A pandémia ellenére is megugrottak a könyveladások az Egyesült Királyságban 2020-ban

A Publishers Association legfrissebb adatai szerint főként a szépirodalom és a hangoskönyvek teljesítettek jól, a könyvesboltok bezárása ellenére is 7%-kal tudtak nőni az eladások 2019-hez képest.

fk | 2021. április 27. |

Nagyon úgy tűnik, hogy a lezárások alatt az otthonukban rekedt emberek a könyvekbe menekültek. Az Egyesült Királyságban lévő kiadók bevételei például jelentősen nőttek tavaly, főleg a szépirodalmi könyvek mentek jól (több mint 100 millió fontos a növekedés). Emellett a hangoskönyvek eladásai is jelentősen, több mint a harmadukkal nőttek.

A Publishers Association legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a szépirodalmi eladások 2020-ban 16%-kal (571 millió fontról 688 millió fontra) emelkedtek. Főként olyan szerzők könyveit vásárolták az emberek, mint a Woman’s Prize-díjas Maggie O’Farrell, a Booker-díjas Douglas Stuart, Richard Osman, Bernardine Evaristo vagy Delia Owens. A tavalyi év bestsellere Charlie Mackesy filozofikus képeskönyve, A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló volt. Kicsivel egyébként tényirodalomból és gyerekkönyvekből is többet adtak el, mint korábban. Összességében 7% volt a növekedés 2019-hez képest.

A boom azután következett be, hogy a könyvesboltoknak be kellett zárniuk, így – nyilvánvaló módon – az internetes eladások növekedtek nagyot. A PA szerint az adatok azt mutatják, hogy az emberek a könyvekben kerestek menedéket 2020-ban. Mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek többet olvastak a lezárások alatt, mint korábban. Hangsúlyozták azonban, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a szerzőknek ez könnyű év volt, mert az elmaradt fellépések miatt sok bevételtől estek el, és ez sokaknak veszélyeztette a megélhetését. Ezért fontos lenne, hogy magukhoz a szerzőkhöz több pénz jusson a bevételekből, mint korábban. Azt is hozzátették, hogy a kedvező eladási számok ellenére a kisebb kiadóknak és a könyvkereskedéseknek is nehéz éve volt tavaly.

Hogy a pandémiának hosszabb távon milyen hatása lesz a könyvkiadásra, az még nagy kérdés. Az biztos, hogy az egész európai könyvpiacot súlyosan érintette a járvány, és a covid miatt a könyves piac az online világ felé mozdult el. Utóbbinak lehetnek pozitív hatásai is (új platformok születnek, hamarosan indul például a Nuuvella, az olvasók Netflixe), az online megszervezett fesztiválok és könyvbemutatók pedig a világ bármely tájáról elérhetők lettek.  

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Felmérést készített a könyvkiadók aktuális helyzetéről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 

...
Hírek

Az egész európai könyvpiacot súlyosan érintette a járvány

Az írók és fordítók nagy része a járvány alatt elesett jövedelme tetemes részétől, az európai országok többségében pedig nincs olyan rendszer, amely kifejezetten a könyvágazatot támogatná - derült ki egy friss felmérésből.

...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Olvass!
...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!