7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

A legjobb filmes „alapanyag”, amelyet könyvben egyszer már sikeresen megírtak. Ez lehetne a történetek aranyszabálya Hollywoodban. Ami azt feltételezné, hogy Los Angeles bolygónk egyik legműveltebb városa, ahol mindenki könyvvel a kezében szaladgál. Ez persze koránt sincs így. Ez az október adaptációk terén mégis különösen erős hónap: legalább húsz ilyen produkciót számoltunk össze a mozik és a streaming szolgáltatók műsorán. Olyan mozis sikereket láthatunk a képernyőn, mint Jack London újragondolt klasszikusa, A vadon hívó szava Harrison Forddal, Greta Gerwig remekül sikerült Kisasszonyok remake-je vagy a szintén újsütetű Az befejező része. A teljesség igénye nélkül – mivel az meghaladná jelen cikk kereteit – most összeszedtük a legérdekesebbeket.

Bányász Attila | 2020. október 22. |

Martin Eden

JACK LONDON
Martin Eden
Ford.: Bernát Pál, Kossuth, 2016, E-KÖNYV

A Jack London azonos című, önéletrajzi ihletésű regényéből készült film olasz-német-francia koprodukcióban valósult meg, és gyorsan fesztiválkedvencé vált. A film rendezője, Pietro Marcello sokáig dokumentumfilmesként dolgozott, a Martin Eden a második játékfilmje. Marcello az amerikai történetet olasz környezetbe helyezi, amelyet beleng valami szomorú aktualitás. Martin Eden, a szegény matróz egy konfliktus során megvédi Arturo Orsinit, aki köszönete jeléül meginvitálja magukhoz. A férfit az Orsini-család gazdagsága hidegen hagyja, viszont egyből beleszeret Arturo testvérébe, Elenába, és elhatározza: ő is olyan művelt lesz, mint a lány. Erején felül tanul és képzi magát, hogy felérjen szerelméhez, azonban egy idő után komoly dilemma előtt találja magát: választania kell szerelem és művészet között.

A filmet több filmfesztiválon, köztük a Torontóban és Velencében is díjazták, és a legjobb film kategóriában Arany Oroszlánra jelölték. A Martin Eden eredeti nyelven, magyar felirattal látható a mozikban.

Olvasd el kritikánkat: Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Az 1909-ben megjelent Martin Eden című, önéletrajzi ihletésű Jack London-regény már számos megfilmesítésen van túl, de Pietro Marcello rendező egészen új szemszögből talál fogást rajta.

Total Recall - Az emlékmás

PHILIP K. DICK
Emlékmás
Ford.: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Szente Mihály, Szántai Zsolt, Gálvölgyi Judit, Agave, 2019, 375 oldal

Philip K. Dick novellájában a marsi űrutazást váltják ki annak beültetett emlékeivel. Paul Verhoeven belőle készült filmje a ’90-es évek kultmozija lett, amelyet 4K-s felújított változatban láthatunk most a mozikban a 30. évforduló jóvoltából. Arnold Schwarzeneggert katapultként repítette még magasabbra a futurisztikus sci-fi, amely egyben elhelyezte a térképen Sharon Stone-t, akivel Verhoeven már főszereplőként forgatta a következő filmjét, az Elemi ösztönt. Az emlékmás néhány éve kapott egy felesleges remake-et, amely közelébe sem ér Verhoeven időtálló sci-fi akciófilmjének.

A távoli jövőben Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) építőmunkás egyre gyakrabban álmodik a Marsról. Igénybe veszi egy vállalat szolgáltatásait, amely egy marsi űrutazás emlékeit ülteti be a fejébe. Azonban a beültetés során komplikációk lépnek fel, és ettől kezdve álom és valóság összemosódik. Quaid hamarosan elképesztő kalandok közepette érkezik a Marsra, hogy megmentse a bolygót. De vajon ez tényleg megtörténik-e vagy csak összekuszált agya űz otromba tréfát az emlékeivel? A digitálisan felújított kultklasszikus október 15-től látható a moziban.

A Manderley-ház asszonya

Nagy fába vágta a fejszét a Netflix, amikor Daphne du Maurier klasszikus regényének feldolgozását, A Manderley-ház asszonyának filmre vitelét tűzte ki célul. Nem is az „alapanyag”, mint inkább a történet első adaptációja miatt, amelyet maga Alfred Hitchcock pont 80 évvel ezelőtt vitt vászonra. Ez volt a direktor első hollywoodi bemutatkozása. Ben Wheatley rendezőnek remake kapcsán még sosem volt ekkora horderejű mű a kezében, de hát valahol mindenkinek el kell kezdeni. A főbb szerepekben Hamupipőke, azaz Lily James, a Szólíts a nevedennel a drámaibb szerepek felé forduló Armie Hammer, valamint Kristin Scott Thomas és Sam Riley látható.

A történet szerint az ifjú feleség beköltözik a nemrég megözvegyült férj impozáns villájába, de rá kell ébrednie, hogy nemcsak a sötét lelkű személyzettel kell a Manderley-ház falai közt együtt élnie, hanem férje volt feleségének kísértő emlékével. A Manderley-ház asszonya remake-je október 21-től lesz látható a Netflix műsorán.

Egy kivételes barát

Az Egy kivételes barát című film Fred Rogers presbiteriánus lelkészből lett műsorvezető életéről szól, aki 33 évig vezette a Mister Rogers’ Neighborhood című, óvodásoknak szóló televíziós sorozatot. Emblematikus tévéműsor volt az övé, amelyben tanulságos történetekkel szórakozva okította amerikai gyerekek millióit. Ennek a különlegesen empatikus embernek a bőrébe bújik Tom Hanks. A filmet Tom Junod Esquire magazinban megjelent cikke inspirálta. Marielle Heller színész-író-rendező, aki a kamera mindkét oldalán kipróbálta már magát, legutóbb Melissa McCarthy-t juttatta majdnem Oscarhoz a Megbocsátasz valaha? című filmjében. Most Rogersként Tom Hanks-et meneszti mennybe.

Egy nap a sikeres, cinikus újságíró, Lloyd Vogel felkeresi a legendás tévés műsorvezetőt, Fred Rogerst, hogy portrét készítsen róla. Vogel magánéletét apjával való rossz kapcsolata árnyékolja be. A stúdióban hirtelen váratlan fordulatot vesz az interjú. A beszélgetés hatására Vogel átértékeli az életét. A film már megtalálható az HBO GO kínálatában!

A Bly-udvarház szelleme

HENRY JAMES
A csavar fordul egyet
Ford.: Weisz Böbe, Alinea, 2013, E-KÖNYV

Mike Flanagan rendező már többször bebizonyította, milyen remekül ért a feszültségteremtéshez és az adaptáláshoz. Olyan Stephen Kinges történetekhez nyúlt hozzá sikerrel, mint a Bilincsben vagy az Álom doktor. Két évvel ezelőtt Shirley Jackson klasszikusát, a Hill House szellemét ültette át 10 részes sorozattá, amely remek kritikai és nézői visszajelzéseket kapott. Az antológiává érett kísértethistóriás sorozat legújabb darabja egy másik rémtörténet, Henry James: A csavar fordul egyet adaptációja. A Bly-udvarház szelleme tehát nem folytatása az előzőnek, de vannak visszatérő szereplők – valahogy úgy, mint az American Horror Story antológia-sorozatban.

Új ház, új szellemek. Mert nem minden halott hagyja el végleg e világot. A Bly-udvarház dermesztő titkainak egy „au pair” ás a mélyére. A Bly-udvarház szelleme sorozat már elérhető a Netflix műsorán!

Mi vagyunk a medvék

FREDRIK BACKMAN
Mi vagyunk a medvék
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 384 oldal

A Mi vagyunk a medvék Fredrik Backman nagysikerű regényének adaptációja. A svéd író műveit különösen szeretik a filmesek (Itt járt Britt-Marie, Az ember, akit Ovénak hívnak), a Mi vagyunk a medvék egy regényciklus első darabja. Az 5 részes sorozat igazi kisvárosi drámának ígérkezik. Az Isten háta mögötti Björnstadban nincs semmi: sem turisták, sem ipar, még munka sincs. Csak a sport, abból is a hoki a menő, főleg, miután az idei szezonban a junior csapat a közelébe kerül, hogy visszaszerezze Björnstad dicsőségét. Óriási felelősség, hatalmas a nyomás a tizenéves fiatalokon, akiknek még fel is kellene nőni. Önmagukhoz, a szituációhoz és a közösséghez. E végletekig kiélezett helyzetben egy bűnügy borzolja fel a kedélyeket, ami szétszakítja a kisvárost.

FREDRIK BACKMAN
Egymás ellen
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 416 oldal

A sorozat első évada október 18-án debütál az HBO GO-n rögtön dupla résszel, majd hetente érkeznek az újabb etapok. Aki meg nem bírja kivárni a következő évadot, az könyvben már olvashatja az Egymás ellen című folytatást.

A vezércsel

WALTER TEVIS
A vezércsel
Ford.: Szabó Luca, GABO, 2020, 384 oldal

Walter Tevis azonos című regényének adaptációját az író maga írta képernyőre, és Scott Frank rendezte, aki korábban az Isten nélkül csajos westernt hozta tető alá és a Logan – Farkas forgatókönyvét is írta. A vezércsel főszereplője a rendkívül intelligens Beth Harmon, akit nyolc éves korában árvaházba adnak, ahol a gyermekotthon gondnoka megtanítja sakkozni. A hidegháborús években a tizenhat éves Beth elképesztő tehetséggel sakkozza be magát az USA nyílt bajnokságára. Miközben szakmailag a csúcsra ér, a magánélete romokban: teljes elszigeteltségében drogokhoz nyúl. Egyedül a sakkjátszmák jelentenek kihívást a számára, kizárólag játék közben érzi azt, hogy él. Hamarosan szembe kell szállnia a világ legjobb sakkjátékosával a Szovjetunióban. De képes lesz-e nyerni vagy végleg eltemetik a függőségei?

A főszerepet Robert Eggers A boszorkányával befutott, és azóta szerepet szerepre halmozó, tehetséges ifjú színésznő, Anya Taylor-Joy alakítja. A sorozat október 23-án érkezik a Netflixre.

+1: Szabad szavak

A Szabad szavak Deborah Eisenberg novellájából készült romantikus vígjáték Meryl Streep főszereplésével, amelyet Steven Soderbergh rendező készített. A filmben az ünnepelt írónő néhány régi barátjával egy utazásra indul, hogy végre kikapcsolódjanak, szórakozzanak, és közben begyógyítsák a régi sebeiket. Velük tart az unokaöccse is, aki nemcsak civakodik a hölgyekkel, hanem beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe.

A Szabad szavak érdekessége, hogy Soderbergh operatőrként maga forgatta teljes titoktartás mellett a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén egy transzatlanti átkelés során New York és Southampton között. A film októberben kerül bemutatásra az HBO-n, pontos premierdátum még nincs.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Philip K. Dick megmutatja hogy működik egy mindenható rendőrállam

...
Beleolvasó

Centauri megmutatja, hogyan lehet Jack Londonná válni

...
Kritika

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? 

Stephen King új könyve, Az intézet egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.