Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobelre

Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobelre

Ötven évig senki sem tudhatja, hogy egy adott évben, kiket terjesztettek fel Nobel-díjra (az idei jelöltek névsorát is legfeljebb az unokáink ismerhetik majd), ezért is izgalmas mindig, amikor a Svéd Királyi Akadémia a fél évszázad letelte után feloldja a titkosítást.

ro | 2022. január 05. |

A Literary Saloon szúrta ki, hogy megnyílt az 1971-es irodalmi Nobel-akta - ez volt az az év, amikor Pablo Neruda kapta az elismerést „a latin-amerikai költészetben betöltött kiemelkedő szerepéért”. De érdemes végigböngészni a jelöltek névsorát, mert egy igazi all-star felsorolás.

Megtalálható rajta mások mellett James Baldwin (portrécikkünket ITT olvashatjátok róla), az argentin Jorge Luis Borges, a francia Romain Gary, a Budapesten született Arthur Koestler (Sötétség délben című kötetéről ITT írtunk), és - az 1970-es évhez hasonlóan - Weöres Sándor is, akit Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész jelölt a díjra. (A teljes listát ITT lehet végigböngészni.) A svéd lapok közben arról írnak, hogy 1971-ben a rövidlista (ami soha nem nyilvános, a svéd akadémia már csak a díjazott nevét jelenti be) a következőképpen alakult: Pablo Neruda (a későbbi Nobel-díjas), W.H. Auden, André Malraux, Eugenio Montale és Patrick White.

A kilencven nevet tartalmazó listán x-szel jelölték azokat, akiket először javasoltak a díjra: köztük van a már említett James Baldwin éppúgy, mint A Legyek Urát jegyző William Golding (ő végül 1983-ban kapta meg a díjat), a Máramarosszigeten született Elie Wiesel (aki 1986-ban Nobel-békedíjban részesült) vagy első mongol jelöltként Tsendiin Damdinsüren.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Abdulrazak Gurnah kapta az irodalmi Nobel-díjat

A Nobel Bizottság indoklása szerint Abdulrazak Gurnah kompromisszumok nélkül és mély együttérzéssel mutatja be a kolonializmus hatásait, illetve a menekültek sorsát a kultúrák és a kontinensek közötti szakadékban.

...
Hírek

Illyés Gyulának 1966-ban is helye volt az irodalmi Nobelre jelöltek listáján

...
Hírek

A Nobel-zsűri aggódott Szolzsenyicinért

Az irodalmi Nobel-díjat 1970-ben Alekszandr Szolzsenyicinnek odaítélő zsűriben nagy viták folytak a döntés előtt, a Svéd Akadémia tagjai aggódtak amiatt, hogy a díjnak milyen következményei lehetnek az író számára - derül ki a Svéd Akadémia most nyilvánosságra került dokumentumaiból.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.