Pynchon tagadja, hogy álnéven publikálna

.konyvesblog. | 2015. szeptember 17. |

Még áprilisban jelent meg Amerikában a Cow Country című regény, amely egy vidéki főiskola bizarr mindennapjaiba vezeti be olvasóit. A kötet akkor és azóta is eléggé visszhangtalan maradt. Az, hogy a regény most mégis a figyelem középpontjába került, egy Art Winslow nevű kritikusnak köszönhető, aki a Harper’s Magazine-ben megjelent esszéjében úgy vélte, hogy a könyvet nem más írta, mint a nagy rejtőzködő Thomas Pynchon, aki így akarta bizonyítani, hogy a kutya sem kíváncsi egy olyan műre, melyet egy ismeretlen szerző jegyez. A leleplezésnek szánt bejelentés mégsem robbanhatott akkorát, amekkorában Winslow eredetileg reménykedhetett, az Amazonon például jelenleg mindösszesen három értékelés olvasható a regényről, az olvasó tömegek tehát egyelőre nem vetették rá magukat a könyvre.

Pynchon kiadója, a Penguin Press, és irodalmi ügynöke (egyben felesége), Melanie Jackson mindenesetre egyből cáfolták, hogy Pynchon állna az Adrian Jones Pearson szerzői név mögött. Steven Moore kritikus, aki még a hivatalos megjelenés előtt olvasta a regényt, és rövid ajánlást is írt róla, szintén azt állította, hogy Winslow téved, a könyvet nem Pynchon írta. Hozzátette azt is, hogy ő maga ismeri a szerzőt, aki azonban nem szeretne a nyilvánosság elé lépni, ezért ő sem fogja felfedni kilétét.

Az esetről beszámoló New York Times újságírója emailen lépett kapcsolatba a titokzatos Adrian Jones Pearsonnel, aki rejtélyesen azt nyilatkozta, hogy a szerzői személyiségét igyekezett olyan "nyíltan hamissá" tenni, amennyire csak lehet. A lap által megkérdezett kritikusok is kételkedtek abban, hogy Pynchon állna a dolog mögött.

A cikket író Art Winslow amúgy azt mondta, hogy öt oldal olvasása után hasított belé a felismerés, hogy ezt a könyvet Pynchon írhatta, igaz, most már azt is mondja, hogy az esszéjében inkább kérdésként, nem pedig határozott állításként jelent meg, hogy ő lehet a Cow Country szerzője. Ezzel magyarázta egyebek között azt is, hogy miért nem fordult személyesen Pynchon kiadójához vagy ügynökéhez megerősítésért. A cáfolatok egyébként nem tántorították el, pedig maga az állítólagos Adrian Jones Pearson is tagadta, hogy Pynchont akarta volna utánozni. Sokkal inkább Doris Lessinget.