Pynchon tagadja, hogy álnéven publikálna

.konyvesblog. | 2015. szeptember 17. |

Még áprilisban jelent meg Amerikában a Cow Country című regény, amely egy vidéki főiskola bizarr mindennapjaiba vezeti be olvasóit. A kötet akkor és azóta is eléggé visszhangtalan maradt. Az, hogy a regény most mégis a figyelem középpontjába került, egy Art Winslow nevű kritikusnak köszönhető, aki a Harper’s Magazine-ben megjelent esszéjében úgy vélte, hogy a könyvet nem más írta, mint a nagy rejtőzködő Thomas Pynchon, aki így akarta bizonyítani, hogy a kutya sem kíváncsi egy olyan műre, melyet egy ismeretlen szerző jegyez. A leleplezésnek szánt bejelentés mégsem robbanhatott akkorát, amekkorában Winslow eredetileg reménykedhetett, az Amazonon például jelenleg mindösszesen három értékelés olvasható a regényről, az olvasó tömegek tehát egyelőre nem vetették rá magukat a könyvre.

Pynchon kiadója, a Penguin Press, és irodalmi ügynöke (egyben felesége), Melanie Jackson mindenesetre egyből cáfolták, hogy Pynchon állna az Adrian Jones Pearson szerzői név mögött. Steven Moore kritikus, aki még a hivatalos megjelenés előtt olvasta a regényt, és rövid ajánlást is írt róla, szintén azt állította, hogy Winslow téved, a könyvet nem Pynchon írta. Hozzátette azt is, hogy ő maga ismeri a szerzőt, aki azonban nem szeretne a nyilvánosság elé lépni, ezért ő sem fogja felfedni kilétét.

Az esetről beszámoló New York Times újságírója emailen lépett kapcsolatba a titokzatos Adrian Jones Pearsonnel, aki rejtélyesen azt nyilatkozta, hogy a szerzői személyiségét igyekezett olyan "nyíltan hamissá" tenni, amennyire csak lehet. A lap által megkérdezett kritikusok is kételkedtek abban, hogy Pynchon állna a dolog mögött.

A cikket író Art Winslow amúgy azt mondta, hogy öt oldal olvasása után hasított belé a felismerés, hogy ezt a könyvet Pynchon írhatta, igaz, most már azt is mondja, hogy az esszéjében inkább kérdésként, nem pedig határozott állításként jelent meg, hogy ő lehet a Cow Country szerzője. Ezzel magyarázta egyebek között azt is, hogy miért nem fordult személyesen Pynchon kiadójához vagy ügynökéhez megerősítésért. A cáfolatok egyébként nem tántorították el, pedig maga az állítólagos Adrian Jones Pearson is tagadta, hogy Pynchont akarta volna utánozni. Sokkal inkább Doris Lessinget.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.