint ötödik regényét. A Sokszor nem halunk meg akkor a hét könyve volt nálunk, ahol a következőket írtuk a regényről: „Az otthonkeresés, a szétfoszló illúziók, az egyéni felelősség kérdései is mind megjelennek a könyvben, amely a történelmi elképzelhetetlenből (a második világháború) tart egy másik elképzelhetetlen felé, amely bezárkózást, folyamatos ellenőrzést, cenzúrát, sorok közötti olvasást hoz majd a szereplők életébe.” Az íróval beszélgettünk is a regényről, ahol a gyász, az örökbefogadás, a családi titkok, az erdélyi holokauszt, a gonosz természete és persze a Tompa számára oly fontos város, Kolozsvár is szóba került. A Margófeszten Valuska László kérdezi majd az írót.

Mikor? péntek 17: 00

Továbbiak >>

Visky András

-

Szintén egy nagyon fontos történelmi időszakot dolgoz fel Visky András tavaly megjelent regénye, a Kitelepítés, mely évvégi toplistánk első helyezettje lett. A regényben a román diktatúra szétszakít egy családot, a református lelkész apát bebörtönzik és teljes vagyonelkobzásra ítélik, amíg a feleséget a hét gyerekkel kitelepítik. Hitről, túlélésről, szeretetről és a Bibliáról is szól ez a családregény, amely Visky András személyes története. A lágerbeli gyerekkori emlékek keverednek biblikus narratívával, és így mesél a száműzöttségről, az anya és gyermekei kétségbeesett és embert próbáló összekapaszkodásáról. A Kitelepítés „az Istennel való megjegyzettségnek a története” – ahogyan Visky vele készített interjúnkban megfogalmazta. „A könyvet az olvasó fejezi be, írónak nem szabad ezt tennie, jó, ha számít az olvasóra mint alkotótársra” – mondta el egy másik beszélgetésben a szerző.  Ezt a közös alkotást is elősegítheti a találkozás, melyre a Margófeszt utolsó napján kerül sor.

Mikor? szombat 17: 30

Továbbiak >>

Boldizsár Ildikó

-

Boldizsár Ildikó idén tavasszal ünnepelte hatvanadik születésnapját, az ez alkalomból rendezett könyvbemutatóján pedig mi is ott voltunk. Az író, mesekutató akkor arról beszélt, hogy a meséket elsősorban nem racionálisan értjük meg, hanem a mesélő metakommunikációs jeleiből, a hanglejtésből, a szünetekből, a rezgésekből, és elmondta azt is, hogy „nincs olyan élethelyzet, amelyhez a mese ne tudna megfelelő segítőt rendelni.” A meseterápiás módszer kidolgozója legújabb könyvében (Hogyan segítsek én terajtad?) éppen ezeket a mesei segítőket veszi sorra a jóságos tündérkeresztanyától a táltos paripáig. Boldizsár hihetetlenül otthonosan mozog a mesék világában, ha kíváncsi vagy rá, mit tud a Balaton meséiről, akkor ne hagyd ki a Templomkert fáinak árnyékában rendezett beszélgetést sem! 

Mikor? csütörtök 18:00

Továbbiak >>

Hévíz

-

A harmadik Margófeszten bemutatkozik az immár harmincadik évfolyamánál tartó Hévíz folyóirat, melyet 1993-ban Hévíz első rendszerváltás utáni polgármestere, Dr. Kiss Lajos alapított azzal a szándékkal, hogy a város a fürdő mellett a kultúra városává is válhasson. A lap szerzői közé tartozó fiatal költők (Kazsimér Soma, Locker Dávid, Ráday Zsófia és Vajna Ádám) ezúttal nemcsak bemutatják a zalai folyóiratot, hanem arról is beszélgetnek, van-e "élet" a fővároson kívül, be lehet-e futni Budapesttől távol is, és azt is elmesélik, mit szólnak a faluban, ha költő lesz valakiből?

Mikor? szombat 20:30

Továbbiak >>

Pannon Tükör és Szálinger Balázs

-

Szintén környékbeli folyóirat a zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör, melyet a Zalai Írók Egyesülete alapított 1995-ben. Az alapítók célul tűzték ki, hogy a folyóiratban „tükröztetik” a történelmi Pannónia sokszínű kulturális életét, és értékelik a régióban születő irodalmi, képzőművészeti, színházi és zenei alkotásokat, produkciókat, valamint közzé teszik a múlt sorsformáló eseményeiről, személyiségeiről készített izgalmas dokumentumokat, tanulmányokat. A Margófeszten Szálinger Balázs Zalában élő költőt kérdezik És most kelletlen elrugaszkodom című kötetéről, mely magánkiadásban jelent meg. A zalai mindennapokról, a kiadás körülményeiről és a köet 51 verséről is szó esik majd a beszélgetésen.

Mikor? péntek 20:00

Továbbiak >>

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalom a kertben, koncertek a dombon - egy hónap múlva Margófeszt

Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal várja a látogatókat a Margófeszt.

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

Idén nyáron is megrendezik a Margófesztet a Zala megyei Szentgyörgyváron, Visky András és Tompa Andrea is a meghívottak között van. 

...
Hírek

Indie-től az elektróig, énekelt verstől a bordalokig – a Margófeszt koncertprogramja

A szentgyörgyvári Margófeszt zenei fellépői között ott lesz a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, de az Analog Balaton, Bérczesi Robi, a beck@grecsó és Kolibri is játszik majd a zalai dombok között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

Philippa Gregory új regénye, átfogó kötet a Tudorok felemelkedéséről, VIII. Henrik utolsó felesége: történelmi regényeket és könyveket ajánlunk Anglia egyik nagy korszakáról.

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Az HBO új sorozata, A szimpatizáns szatirikus kémtörténet a vietnámi háborúról és egy kettősügynök amerikai száműzetéséről. Ebben a cikkben öt könyvet ajánlunk a sorozathoz Vietnámról, háborúról és persze kémekről.

...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.