Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Az 1909-ben megjelent Martin Eden című, önéletrajzi ihletésű Jack London-regény már számos megfilmesítésen van túl, de Pietro Marcello rendező egészen új szemszögből talál fogást rajta. Olasz környezetbe és a klasszikus sztorit időtlen keretek közé helyezve is megőrzi mondanivalóját, dokumentumfilmes tapasztalatával pedig kivételes érzékenységgel sikerül megidéznie a munkásosztályt. Archív felvételek és művészfilmes snittek „színesítik” a végeredményt, mélységet adva az eredeti történetnek. Arcok és életképek mesélnek egész történeteket néhány másodperces vágásokban. Óriási szakadék nyílik a vásznon a szegényebb népréteg és a liberalizmus fátyla mögé rejtőző középosztály között. Martin Eden eszmékből, gondolatokból és szavakból sző hidat, hogy átkelhessen, de csak a túloldalon döbben rá, hogy az átkelésért mekkora árat kell fizetnie.

Bányász Attila | 2020. október 22. |

„Hozz pénzt haza, ne könyveket!”

Martin Eden matróz, aki a tengert járja. 11 éves kora óta a maga lábán áll, sosem ijedt meg sem a kétkezi munkától, sem a saját árnyékától. A vérében van az utazás, a kikötőkben pedig bomlanak utána a nők. Azt a kevéske pénzt, amit keres, el is veri, a két hajóút közti időt pedig a nővére családjánál héderezve tölti. Martin a mának él, mert jövője nincs, a múltja pedig szót sem érdemel.

Egy nap alapos veréstől ment meg egy jó családból származó úri ficsúrt a kikötőben, aki hálából meginvitálja magukhoz. Martint hidegen hagyja a család gazdagsága, de a kulturális sokszínűség és a lányuk, Elena személyisége rabul ejti. A férfi, aki még az elemit sem fejezte be, beleveti magát a tanulásba, hogy lenyűgözze a lányt és hogy beszélgetni tudjon vele. A szerelem és a tudásszomj úgy elhatalmasodik a férfin, hogy a könyvekbe beletemetkezve elhanyagolja a munkáját is.

„A hercegnő és a matróz”

Disney meseként bontakozik ki a történet az alacsony sorból származó szolgalegény és a jó házból való úrikisasszony szerelméről. Legalábbis Elena így éli meg ezt az egészet. Martint azonban újra és újra keményen orrba gyűri a valóság, ahogy az irodalom szárnyain lassan a mélyszegénység szélére sodródik. A könyvekkel egyetemben azonban kinyílik a szeme is, és mind érzékenyebbé válik a környezetére. Egy éhbérért átdolgozott nap után a priccseiken heverve, miközben Martin szokás szerint épp nyakig merül valami könyvbe, a barátja érzékletesen festi le, milyen üres is az élete: a munka tölti ki minden napját, a pénz kifolyik az ujjai közül, és senki sincs, aki otthon várja. Martin rádöbben, hogy milyen fontos neki a lány, és hogy a tanulás értelmet és célt ad az életének. Elena választja el attól, hogy éppolyan kilátástalannak érezze a helyzetét, mint társa.

Martin író szeretne lenni. De kezdetben nincsenek meg a szavak, amelyekkel kifejezhetné gondolatait. A rengeteg tanulásnak azonban beérik a gyümölcse: nemcsak a látásmódja nyílik ki, hanem rátalál a hangjára is. Amelyre persze jó sokáig a kutya sem kíváncsi.

" - Magazinoknak próbálok írni.
- Remélem, kudarcot vall. Ma a magazinok csak silány írásokat közölnek.
-Silány, de jól fizetett.
- Jobb vagy, mint a magazinok.”

Elena nem e világban él. Amikor Martin fejéhez vágja, hogy túl nyersek az írásai, a férfi indulatában karon ragadja, és elviszi a szegénynegyedbe, ahol él. Szembesíti a lányt a valósággal, amiről ír. Elena és Martin két külön világ. Amelyek képtelenek fedésbe kerülni. Kapcsolatuk tiszavirág-nász az irodalom színén. Amit idővel elnyel a valóság.

„Csontokat a kutyáknak”

Martin kényszeresen próbálja megtagadni a múltját. A polgárság eszményképét idealizálja, ám hiába közelít felé, sorsa Ikaroszként az elbukás: Elena családja megveti a felkapaszkodott matrózt. Martin ott találja magát saját magárahagyatottságával és szabadságával, ahol a part szakad. Sorsa az individualizmus felé sodorja. A férfiben környezetével egyetemben egyre gyűlik a keserűség a középosztály iránt, miközben elkeseredetten és tehetetlenül szemléli a lecsúszó munkásosztály kétségbeesett kapkodását a szocializmus felé. Amikor mégis tenne valamit, a szociáldarwinizmus eszméit hangoztató íróra rásütik a szocialista bélyeget, amely Martin életében végleges töréshez vezet a liberalizmus fényében tetszelgő, vaskalapos polgársággal és szakításhoz élete szerelmével, Elenával.

A film utolsó fél órája helyezi fel a koronát Pietro Marcello filmjére és a főszereplő Luca Marinelli elképesztő alakítására. Az időben ugorva már befutott és ünnepelt íróként láthatjuk Martin Edent. És elveszettebben, mint valaha. A kiégett, mindentől és mindenkitől elidegenedett férfi számára valami örökre elveszett. Maga sem tudja, mi. De keserűségében mindent eltaszít magától: embereket, sikert, szerelmet. Nem kell semmi, csak az óriási hiányjel, ami kitölti ezt a belső űrt. A veszteséget apránként tépi ki magából. Mint csontokat a kutyáknak. Szavanként. Mi az ára a művészetnek? A szív. A vérében fog csak igazán a penna. És dobog, érez tovább a lapokon. Kopp-kopp! Martin Eden? Nincs itt. Pinokkióként elnyelte egy korszak. Művei falfirkák az örökkévalóság falán: „Itt járt Martin Eden”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

JÁTÉK: Nyerj távmozi jegyet a Martin Eden ma esti vetítésére!

Játssz velünk és nyerj jegyet a Martin Eden című film ma esti távmozis vetítésére! A Cirko Film jóvoltából tíz ingyenes jegy vár gazdára a 19:30-as zártkörű mozizásra. 

...
Hírek

Jack London Emléktúrára indul Centauri

...
Beleolvasó

Centauri megmutatja, hogyan lehet Jack Londonná válni

...
Hírek

Kováts Adél átvezet egy kapcsolaton [FILMPREMIER]

Kováts Adél főszereplésével Háy János Egy férfi című novelláját felhasználva Grosan Cristina rendezésében készített kisfilmet az október 15-18. között megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Olvass!
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

Hírek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen