Boldizsár Ildikó szerint a segítő izgalmasabb a mesében, mint a főhős

Boldizsár Ildikó szerint a segítő izgalmasabb a mesében, mint a főhős

A meseterapeuta-etnográfus-író legújabb kötete nem meglepő módon ismét a mesék világába kalauzol, a könyv Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerének újabb mérföldkövét rakja le, ezúttal a mesék segítőit próbálja meg összegyűjteni és tipizálni. A „Hogyan segítsek én terajtad?” azokra a szereplőkre fókuszál, akik talán még a klasszikus értelemben vett főhősöknél is fontosabbak, hiszen ők azok, akik képesek tovább lendíteni a hőst egy-egy elakadásnál, akik segítséget tudnak nyújtani kilátástalannak tűnő helyzetekben is. A jóságos tündérkeresztanya, az idős anyóka, a beszélő kenyerek vagy egy táltos paripa egyaránt segítőkké válhatnak, hiszen sokféle segítő létezik, és mindig az segít, akire az adott helyzetben éppen szükség van. Minden élethelyzethez társítható mese, és ha ez így van, minden problémához megtalálhatjuk a megfelelő segítőt is.

Kolozsi Orsolya | 2023. április 13. |
boldizsár ildikó
"Hogyan segítsek én terajtad?"
Magvető, 2023, 249 oldal
Boldizsár Ildikó:

„Hogyan segítsek én terajtad?” – meséből vett kérdés a címe az új kötetnek, melyet az író születésnapján mutattak be a Puskin moziban. A szerző már a címválasztással rámutat arra, hogy a segítségnyújtáskor az első és legfontosabb tényező maga a kérdés, mely valójában egy kapu, amin keresztül eljuthatunk a megoldásig. Segíteni ugyanis nem könnyű feladat, mert hiába van meg hozzá az erő, a szándék és az akarat, azt is tudni kell, hogyan segítsünk. Ebben pedig csak akkor lehetünk biztosak, ha megkérdezzük a rászorulót, aki sokszor még maga sincs egészen tisztában ezzel.

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé
Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Teljesen megtelt a Puskin mozi nagyterme csütörtökön azon az esten, mely egyszerre volt könyvbemutató, születés- és névnapi köszöntő. A hatvanéves Boldizsár Ildikót ünnepelték, valamint bemutatták legújabb, a mesei segítőkről szóló Hogyan segítsek én terajtad? című kötetét is. Az eseményen szó esett többek között a mesék égig érő fájáról, a mesei segítők sokféleségéről, a mese univerzális nyelvéről, a könyv megírásának nehézségeiről, valamint arról is, hogy mindannyian hordozunk magunkban valamiféle hiányt.   

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

A fülszöveg is erre a problémára reflektál: „Segíthet-e Csipkerózsikának Csizmás Kandúr? És Hamupipőkének a táltos paripa?” Az, hogy ezeket a kérdéseket abszurdnak érezzük, jól jelzi, hogy mindannyian tisztában vagyunk vele: mindenkinek másképp kell segíteni, épp ezért mindenkinek más tud segíteni. Az író többször megismételt állítása szerint minden élethelyzetre van megfelelő mese, minden szituációnak van egy mesebeli párja, és ez egyben azt is jelenti, hogy

minden helyzetre van megfelelő segítő is, csak meg kell találni.

A meseterápia története és módszerei

Boldizsár Ildikó legújabb kötete a mesei segítőket tipologizálja, igyekszik bemutatni minden típusukat. Az előszóban leírtak szerint ezzel a kötettel válik teljessé a Metamorphoses Meseterápiás Módszer, melynek ez a hetedik és egyben lezáró könyve. Ez az összegző jelleg abban is megmutatkozik, hogy mielőtt Boldizsár a segítők hatvan típusának felsorolásába kezdene, egy teljes fejezetet szentel annak, hogy összefoglalja meseterápiás módszerének rövid történetét. Ebben saját pályájának alakulását is bemutatja, elmeséli, hogyan vált tizenöt évnyi szellemi kutatómunka után terepmunkássá, aki saját gyermeke betegágya, majd más kórházi ágyak mellett, börtönökben, gyermekotthonokban mutatta meg, hogyan segíthetnek a mesék nehéz élethelyzetekben. Ezekből a terepen szerzett tapasztalataiból formálódott a meseterápia módszertana is. „Sokféle betegséggel és sokféle sérült emberrel találkoztam terepmunkám során. A krónikus és daganatos betegek mellett dolgoztam vak és gyengén látó gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel, valamint szervátültetett, gyászukban elakadt és traumát átélt fiatalokkal, női és férfibörtönökben, szeretteiket vagy mindenüket elveszítő idősek és gyászolók között, drog- és alkoholfüggők csoportjaiban, haldoklók közelében.”

A legnehezebb szituációkban lévő embereken segített a mese, illetve a mesélés aktusa. A meseterápia egy segítő módszer, mely különbözik az egyszerű mesehallgatástól, hiszen terápiás folyamat, melynek minden eleme a mesék tudatos használatára épül. A folyamat során a meseterapeuta megtalálja azt a mesét, mely egyrészt megmutatja az éppen aktuális, kritikus problémát, másrészt éppen a mese narratíváját követve a kivezető utakat, a fejlődési lehetőségeket is. A mesehős kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen vele kell azonosulnia a terápiában részt vevőnek, éreznie kell, hogy a mese, amelyre építik a folyamatot, tényleg az övé. A módszer használata során idővel kiderül az is, hogy önmagában a mese nem lehet terápiás jellegű, hiszen

az élőszavas mesemondás, a mesélés szituációja, a mesehallgatás közben kialakuló tudatállapot is fontos eleme a folyamatnak.

Mesehősök és segítőik

A meseterápiás módszer történetének, kialakulásának és alapvető módszereinek tisztázása után következik a könyv nagyobbik része, a mesei segítők leltára, számbavétele. A mesei segítő legalább olyan fontos eleme a mesének, mint a hős, aki elképzelhetetlen segítő nélkül, hiszen a segítő tulajdonképpen a hősből hiányzó rész. A mesében kibillenő rend pedig csak akkor állhat helyre, ha ez a két dolog találkozik és kiegészíti egymást, kipótolja egymás hiányosságait. Boldizsár Ildikó szavaival: „A mesebeli segítőről tudjuk, hogy mindig azt a tulajdonságot, képességet hordozza, ami a hősből hiányzik, tehát egyértelműen a hős hiányzó részének tekinthető.” Ez azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy tudjuk, kik a segítők, ismernünk kell a hősöket is, akiket röviden felsorol a kötet. Tipikus hősök ők, vannak közöttük (a teljesség igénye nélkül) királylányok, okos lányok, anyák, anyókák, földi halandókká vált természetfölötti szereplők, sárkányölők, apák és királyfiak is. Ezekről a hősökről nemcsak felsorolást olvashatunk, hanem rövid jellemzésüket is, konkrét mesei példákkal illusztrálva. Kiderül, hogy bár nagyon különbözőek is lehetnek, közös bennük, hogy mindannyiuknak szükségük van segítőre.

Hogy a segítőket tipologizálni tudja, a következő kérdéseket teszi fel: Kinek segít az adott segítő? Miben segít? Hogyan segít? Mit kér a segítségért cserébe? Hol találkozik egymással a hős és a segítő? Ezzel az öt kérdéssel végül ötvenkilenc segítőtípust tud elkülöníteni egymástól, majd napokkal a kötet nyomdába adása előtt megtalálja a hatvanadik is. Mielőtt felsorolná őket, fontos megállapításokat tesz ezekkel a mesei szereplőkkel kapcsolatban. „Az első az, hogy a segítő fontosabb a mese szerkezete szempontjából, mint maga a hős.”

Ahogyan a hősnél, úgy a segítőnél sem az a fontos, hogy milyen szereplő, hanem az számít, hogy mit cselekszik.

Fontos még, hogy hős és segítő találkozásánál nem az a legfontosabb mozzanat, hogy hogyan segít a segítő, hanem az, ahogyan a találkozásuk, a segítő kapcsolat kialakul. Ezen alaptételek felvázolása után konkrét mesei példák sokaságán keresztül sorolja a különböző segítőket. Vannak köztük mitikus, mágikus és tápláló állatsegítők, vannak segítő ördögök, sárkányok, boszorkányok és törpék, növényi segítők, de olyan abszolút segítők is, mint Isten, Krisztus, Halálkoma vagy a Sors. Léteznek még többek között túlvilági segítők, útbaigazítást adó öregasszonyok, segítő szolgák, barátok és bajtársak.

A mesék világában mindig akad, aki segít, és a segítségnek nagyon sok arca és módozata van. A meseterápia elvei szerint így kell lennie a hétköznapi valóságunkban is: minden helyzetre van segítő, csak meg kell tudnunk találni azt, aki az adott helyzetben tényleg alkalmas arra, hogy segítsen. És ezek a mesei segítők jelen is vannak az életünkben, megfeleltethetőek az egyes mesei segítőknek, ám ezt a „játékot” Boldizsár Ildikó már szándékosan az olvasóra hagyja. Ha alaposan körülnézünk, látjuk a meseterapeutát, a mentort, a mediátort, a szociális munkást, a tanárt, az orvost, az ápolót, a mentőt, azokat az embereket, akiknek hivatása az, hogy segítsenek. De felismerhetjük ezekben a hősökben a támogató családtagokat, a barátokat, a szomszédokat, kollégákat is. Könnyen áttekinthető, jól rendszerezett könyv a Hogyan segítsek én terajtad?”, mely minden módszertani tudása mellett még azt a megnyugtató tapasztalatot is közvetíti, hogy

mindig van kiút, mindig van segítség, csak bátornak és kezdeményezőnek kell lenni, hogy rátalálhassunk.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója. Pontokba szedtük, mi mindenről esett szó a beszélgetésben, a teljes adást pedig meg is hallgathatod.

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes