A Telex szerint eltávolíthatják az LMBTQ-könyveket, a Libri cáfolja ezt

A Telex szerint eltávolíthatják az LMBTQ-könyveket, a Libri cáfolja ezt

A Telex szerint akár harminc Libri-boltból is kivonhatják a homoszexualitást megjelenítő könyveket. A cégcsoport válaszában azt írta, ez nem áll szándékában és nem tervez változtatni a kínálatán.

ro | 2023. július 20. |

A gyermekvédelminek mondott, melegellenes törvény szerint tizennyolc éven aluliak számára ma Magyarországon tilos „pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. Korábban 1 millióra büntették a Librit, mert az egyik boltban a jogszabályi előírásoknak megfelelően nem különítettek el egy könyvet, és hasonló okokból 12 milliós büntetést róttak ki a Lírára.

Befóliázott könyveket a Libri a melegellenes törvény miatt

A könyvek cím- és hátlapja látszik, de így nem lehet fellapozni őket.

Tovább olvasok

A Telex ma arról írt, hogy a birtokába jutott egy lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja azokat a kiadványokat, amelyek fennakadnának a törvényi szűrőn. A jogszabályi kitétel ugyanis úgy szól, hogy LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani (sem ifjúságit, sem felnőtteknek szólót) olyan boltban, amelynek 200 méteres körzetében oktatási vagy vallási intézmény, azaz iskola vagy templom található. Ezekben az üzletekben még fóliázva sem lehet értékesíteni a szóban forgó köteteket. A lap szerint egyelőre nem tudni, hogy a Librinek mi lesz a végleges döntése, ám ha a könyvek kivonása mellett döntenek, akkor a Telex szerint ez a lépés mintegy 30 boltot érinthet.

Megkeresésünkre a Libri ma azt közölte, hogy a cégcsoport nem tervez változtatni a kínálatán, és nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból: „A Libri missziója, és üzleti sikereinek záloga, hogy az írott kultúra széles körben legyen elérhető az olvasó közönségnek. Ettől eltérő állítás valótlan”. Megismételték, hogy a Libri a könyvpiac többi szereplőjéhez hasonlóan a törvényeknek és jogszabályoknak megfelelve működik, és mivel a szóban forgó törvény paragrafusaival kapcsolatban felmerült több pontosítási igény, ezért a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének mint a szakma gyűjtőszervezetének közbenjárásával várnak arra, hogy további iránymutatást kapjanak. Válaszukban felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a jogszabály „a gyermekek védelmét célozza, így kizárólag az ifjúsági és gyermekirodalom műveivel kapcsolatban merül fel kérdésként a jelen törvényi megfelelés”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Befóliázott könyveket a Libri a melegellenes törvény miatt

A könyvek cím- és hátlapja látszik, de így nem lehet fellapozni őket.

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

Az ifjúsági könyvek helyett mostantól a szórakoztató részlegen találhatják meg az olvasók Papp Dóra könyveit, mert a 2021-ben hozott, gyermekvédelminek mondott jogszabály szerint 18 éven aluliak nem vásárolhatják meg azokat.

...
Hírek

A Libri Csoport 98,41 százalékos tulajdonosa lett az MCC

A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség