Tompa, Boldizsár, Visky – irodalmi programok a Margófeszten

Tompa, Boldizsár, Visky – irodalmi programok a Margófeszten

Szeretnél a hűvösödő agusztusi estében, dombok között, jó levegőn irodalmi beszélgetéseket hallgatni? Akkor látogass el az augusztus 10-12. között harmadik alkalommal Szentgyörgyváron megrendezett Margófesztre, ahol szalmabálákon ülve nemcsak koncerteket hallgathatsz, rétes süthetsz vagy kenutúrán vehetsz részt, de írókkal is találkozhatsz: Tompa Andrea, Boldizsár Ildikó és Visky András is az esemény vendégei lesznek, és bemutatkozik a Hévíz, valamint a Pannon Tükör folyóirat is.

ko | 2023. augusztus 04. |

Tompa Andrea

-

Tompa Andrea nem ismeretlen fellépő a Margó rendezvényein, az őszi fesztiválon mutatta be legújabb, szám szerint ötödik regényét. A Sokszor nem halunk meg akkor a hét könyve volt nálunk, ahol a következőket írtuk a regényről: „Az otthonkeresés, a szétfoszló illúziók, az egyéni felelősség kérdései is mind megjelennek a könyvben, amely a történelmi elképzelhetetlenből (a második világháború) tart egy másik elképzelhetetlen felé, amely bezárkózást, folyamatos ellenőrzést, cenzúrát, sorok közötti olvasást hoz majd a szereplők életébe.” Az íróval beszélgettünk is a regényről, ahol a gyász, az örökbefogadás, a családi titkok, az erdélyi holokauszt, a gonosz természete és persze a Tompa számára oly fontos város, Kolozsvár is szóba került. A Margófeszten Valuska László kérdezi majd az írót.

Mikor? péntek 17: 00

Továbbiak >>

Visky András

-

Szintén egy nagyon fontos történelmi időszakot dolgoz fel Visky András tavaly megjelent regénye, a Kitelepítés, mely évvégi toplistánk első helyezettje lett. A regényben a román diktatúra szétszakít egy családot, a református lelkész apát bebörtönzik és teljes vagyonelkobzásra ítélik, amíg a feleséget a hét gyerekkel kitelepítik. Hitről, túlélésről, szeretetről és a Bibliáról is szól ez a családregény, amely Visky András személyes története. A lágerbeli gyerekkori emlékek keverednek biblikus narratívával, és így mesél a száműzöttségről, az anya és gyermekei kétségbeesett és embert próbáló összekapaszkodásáról. A Kitelepítés „az Istennel való megjegyzettségnek a története” – ahogyan Visky vele készített interjúnkban megfogalmazta. „A könyvet az olvasó fejezi be, írónak nem szabad ezt tennie, jó, ha számít az olvasóra mint alkotótársra” – mondta el egy másik beszélgetésben a szerző.  Ezt a közös alkotást is elősegítheti a találkozás, melyre a Margófeszt utolsó napján kerül sor.

Mikor? szombat 17: 30

Továbbiak >>

Boldizsár Ildikó

-

Boldizsár Ildikó idén tavasszal ünnepelte hatvanadik születésnapját, az ez alkalomból rendezett könyvbemutatóján pedig mi is ott voltunk. Az író, mesekutató akkor arról beszélt, hogy a meséket elsősorban nem racionálisan értjük meg, hanem a mesélő metakommunikációs jeleiből, a hanglejtésből, a szünetekből, a rezgésekből, és elmondta azt is, hogy „nincs olyan élethelyzet, amelyhez a mese ne tudna megfelelő segítőt rendelni.” A meseterápiás módszer kidolgozója legújabb könyvében (Hogyan segítsek én terajtad?) éppen ezeket a mesei segítőket veszi sorra a jóságos tündérkeresztanyától a táltos paripáig. Boldizsár hihetetlenül otthonosan mozog a mesék világában, ha kíváncsi vagy rá, mit tud a Balaton meséiről, akkor ne hagyd ki a Templomkert fáinak árnyékában rendezett beszélgetést sem! 

Mikor? csütörtök 18:00

Továbbiak >>

Hévíz

-

A harmadik Margófeszten bemutatkozik az immár harmincadik évfolyamánál tartó Hévíz folyóirat, melyet 1993-ban Hévíz első rendszerváltás utáni polgármestere, Dr. Kiss Lajos alapított azzal a szándékkal, hogy a város a fürdő mellett a kultúra városává is válhasson. A lap szerzői közé tartozó fiatal költők (Kazsimér Soma, Locker Dávid, Ráday Zsófia és Vajna Ádám) ezúttal nemcsak bemutatják a zalai folyóiratot, hanem arról is beszélgetnek, van-e "élet" a fővároson kívül, be lehet-e futni Budapesttől távol is, és azt is elmesélik, mit szólnak a faluban, ha költő lesz valakiből?

Mikor? szombat 20:30

Továbbiak >>

Pannon Tükör és Szálinger Balázs

-

Szintén környékbeli folyóirat a zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör, melyet a Zalai Írók Egyesülete alapított 1995-ben. Az alapítók célul tűzték ki, hogy a folyóiratban „tükröztetik” a történelmi Pannónia sokszínű kulturális életét, és értékelik a régióban születő irodalmi, képzőművészeti, színházi és zenei alkotásokat, produkciókat, valamint közzé teszik a múlt sorsformáló eseményeiről, személyiségeiről készített izgalmas dokumentumokat, tanulmányokat. A Margófeszten Szálinger Balázs Zalában élő költőt kérdezik És most kelletlen elrugaszkodom című kötetéről, mely magánkiadásban jelent meg. A zalai mindennapokról, a kiadás körülményeiről és a köet 51 verséről is szó esik majd a beszélgetésen.

Mikor? péntek 20:00

Továbbiak >>

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalom a kertben, koncertek a dombon - egy hónap múlva Margófeszt

Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal várja a látogatókat a Margófeszt.

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

Idén nyáron is megrendezik a Margófesztet a Zala megyei Szentgyörgyváron, Visky András és Tompa Andrea is a meghívottak között van. 

...
Hírek

Indie-től az elektróig, énekelt verstől a bordalokig – a Margófeszt koncertprogramja

A szentgyörgyvári Margófeszt zenei fellépői között ott lesz a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, de az Analog Balaton, Bérczesi Robi, a beck@grecsó és Kolibri is játszik majd a zalai dombok között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.