Indie-től az elektróig, énekelt verstől a bordalokig – a Margófeszt koncertprogramja

Mező, szalmabálák, dombok, régi barátok, új találkozások, hideg ital a kézben, táncra, és éneklésre, összekapaszkodásra, emlékezésre hívó dalokat játszanak a kedvenc zenekaraid. Az idei Margófeszten fellép a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, de ott lesz az Analog Balaton, Bérczesi Robi, a beck@grecsó és Kolibri is.

Vass Norbert | 2023. augusztus 03. |

beck@grecsó

-

Beck Zoltán és Grecsó Krisztián különböző felállásokban többször voltak már a budapesti és szentgyörgyvári Margók vendégei. Most végre együtt állnak színpadra a fesztivál nyitónapján, a Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi pódiumesttel. Az est a szerzőpáros első közös lemezére épül, de minden alkalommal hoznak valami különlegességet, meglepetést is magukkal. Irodalmi, inspirációs „játékok”, énekelt versek, mosoly, jó szó, és egy folyton megújuló, változó zenés irodalmi est. Amikor nemrég Grecsó Krisztiánnal interjúztunk a margófesztes fellépésük kapcsán, azt mondta nekünk, hogy „az apró finomságok néha izgalmasabbak a nagy műveknél. Egy apró, finom beck@grecsó-koncert nyitja a szentgyörgyvári Nagyszínpadot.

Mikor? Augusztus 10. 19 óra

Továbbiak>>

Analog Balaton

-

Az Analog Balaton egy budapesti bázisú, elektronikus zenei duó. Zsuffa Aba és Vörös Ákos kettőse a pop/rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik szétcsúszott hajnalok és másnap reggelek lenyomatai. Olyan kedvenceket köszönhetünk nekik, mint a Könnyű, a Fent vagy a Zserbógalopp, amiket idén a Margófeszten mindenki együtt énekelhet velük.

Mikor? augusztus 10. 21.30

Továbbiak>>

glsch

-

glsch a Slow Village tagjaként, de önállóan is az egyik legelismertebb és legaktívabb előadó a kortárs magyar hip-hop szcénában. A Slow Village-dzsel eddig két nagylemezt adott ki, most dolgoznak a harmadikon, illetve idén esedékes első, Zúgó névre keresztelt szóló EP-je. Vendégszerepelt 6363, Beton.Hofi és Co Lee lemezei mellett temérdek előadó felvételein, valamint a 2010-es évek pezsgő slam poetry mozgalmában is rendszeres fellépő volt. Szövegeit lírikus, önreflektív hangsúly jellemzi, ahol az urbánus és vidéki élet képei keresztezik egymást az eklektikus, mégis a hip-hop határain belül mozgó alapokon. A fesztiválon való szereplése egyfajta „hazatérés” is hiszen a zalai dombság egyik kis településéről, Zalabérből származik. Nemrégiben interjúztunk vele, és azt is elárulta nekünk, melyik dal refrénjét üvöltené torka szakadtából, rekedésig.

Mikor? augusztus 10. 20 óra

Továbbiak>>

OIEE

-

Az elektronikát tropical house-szal, technóval, nudiscóval, discóval, trance-szel és R&B-vel táncolható melódiává kotyvasztó OIEE második nagylemeze 2023 tavaszán jelent meg. Az albumon közreműködik a Grammy-díjas Steve Dub (The Chemical Brothers, The Prodigy), SENA, Aluphobia, WaTa, Badfocus (CZ) és Zahár Fanni is. OIEE zenéjét havi 20-25.000 ember hallgatja Spotify-on. A produkció meghívást kapott Európa legnagyobb showcase fesztiválja, a Eurosonic kísérő programjára, ahol 2023. januárjában lépett fel, illetve a United Island of Prague fesztiválra is. Az első lemezén hallható Still Dey Inside, és a közelmúltban megjelent Marathon című dala is a BBC 1Xtra műsorában premierezett, míg Stays Like This és Kawhi (Amaarae és M3nsa közreműködésével) című dalaihoz készült klipje díjakat nyert a Magyar Klipszemlén. Amikor nemrég interjúztunk vele, azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy koncert alatt felolvasson egy részletet Nick Hornbytól.

Mikor? augusztus 10. 23 óra

Továbbiak>>

Sorbonne Sexual

-

A Sorbonne Sexual a magyar alternatív zene szöveghagyományozódására alapozva alakította ki a progresszivitás és a popularitás közti vékony mezsgyét, amin mozog. Eddig megjelent három nagylemezük, két EP-jük, és több videoklipje. Készítettek már közös dalt Beck Zolival, előzenekarként játszottak a 30Y, Elefánt, Quimby és Supernem előtt. Az elmúlt években részt vettek a Hangfoglaló Program Induló Előadói Programjában, illetve játszottak már a fővárosi és vidéki klubok java részében és több fesztiválon is találkozhatott már velük a közönség. 2021. novemberében jelent meg legújabb, Húszas évek című EP-jük, amit a Dürer Kert színpadán mutattak be közönségüknek. Karádi Gergő, a zenekar frontembere azt mondta nekünk, Flaubert mellett előkelő helyen szerepel az olvasási listáján Visky András is. Ki tudja, talán össze is futnak majd a zalai dombok között.

Mikor? augusztus 11. 17.30

Továbbiak>>

Aranyakkord

-

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre egy 2018-as ködös januári napon teljesen öntudatlanul. Egymás mellett ültek gitárral a kezükben és rájöttek, hogy megalakultak. Az Aranyakkord egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos szichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések. A két jóbarát és kolléga tulajdonképpen már 10 éve ír közösen dalokat filmzenéhez, egyéb projektekhez, Vasti több Quimby-lemez felett bábáskodott producerként is, de csak mostanra értek össze teljesen a szálak a próbaterem kanapéján. Állandó vendégként csatlakozott a duóhoz Gábor Andor „UFO”, aki mágikus ütőhangszeres játékával színesíti a produkciót. Koncertjeik is ezt a szobazene hangulatot idézik meg, ahol a közönség közelebb kerülhet a dalok gyökeréhez. Saját számaik mellett improvizációk képében helyet kap a pillanat, életművük egyéb dalai és kedvenceik feldolgozása is. Az Aranyakkord eddigi fennállása alatt több hazai koncert mellett többször járt már Európában és a tengerentúlon is.

Mikor? augusztus 11. 19 óra

Továbbiak>>

Bérczesi Róbert szólókoncert

-

Bérczesi Róbert gitáros-énekes immáron több mint harminc éve foglalkozik dalszerzéssel. A HIPERKARMA frontembere regénybe illően kalandos pályafutása során sokakra volt, van és még lesz is óriási hatással. Az a senki máséval össze nem téveszthető zene- és szövegvilág, ami Robi sajátja, tökéletesen tükrözi az élethez való teljesen egyedi hozzáállását és gondolkodásmódját. Hogyha érdekel egy különös, mégis élhető és szerethető látásmód és szereted a kellemes melódiákat is, akkor mindenképpen nézd meg Robit ezen a koncerten! Elképzelhető, hogy vele tart J. D. Salinger is, nemrégiben legalábbis azt mondta nekünk, hogy őt hívná el legszívesebben a Margófesztre.

Mikor? augusztus 11. 20.30

Továbbiak>>

Galaxisok

-Galaxisok-Margófeszt

A Galaxisok a legkacskaringósabb pályájú magyar zenekarok egyike. Tábortüzes-sikálós polbeattel kezdték, csilingelő gitárpoppal folytatták, hogy aztán a siker kapujában egy huszárvágással hirtelen kísérleti zongorás balladákra váltsanak. Hétlemeznyi kompromisszummentes útkeresés, mindig épp annak a bűvöletében, ami éppen akkor a zenekart, illetve az egykori névadó Szabó Benedeket érdekelte. 2020-ban például két lemezt is megjelentettek, és hiába kacsingatott az egyik visszafelé, a gitáros slágerek irányába, az utána következő húszszámos duplalemez már megint tele volt nehezen megfejthető álmokkal és világ körüli stíluskavalkáddal. A legújabb, Minket ne szeress című lemez pedig olyan lett, mint egy nyolcvanas évekbeli spanyol demó. Amikor pedig interjút készítettünk Szabó Benedekkel és Sallai Lacival, félmondatokkal világot felskiccelő prózáról, és minden idők legszebb sci-fijéről is beszéltek nekünk.

Mikor? augusztus 11. 21.30

Továbbiak>>

A Bence kalandjai

-

A Bence kalandjai a magyar könnyűzenei színtérről már sokak számára ismerős Jobbágy Bence gitáros-dalszerző egyszemélyes játszótere, ahol a gitár- és énekdallamok mellett a dalszöveg is központi szerepet tölt be. Bence dalain keresztül egy sajátos hangzásokkal, kifejező képekkel teli, álomszerű világba csöppenünk, ahol régi és új költők versei éppúgy teret kapnak, mint a szerző saját szövegei. (A legújabb felfedezései közül Kiss Dávid költeményeit emelte ki nekünk.) A szó legjobb értelmében andalító, néhol kifejezetten melankolikus, néhol pedig játékosan vidám zene egy őszinte lenyomat a zenész gondolatairól. Bence eddigi pályáját számos izgalmas projekt tűzdelte, de figyelme középpontjában elsősorban zenekarai, a Muriel és a Kodachrome voltak. A Bence kalandjai repertoárjában a kezdetektől fontos szerepet kapnak saját szövegei mellett a versfeldolgozások is, több dala született kortárs költők műveiből. 2022-ben az 1Bor1Vers projekt keretein belül pedig 12 kortárs hazai költő boros ihletésű versét zenésítette meg. Az 1Bor1Vers célja az volt, hogy összehozza a zenét, a költészetet és a borokat. Az így készült dalok Bence ősszel megjelenő második nagylemezén is helyet kapnak.

Mikor? augusztus 12. 18 óra

Továbbiak>>

Platon Karataev

-

2022 januárjában jelent meg a Platon Karataev Partért kiáltó című, azóta Fonogram-díjjal jutalmazott lemeze, mely a módosult tudatállapotokon, önmagunkkal és az elmúlással való szembenézésen keresztül tovább folytatja a bolyongást a létezés magja körül, és amelynek a dalszövegeit egy kötetben is a kezünkbe vehetjük. Amikor nemrég a zenekart alapító Balla Gergellyel és Czakó-Kuraly Sebestyénnel interjúztunk, azt mondták, a korábbi dalaik lépcsők, amik a mostani sorokig vezették őket. A Margófeszt Nagyszínpadán felcsendülnek alighanem a legfrissebb szerzeményeik és a korábbi számaik is.

Mikor? augusztus 12. 19.30

Továbbiak>>

Kolibri

-

Bognár Bandi, azaz Kolibri az alternative/indie műfaját keveri dalaiban elektronikus elemekkel. Az a célja, hogy a zenekaros formációval létrehozzon egy intim-melankolikus atmoszférát, ahol a hallgatónak lehetősége nyílik a belső megéléseire koncentrálni, és ‒ a külvilágot hátra hagyva ‒ elmerülni a saját belső világában. Az első nagylemezem január 6-án jelent meg Nagyon Jó, Nagyon Rossz, Nagyon Jó címen. Nemrégiben azt nyilatkozta nekünk, hogy szívesen lógna együtt Kosztolányival. Hogy ő ott lesz-e, az egyelőre titok, Bandival viszont biztosan találkozhattok majd a fesztiválon!

Mikor? augusztus 12. 20.30

Továbbiak>>

Fran Palermo

-Fran Palermo

A Fran Palermót 2011 végén alapította Henri Gonzo énekes-gitáros-frontember Budapesten. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. (A formáció frontembere, Henri Gonzo nemrég elárulta nekünk, hogy kik voltak a középiskoláskori kedvencei.) Mostanra az együttes meghatározó koncertzenekarrá nőtte ki magát, és hűséges rajongótábort tudhatnak maguk körül.

Mikor? augusztus 12. 21.30

Továbbiak>>

Margófeszt ‒ minden, ami egy fesztiválban a legjobb
Augusztus 10-12. között a zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sorozata. A három éve indult Margófeszt ezúttal is garantált élményekkel, sok-sok irodalommal, de még több zenével, slammel, éjszakai koncertekkel, mozival, dombokkal és dödöllével vár mindenkit az aprócska településre. Egy beszélgetésre a fesztivál vendége lesz Boldizsár Ildikó, Tompa Andrea és Visky András, illetve fellép többek között az Analog Balaton, a beck@grecsó, az Aranyakkord, a Fran Palermo, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Sorbonne Sexual, az OIEE, a Bence kalandjai, a Kolibri, Bérczesi Robi és glsch is. A részletes programot, valamint a kedvezményes jegy- és bérletinformációkat ITT találod.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.