Indul a Nuuvella, az olvasók Netflixe

A filmek, a színházi előadások és a zenék után most már a könyvek is könnyebben hozzáférhetők lesznek az interneten. Hamarosan indul a Nuuvella, amely lehetőséget biztosít az íróknak, hogy közvetlen anyagi támogatásban részesüljenek, az olvasóknak pedig, hogy egy bizonyos összegért cserébe korlátlanul tudjanak válogatni – adta hírül az Index.

fk | 2021. április 22. |

A Nuuvella alapkoncepciója az, hogy az olvasó havonta előfizet, és ennek az összegnek egy kis része illeti a platformot. A fennmaradó összeget az olvasó a saját profiljához tartozó számláján tárolja, és minden hónapban ki tudja választani, mely szerzők között szeretné elosztani a pénzt. Ha ezt nem teszi meg, az összeget minden hónap végén automatikusan szétosztják az írók között. Az oldal mindig megjegyzi majd, hol hagytuk abba az olvasást, így a legközelebbi belépésnél onnan lehet folytatni. Emellett egy idő után az algoritmus a hasonló tartalmú műveket is ajánl, így alakul a platform az olvasói igényekhez.

Szerzői részről az oldalnak nincs anyagi vonzata. Az első feltöltött műveket mindenkinél ellenőrzik, hogy megfeleljenek a formai követelményeknek. Amíg ez a folyamat nem zárul le, másik írást feltölteni sem lehet. Később már véletlenszerű ellenőrzés várható, a szerzők az ötödik alkotástól lényegében szabad kezet kapnak.

Mivel a szerzők és az oldal között nem születik megállapodás, így már korábban publikált művek is felkerülhetnek, illetve ha az oldalon befutna egy könyv, ami felkeltené egy kiadó érdeklődését, de a megjelenéshez máshol nem lehetne jelen a történet, akkor a műveket törölni is lehet. A szerzők emellett megjelölhetik közösségimédia-elérhetőségeiket saját Nuuvella profiljukon, így átirányíthatják saját felületeikre az olvasókat. A regisztrációhoz mindenkinél szükséges a személyazonosság igazolása, viszont publikálni ezek után álnéven is lehet.

A platform célja, hogy a szerzőknek lehetősége legyen közvetlenül is bevételhez jutni. A kezdőoldala egyfajta irodalmi magazinként működne, az ötletgazdák szerint a Nuuvellával idővel kiépülhet egy olyan írói archívum, amire eddig online nem nagyon volt példa.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Nagy

7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

Decemberben számos cikkel igyekszünk megkönnyíteni a karácsonyi ajándékok listájának összeállítását. Ezúttal egy olyan ajánlót készítettünk, amiben ugyan egyetlen könyv sem szerepel, viszont biztos, hogy mindenki, aki szeret olvasni, örülne neki.

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast.