Közeledik a húsvét, de ne vegyél élő nyuszit ajándékba!

Közeledik a húsvét, de ne vegyél élő nyuszit ajándékba!

Az Állatkert és az Első Nyúlmentő Alapítvány is a felelős állattartásra figyelmeztet húsvét közeledtével. A pár órás-napos bérlés is rossz a nyusziknak, ha pedig házi kedvencként tartanád, előbb tájékozódj, mert a nyuszit egy kicsit bonyolultabb jól gondozni, mint azt sokan hiszik. Könyvek hírek mellé.

sa | 2022. április 13. |

“Magyarországon sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ilyenkor előfordul, hogy a nyúltartásba a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele, azonban jellemző, hogy a buzgalom egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik az állat további sorsa", írta a Fővárosi Állatkert áprilisi közleményében, amiben a felelős nyúltartásra figyelmeztettek.

A nyúl érzékeny állat és körültekintően kell gondozni. Szerencsére a szükséges információkat elég könnyű összegyűjteni hozzá, de íme, néhány alapvetés:

  • Egy egészséges nyúl akár tíz évig is elélhet, biztos, hogy ennyi időre szeretnéd - az ellátásával járó költségekkel együtt? Tudod, ki fogja gondozni, például ha nyaralni mész?
  • A nyulakat évente oltatni kell, hogy megelőzzük a halálos betegségeket. Az oltás nem olcsó, és ha kihagyod, komoly kockázatnak teszed ki a nyuszit. Emellett érdemes őket ivartalanítani is, szintén betegségmegelőzési célból.
  • A nyulak tápláléka 80 százalékban széna. Tehát nem répa, saláta vagy táp. A helyes táplálásról tájékozódni kell, különben borul a nyuszi emésztése, ami gyorsan halálhoz is vezethet.
  • Egy nyúlnak legalább 50*100 centis ketrecre van szüksége, de gyakran (akár folyamatosan) ki is kell engedni, hogy szabadon mozoghasson. Szeretik megrági a vezetékeket, pokrócot, könyvet, szobanövényt, ezért ezeket el kell tenni, hogy ne érjék el.
  • A nyuszik társas lények, természetes közegükben csoportosan élnek, sokat bújnak egymáshoz. Ezért a nyulakhoz értők eleve azt ajánlják, hogy párban tartsd őket. Ha egyedül van, sokat foglalkozz vele, simogasd, játsszatok, különben depressziós lesz (ez komoly!) és könnyebben megbetegszik.

Az utóbbi években elterjedt a szokás, hogy pár órára vagy napra lehet bérelni nyuszit. Tudd, hogy ez a nyuszinak rossz, mert megviseli az ide-oda szállítás, az új környezet. Ha mindezzel együtt mégis nyulat szeretnél, ne állatkereskedésben, piacon (vagy ismerős ismerősétől) vásárolj, mert oda sokszor olyan szaporítóktól kerül, akik nem tartják jól a nyulakat. Egy kis utánajárással találsz megbízható, engedéllyel rendelkező tenyésztőt, aki csak egészséges nyulakat pároztat, jól gondozza őket, így nagy eséllyel a te nyulad is egészséges lesz, és a jóltartást meghálálva megéli a tisztes nyusziaggkort.

Ha megfontoltad és nyulat szeretnél, a legjobbat akkor teszed, ha olyan nyuszit fogadsz örökbe, amiről más lemondott - vagy kidobott a kukába, az utcára, ami húsvét után gyakran megtörténik! Az Első Nyúlmentő Alapítványnál (honlap itt, Facebook itt) érdemes tájékozódni, ők eleve sok információt osztanak meg a nyulak megfelelő gondozásáról. Ráadásul a nagyobb nyuszinak kiismerik már a természetét is, így a kisnyuszival ellentétben nem lutri lesz, hogy szereti-e például, ha simogatod.

A legjobb, ha idén húsvétra élő nyúl helyett plüss- vagy csokinyuszit veszel, esetleg olyan könyvet, ami nyuszikról szól. Ezekből válogattunk:

Zelk Zoltán
A három nyúl
Móra, 2022, 12 oldal
-

Tíz oldalas lapozó Zelk Zoltán klasszikusával, amit Reich Károly illusztrált.Beatrix Potter
Nyúl Péter és barátai - Beatrix Potter összes meséje
Ford. Szabó T. Anna, Dragomán György, Manó Könyvek, 2021, 400 oldal
-

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtötték össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor - több mint száz évvel ezelőtt - először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit. Cikkünket Beatrix Potterről itt találod:

Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek
Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek
Tovább olvasok

Lázár Ervin
A Nyúl mint tolmács
Móra, 2014
-

„Mek-mek” – mondja a Kecske egy vigyorgó Úritök közelében. A tisztásra lépő Ló sajnos nem érti a mekegést, mert nem tud kecskéül. Udvarias nyihogása pedig meghaladja a Kecske tudományát. Hiába próbálnak még birkául meg szamárul is beszédbe elegyedni egymással, nem járnak sikerrel. Szerencsére épp arra jár a Nyúl... és tolmácsolja a két állat mondandóját. De vajon pontosan fordít? És mi lesz az Úritökkel? Lázár Ervin elgondolkodtató meséje Rubik Anna rajzaival jelent meg önálló kötetben .

10 kedvenc idézetünk Lázár Ervintől
10 kedvenc idézetünk Lázár Ervintől

Tizenöt évvel ezelőtt, 2006. december 22-én halt meg Lázár Ervin, a nagy meseíró, akinek világában az erdő úgy kerek, hogy négyszögletű. Az ő nevéhez kötődik Mikkamakka és Vacskamati, szegény Dzsoni és Árnika, Bruckner Szigfrid vagy épp Berzsián is, meséin gyerekek nemzedékei nőttek fel (pályájáról ITT írtunk). Halálának évfordulóján tíz kedvenc idézetünkkel emlékezünk rá.

Tovább olvasok

Nicola Kinnear
Az icipicit bátor nyúl
Alexandra, 2021, 32 oldal
-

A külvilág számos kalandot tartogat, de egyben ijesztő is. Furcsa zajok, különös állatok, ismeretlen szagok - nem lenne sokkal jobb inkább az otthon melegében kötögetni és sütit majszolni? Vajon lehet egy otthon ülő nyuszi legalább egy icipicit bátor? Ez a kedves és vicces történet megmutatja, hogy ha a barátságról van szó, mind bátrabbak vagyunk annál, mint amilyennek hisszük magunkat.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nyulak mindenhol ott vannak, erre Esterházy jól ráérzett

A berlini fal tövében boldogan élő és szaporodó nyulak emlékét ma egy kis mesekönyv is őrzi, amit Esterházy Péter fordított magyarra. Vagy inkább újramesélte.

...
Nagy

Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek

...
Hírek

Mautner Zsófia húsz húsvéti receptet ajándékoz nekünk

Húsvéti gasztroajándékkal készült Mautner Zsófia: mini tavaszi receptgyűjteményét most ingyen le lehet tölteni a blogjáról.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.