A fóliázás ellen tüntetnek, könyveket osztogatnak egyetemisták egy Libri előtt

A Libri szerint a diákok standján látható "tiltott könyvek" kifejezésnek nincs valóságtartalma, hiszen továbbra is minden olyan cím megvásárolható náluk, ami eddig is.

sa | 2023. július 26. |

Egyhetes demonstrációba kezdett egy csapat egyetemista, aminek keretében hétfőtől péntekig a Libri Könyvpalota előtti járdán 2 és 6 között egy "Tiltott könyvek"-feliratú kempingasztal mellett várják az érdeklődőket. A diákok – mások mellett – olyan könyveket osztogatnak ingyen (illetve az ügyet támogatandó adományt is lehet adni nekik), amiket a Libriben csupán befóliázva lehet megvásárolni. Ezzel nemcsak a fóliázás ellen tüntetnek, hanem az olvasást és a kultúrát népszerűsítik, ami szerintük elsősorban az állam és a Libri feladata lenne, írta a 444.

A Libri azóta reagált az akcióra, és azt írta a hvg.hu-nak küldött közleményében: „Azok a könyvek, amelyeket az egyetemisták osztogatnak és megjelentek a sajtóban az erről készült fotókon, felnőtteknek szóló kötetek, és nincsenek becsomagolva a könyvesboltokban. Az egyetemisták által használt »tiltott könyvek« kifejezésnek sincs valóságtartalma.

Sem ezek, sem más kötetek nem tiltott könyvek, a kínálatunkban minden olyan cím megtalálható és továbbra is megvásárolható, ami eddig is.

Azok is, amelyekre a Fogyasztóvédelmi Hatóság határozata és a kiadók iránymutatása alapján fólia került”. Azt is írták, hogy nem terveznek változtatni a kínálatukon, nem áll szándékukban könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból. “A Libri missziója, és üzleti sikereinek záloga, hogy az írott kultúra széles körben legyen elérhető az olvasóközönségnek.”

Az egyik szervező Facebook-posztja szerint a kezdeményezés mellé beálltak könyvkiadók (Prae, Kalligram), de nagy mennyiségben kapnak magánszemélyektől is támogatást, illetve odaadható könyveket.

A demonstrációban szereplő kötetek között egyaránt találunk queer- és LMBTQ-tematikájú könyveket, és olyan irodalmi klasszikusokat (Szerb Antaltól vagy az Íliászt), amiben közvetetten megjelenik a téma.

A diákok szerint a homoszexualitás elhallgattatására tett politikai kísérletek nemcsak helytelenek és kártékonyak, hanem “végtelenül ostobák is”, mert 

„a homofóbia üres és fantáziátlan, a jó irodalom pedig szabad és zabolázatlan”.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a gyermekvédelminek hívott, a gyakorlatban melegellenes törvény szerint tizennyolc éven aluliak számára ma Magyarországon tilos „pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. Korábban 1 millióra büntették a Librit, mert az egyik boltban a jogszabályi előírásoknak megfelelően nem különítettek el egy könyvet, és hasonló okokból 12 milliós büntetést róttak ki a Lírára. A Libri válaszul befóliázott olyan könyveket, amik szerintük fennakadhatnak a törvényi szűrőn. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Telex szerint eltávolíthatják az LMBTQ-könyveket, a Libri cáfolja ezt

A Telex szerint akár harminc Libri-boltból is kivonhatják a homoszexualitást megjelenítő könyveket. A cégcsoport válaszában azt írta, ez nem áll szándékában és nem tervez változtatni a kínálatán.

...
Hírek

Befóliázott könyveket a Libri a melegellenes törvény miatt

A könyvek cím- és hátlapja látszik, de így nem lehet fellapozni őket.

...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

...
Zöld

Apa és lánya együtt írtak képregényt a depresszióval küzdő tiniknek

...
Zöld

A menstruáció egészen máshogy hat a sportteljesítményre, mint eddig hittük

...
Zöld

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

...
Zöld

Az Indiát sújtó extrém hőség A Jövő Minisztériumát idézi

...
Zöld

Emlékszel a Búvár Zsebkönyvekre? Emlékművet kapott a botanikusnő, aki illusztrálta

...
Zöld

Parkolási őrület és ókori római receptek – 3 könyv Jordán Ferenc ökológus ajánlásával

...
Zöld

Tényleg jobb, ha későbbre halasztjuk a reggeli kávénkat?

...
Zöld

Szakítottatok? 6 tipp és 6 könyv, ami segít feldolgozni a szerelem fájdalmát

...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A hónap végéig lehet nevezni.

Szerzőink

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról