Közeledik a húsvét, de ne vegyél élő nyuszit ajándékba!

Közeledik a húsvét, de ne vegyél élő nyuszit ajándékba!

Az Állatkert és az Első Nyúlmentő Alapítvány is a felelős állattartásra figyelmeztet húsvét közeledtével. A pár órás-napos bérlés is rossz a nyusziknak, ha pedig házi kedvencként tartanád, előbb tájékozódj, mert a nyuszit egy kicsit bonyolultabb jól gondozni, mint azt sokan hiszik. Könyvek hírek mellé.

sa | 2022. április 13. |

“Magyarországon sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ilyenkor előfordul, hogy a nyúltartásba a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele, azonban jellemző, hogy a buzgalom egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik az állat további sorsa", írta a Fővárosi Állatkert áprilisi közleményében, amiben a felelős nyúltartásra figyelmeztettek.

A nyúl érzékeny állat és körültekintően kell gondozni. Szerencsére a szükséges információkat elég könnyű összegyűjteni hozzá, de íme, néhány alapvetés:

  • Egy egészséges nyúl akár tíz évig is elélhet, biztos, hogy ennyi időre szeretnéd - az ellátásával járó költségekkel együtt? Tudod, ki fogja gondozni, például ha nyaralni mész?
  • A nyulakat évente oltatni kell, hogy megelőzzük a halálos betegségeket. Az oltás nem olcsó, és ha kihagyod, komoly kockázatnak teszed ki a nyuszit. Emellett érdemes őket ivartalanítani is, szintén betegségmegelőzési célból.
  • A nyulak tápláléka 80 százalékban széna. Tehát nem répa, saláta vagy táp. A helyes táplálásról tájékozódni kell, különben borul a nyuszi emésztése, ami gyorsan halálhoz is vezethet.
  • Egy nyúlnak legalább 50*100 centis ketrecre van szüksége, de gyakran (akár folyamatosan) ki is kell engedni, hogy szabadon mozoghasson. Szeretik megrági a vezetékeket, pokrócot, könyvet, szobanövényt, ezért ezeket el kell tenni, hogy ne érjék el.
  • A nyuszik társas lények, természetes közegükben csoportosan élnek, sokat bújnak egymáshoz. Ezért a nyulakhoz értők eleve azt ajánlják, hogy párban tartsd őket. Ha egyedül van, sokat foglalkozz vele, simogasd, játsszatok, különben depressziós lesz (ez komoly!) és könnyebben megbetegszik.

Az utóbbi években elterjedt a szokás, hogy pár órára vagy napra lehet bérelni nyuszit. Tudd, hogy ez a nyuszinak rossz, mert megviseli az ide-oda szállítás, az új környezet. Ha mindezzel együtt mégis nyulat szeretnél, ne állatkereskedésben, piacon (vagy ismerős ismerősétől) vásárolj, mert oda sokszor olyan szaporítóktól kerül, akik nem tartják jól a nyulakat. Egy kis utánajárással találsz megbízható, engedéllyel rendelkező tenyésztőt, aki csak egészséges nyulakat pároztat, jól gondozza őket, így nagy eséllyel a te nyulad is egészséges lesz, és a jóltartást meghálálva megéli a tisztes nyusziaggkort.

Ha megfontoltad és nyulat szeretnél, a legjobbat akkor teszed, ha olyan nyuszit fogadsz örökbe, amiről más lemondott - vagy kidobott a kukába, az utcára, ami húsvét után gyakran megtörténik! Az Első Nyúlmentő Alapítványnál (honlap itt, Facebook itt) érdemes tájékozódni, ők eleve sok információt osztanak meg a nyulak megfelelő gondozásáról. Ráadásul a nagyobb nyuszinak kiismerik már a természetét is, így a kisnyuszival ellentétben nem lutri lesz, hogy szereti-e például, ha simogatod.

A legjobb, ha idén húsvétra élő nyúl helyett plüss- vagy csokinyuszit veszel, esetleg olyan könyvet, ami nyuszikról szól. Ezekből válogattunk:

Zelk Zoltán
A három nyúl
Móra, 2022, 12 oldal
-

Tíz oldalas lapozó Zelk Zoltán klasszikusával, amit Reich Károly illusztrált.Beatrix Potter
Nyúl Péter és barátai - Beatrix Potter összes meséje
Ford. Szabó T. Anna, Dragomán György, Manó Könyvek, 2021, 400 oldal
-

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtötték össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor - több mint száz évvel ezelőtt - először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit. Cikkünket Beatrix Potterről itt találod:

Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek
Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek
Tovább olvasok

Lázár Ervin
A Nyúl mint tolmács
Móra, 2014
-

„Mek-mek” – mondja a Kecske egy vigyorgó Úritök közelében. A tisztásra lépő Ló sajnos nem érti a mekegést, mert nem tud kecskéül. Udvarias nyihogása pedig meghaladja a Kecske tudományát. Hiába próbálnak még birkául meg szamárul is beszédbe elegyedni egymással, nem járnak sikerrel. Szerencsére épp arra jár a Nyúl... és tolmácsolja a két állat mondandóját. De vajon pontosan fordít? És mi lesz az Úritökkel? Lázár Ervin elgondolkodtató meséje Rubik Anna rajzaival jelent meg önálló kötetben .

10 kedvenc idézetünk Lázár Ervintől
10 kedvenc idézetünk Lázár Ervintől

Tizenöt évvel ezelőtt, 2006. december 22-én halt meg Lázár Ervin, a nagy meseíró, akinek világában az erdő úgy kerek, hogy négyszögletű. Az ő nevéhez kötődik Mikkamakka és Vacskamati, szegény Dzsoni és Árnika, Bruckner Szigfrid vagy épp Berzsián is, meséin gyerekek nemzedékei nőttek fel (pályájáról ITT írtunk). Halálának évfordulóján tíz kedvenc idézetünkkel emlékezünk rá.

Tovább olvasok

Nicola Kinnear
Az icipicit bátor nyúl
Alexandra, 2021, 32 oldal
-

A külvilág számos kalandot tartogat, de egyben ijesztő is. Furcsa zajok, különös állatok, ismeretlen szagok - nem lenne sokkal jobb inkább az otthon melegében kötögetni és sütit majszolni? Vajon lehet egy otthon ülő nyuszi legalább egy icipicit bátor? Ez a kedves és vicces történet megmutatja, hogy ha a barátságról van szó, mind bátrabbak vagyunk annál, mint amilyennek hisszük magunkat.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nyulak mindenhol ott vannak, erre Esterházy jól ráérzett

A berlini fal tövében boldogan élő és szaporodó nyulak emlékét ma egy kis mesekönyv is őrzi, amit Esterházy Péter fordított magyarra. Vagy inkább újramesélte.

...
Nagy

Az első Potter-univerzumban még nem varázslók, hanem nyulak éltek

...
Hírek

Mautner Zsófia húsz húsvéti receptet ajándékoz nekünk

Húsvéti gasztroajándékkal készült Mautner Zsófia: mini tavaszi receptgyűjteményét most ingyen le lehet tölteni a blogjáról.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.