Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Az 1909-ben megjelent Martin Eden című, önéletrajzi ihletésű Jack London-regény már számos megfilmesítésen van túl, de Pietro Marcello rendező egészen új szemszögből talál fogást rajta. Olasz környezetbe és a klasszikus sztorit időtlen keretek közé helyezve is megőrzi mondanivalóját, dokumentumfilmes tapasztalatával pedig kivételes érzékenységgel sikerül megidéznie a munkásosztályt. Archív felvételek és művészfilmes snittek „színesítik” a végeredményt, mélységet adva az eredeti történetnek. Arcok és életképek mesélnek egész történeteket néhány másodperces vágásokban. Óriási szakadék nyílik a vásznon a szegényebb népréteg és a liberalizmus fátyla mögé rejtőző középosztály között. Martin Eden eszmékből, gondolatokból és szavakból sző hidat, hogy átkelhessen, de csak a túloldalon döbben rá, hogy az átkelésért mekkora árat kell fizetnie.

Bányász Attila | 2020. október 22. |

„Hozz pénzt haza, ne könyveket!”

Martin Eden matróz, aki a tengert járja. 11 éves kora óta a maga lábán áll, sosem ijedt meg sem a kétkezi munkától, sem a saját árnyékától. A vérében van az utazás, a kikötőkben pedig bomlanak utána a nők. Azt a kevéske pénzt, amit keres, el is veri, a két hajóút közti időt pedig a nővére családjánál héderezve tölti. Martin a mának él, mert jövője nincs, a múltja pedig szót sem érdemel.

Egy nap alapos veréstől ment meg egy jó családból származó úri ficsúrt a kikötőben, aki hálából meginvitálja magukhoz. Martint hidegen hagyja a család gazdagsága, de a kulturális sokszínűség és a lányuk, Elena személyisége rabul ejti. A férfi, aki még az elemit sem fejezte be, beleveti magát a tanulásba, hogy lenyűgözze a lányt és hogy beszélgetni tudjon vele. A szerelem és a tudásszomj úgy elhatalmasodik a férfin, hogy a könyvekbe beletemetkezve elhanyagolja a munkáját is.

„A hercegnő és a matróz”

Disney meseként bontakozik ki a történet az alacsony sorból származó szolgalegény és a jó házból való úrikisasszony szerelméről. Legalábbis Elena így éli meg ezt az egészet. Martint azonban újra és újra keményen orrba gyűri a valóság, ahogy az irodalom szárnyain lassan a mélyszegénység szélére sodródik. A könyvekkel egyetemben azonban kinyílik a szeme is, és mind érzékenyebbé válik a környezetére. Egy éhbérért átdolgozott nap után a priccseiken heverve, miközben Martin szokás szerint épp nyakig merül valami könyvbe, a barátja érzékletesen festi le, milyen üres is az élete: a munka tölti ki minden napját, a pénz kifolyik az ujjai közül, és senki sincs, aki otthon várja. Martin rádöbben, hogy milyen fontos neki a lány, és hogy a tanulás értelmet és célt ad az életének. Elena választja el attól, hogy éppolyan kilátástalannak érezze a helyzetét, mint társa.

Martin író szeretne lenni. De kezdetben nincsenek meg a szavak, amelyekkel kifejezhetné gondolatait. A rengeteg tanulásnak azonban beérik a gyümölcse: nemcsak a látásmódja nyílik ki, hanem rátalál a hangjára is. Amelyre persze jó sokáig a kutya sem kíváncsi.

" - Magazinoknak próbálok írni.
- Remélem, kudarcot vall. Ma a magazinok csak silány írásokat közölnek.
-Silány, de jól fizetett.
- Jobb vagy, mint a magazinok.”

Elena nem e világban él. Amikor Martin fejéhez vágja, hogy túl nyersek az írásai, a férfi indulatában karon ragadja, és elviszi a szegénynegyedbe, ahol él. Szembesíti a lányt a valósággal, amiről ír. Elena és Martin két külön világ. Amelyek képtelenek fedésbe kerülni. Kapcsolatuk tiszavirág-nász az irodalom színén. Amit idővel elnyel a valóság.

„Csontokat a kutyáknak”

Martin kényszeresen próbálja megtagadni a múltját. A polgárság eszményképét idealizálja, ám hiába közelít felé, sorsa Ikaroszként az elbukás: Elena családja megveti a felkapaszkodott matrózt. Martin ott találja magát saját magárahagyatottságával és szabadságával, ahol a part szakad. Sorsa az individualizmus felé sodorja. A férfiben környezetével egyetemben egyre gyűlik a keserűség a középosztály iránt, miközben elkeseredetten és tehetetlenül szemléli a lecsúszó munkásosztály kétségbeesett kapkodását a szocializmus felé. Amikor mégis tenne valamit, a szociáldarwinizmus eszméit hangoztató íróra rásütik a szocialista bélyeget, amely Martin életében végleges töréshez vezet a liberalizmus fényében tetszelgő, vaskalapos polgársággal és szakításhoz élete szerelmével, Elenával.

A film utolsó fél órája helyezi fel a koronát Pietro Marcello filmjére és a főszereplő Luca Marinelli elképesztő alakítására. Az időben ugorva már befutott és ünnepelt íróként láthatjuk Martin Edent. És elveszettebben, mint valaha. A kiégett, mindentől és mindenkitől elidegenedett férfi számára valami örökre elveszett. Maga sem tudja, mi. De keserűségében mindent eltaszít magától: embereket, sikert, szerelmet. Nem kell semmi, csak az óriási hiányjel, ami kitölti ezt a belső űrt. A veszteséget apránként tépi ki magából. Mint csontokat a kutyáknak. Szavanként. Mi az ára a művészetnek? A szív. A vérében fog csak igazán a penna. És dobog, érez tovább a lapokon. Kopp-kopp! Martin Eden? Nincs itt. Pinokkióként elnyelte egy korszak. Művei falfirkák az örökkévalóság falán: „Itt járt Martin Eden”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

JÁTÉK: Nyerj távmozi jegyet a Martin Eden ma esti vetítésére!

Játssz velünk és nyerj jegyet a Martin Eden című film ma esti távmozis vetítésére! A Cirko Film jóvoltából tíz ingyenes jegy vár gazdára a 19:30-as zártkörű mozizásra. 

...
Hírek

Jack London Emléktúrára indul Centauri

...
Beleolvasó

Centauri megmutatja, hogyan lehet Jack Londonná válni

...
Hírek

Kováts Adél átvezet egy kapcsolaton [FILMPREMIER]

Kováts Adél főszereplésével Háy János Egy férfi című novelláját felhasználva Grosan Cristina rendezésében készített kisfilmet az október 15-18. között megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. 

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Polc

A verset nem kell slaggal verni, hogy megértsük

...

Ian McEwan új könyvével eléggé kiborította a sci-fi rajongókat

...

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

...

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből