Louisa May Alcott

Egy kutató a Kisasszonyok írójának tulajdonított, álnéven publikált műveket fedezett fel

Hét elbeszélés, öt vers és egy tényirodalmi írás került elő, melyeket Louisa May Alcott egy eddig ismeretlen álnevén, EH Gouldként közölhetett.

ki | 2023. november 08. |

Az amerikai Max Chapnick 2021-ben, a doktori disszertációjához kutatva olvasott először Louisa May Alcott The Phantom (A fantom) című novellájáról. A novellát a Kisasszonyok (a regényről itt írtunk) írója több alkalommal is felsorolta a saját műveiről készített listáin, ám mindeddig elveszettnek hitték az irodalomtudósok. Chapnicket azonban nem hagyta nyugodni a dolog, ezért elkezdte átfésülni a kor folyóiratait, hogy megjelent-e valahol egy ilyen című elbeszélés. Talált is egyet, mivel azonban a szerzője egy bizonyos EH Gould, a kutató először nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget.

Később azonban eszébe jutott, hogy elképzelhető, az EH Gould egy írói álnév, hiszen Alcottról ismert tény, hogy több különböző név alatt publikált.

Ezért Chapnick újraolvasta a novellát, és ekkor számtalan arra utaló jelet fedezett fel, hogy azt tényleg Alcott írhatta: egyrészt a stílus nagyon is jellemző rá, másrészt a történet Charles Dickens Karácsonyi énekét figurázza ki. Louisa May Alcottról köztudott, hogy szerette Dickenst, és több, a műveiből készült színdarabban is szerepelt.

Ezután Chapnick már kifejezetten Gould nevét kereste a folyóiratokban, és talált tőle hat további elbeszélést, öt verset, és egy tényirodalmi írást, melyek mind a Boston Olive Branch nevű lapban jelentek meg. Ezekben további gyanús részletek tűntek fel neki, például az egyik történet szereplőjének családneve Alcott, a tényirodalmi cikk címe pedig The Wayside, ami az írónő massachusettsi házának neve. A kutató szerint ezeket Louisa May Alcott a késő 1850-es, kora 1860-as években írhatta, de hozzátette: bár valószínűnek tűnik, hogy az EH Gould az ő álneve, az ellenkezője is lehetséges. Chapnick ugyanis nem talált semmilyen Gould névre utaló nyomot Alcott levelezésében. A Gould név alatt megjelent szövegek kísérletezőbbek, kevésbé kimunkáltak Alcott későbbi műveinél, emellett gótikus, melodrámai és szentimentális részekben is bővelkednek. 

„Az az izgalmas a Louisával kapcsolatos munkában, hogy még mindig sok mindent találhatunk,” mondta Max Chapnick, aki jelenleg a Northeastern University munkatársa. Alcottnak számos olyan írása van, aminek a létezése ismert, de eddig még nem bukkantak rájuk a vele foglalkozó kutatók sem.

A Kisasszonyokról itt írtunk:

Mitől működik 150 év után a Kisasszonyok?
Mitől működik 150 év után a Kisasszonyok?
Tovább olvasok

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Terry Pratchett álnéven írt novelláit fedezték fel, érkeznek bennük varázslók, ősemberek és időutazók is

A szenzációnak számító gyűjtemény még idén ősszel megjelenik.

...
Hírek

Agatha Christie az érzékeny oldalát rejtette álnév mögé

...
Hírek

Pynchon tagadja, hogy álnéven publikálna

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

...

Jászberényi Sándor: A szoptatós anyáknak elmegy a teje a rakétatűzben

...

Testiséget, magányt, másságérzést dolgoznak fel Benedek Ágota és új kiadója regényei