Mécs László, Tolkien és Szolzsenyicin is esélyes volt 1969-ben a Nobel-díjra

.konyvesblog. | 2020. január 13. |

tolkien_1.jpg

Forrás

A Nobel-szabályok szerint ötven évre titkosítani kell minden, a díjjal és a jelöléssel kapcsolatos iratot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy majd csak unokáink fogják tudni, hogy kiket jelöltek például 2019-ben a Nobel-díjra, amelyet Peter Handke kapott meg. Viszont minden év elején feloldják az ötven évvel korábbi jelölések dokumentumait: ezekből korábban kiderült, hogy Illyés Gyulának 1965-ben és 1966-ban is szerepelt a neve a jelöltek között, valamint az is, hogy 1967-ben Lukács György marxista filozófus is felkerült a Nobel-esélyesek listájára. 

A Svéd Akadémia most az 1969-es díjjal kapcsolatos dokumentumokat is elérhetővé tette. Abban az évben Samuel Beckett kapta az irodalmi Nobel-díjat, az irat alapján a verseny közte és André Malraux közt dőlt el. A listán abban az évben összesen 103 név szerepelt, köztük olyan írók mint Edward Albee, Arthur Miller, Jorge Luis Borges, Heinrich Böll, Paul Celan, Friedrich Dürrenmatt, E. M. Forster, Günter Grass, Alberto Moravia, Vladimir Nabokov, Tolkien, Szolzsenyicin vagy Pablo Neruda (közülük a későbbi években többen is átvehették az elismerést). De egy magyar nevet is kiszúrhatunk a dokumentumban: Mécs László a 62. helyen szerepel és Watson Kirkconnell javaslatára került a listára. 

Forrás: Literary Saloon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.