Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Az 1909-ben megjelent Martin Eden című, önéletrajzi ihletésű Jack London-regény már számos megfilmesítésen van túl, de Pietro Marcello rendező egészen új szemszögből talál fogást rajta. Olasz környezetbe és a klasszikus sztorit időtlen keretek közé helyezve is megőrzi mondanivalóját, dokumentumfilmes tapasztalatával pedig kivételes érzékenységgel sikerül megidéznie a munkásosztályt. Archív felvételek és művészfilmes snittek „színesítik” a végeredményt, mélységet adva az eredeti történetnek. Arcok és életképek mesélnek egész történeteket néhány másodperces vágásokban. Óriási szakadék nyílik a vásznon a szegényebb népréteg és a liberalizmus fátyla mögé rejtőző középosztály között. Martin Eden eszmékből, gondolatokból és szavakból sző hidat, hogy átkelhessen, de csak a túloldalon döbben rá, hogy az átkelésért mekkora árat kell fizetnie.

Bányász Attila | 2020. október 22. |

„Hozz pénzt haza, ne könyveket!”

Martin Eden matróz, aki a tengert járja. 11 éves kora óta a maga lábán áll, sosem ijedt meg sem a kétkezi munkától, sem a saját árnyékától. A vérében van az utazás, a kikötőkben pedig bomlanak utána a nők. Azt a kevéske pénzt, amit keres, el is veri, a két hajóút közti időt pedig a nővére családjánál héderezve tölti. Martin a mának él, mert jövője nincs, a múltja pedig szót sem érdemel.

Egy nap alapos veréstől ment meg egy jó családból származó úri ficsúrt a kikötőben, aki hálából meginvitálja magukhoz. Martint hidegen hagyja a család gazdagsága, de a kulturális sokszínűség és a lányuk, Elena személyisége rabul ejti. A férfi, aki még az elemit sem fejezte be, beleveti magát a tanulásba, hogy lenyűgözze a lányt és hogy beszélgetni tudjon vele. A szerelem és a tudásszomj úgy elhatalmasodik a férfin, hogy a könyvekbe beletemetkezve elhanyagolja a munkáját is.

„A hercegnő és a matróz”

Disney meseként bontakozik ki a történet az alacsony sorból származó szolgalegény és a jó házból való úrikisasszony szerelméről. Legalábbis Elena így éli meg ezt az egészet. Martint azonban újra és újra keményen orrba gyűri a valóság, ahogy az irodalom szárnyain lassan a mélyszegénység szélére sodródik. A könyvekkel egyetemben azonban kinyílik a szeme is, és mind érzékenyebbé válik a környezetére. Egy éhbérért átdolgozott nap után a priccseiken heverve, miközben Martin szokás szerint épp nyakig merül valami könyvbe, a barátja érzékletesen festi le, milyen üres is az élete: a munka tölti ki minden napját, a pénz kifolyik az ujjai közül, és senki sincs, aki otthon várja. Martin rádöbben, hogy milyen fontos neki a lány, és hogy a tanulás értelmet és célt ad az életének. Elena választja el attól, hogy éppolyan kilátástalannak érezze a helyzetét, mint társa.

Martin író szeretne lenni. De kezdetben nincsenek meg a szavak, amelyekkel kifejezhetné gondolatait. A rengeteg tanulásnak azonban beérik a gyümölcse: nemcsak a látásmódja nyílik ki, hanem rátalál a hangjára is. Amelyre persze jó sokáig a kutya sem kíváncsi.

" - Magazinoknak próbálok írni.
- Remélem, kudarcot vall. Ma a magazinok csak silány írásokat közölnek.
-Silány, de jól fizetett.
- Jobb vagy, mint a magazinok.”

Elena nem e világban él. Amikor Martin fejéhez vágja, hogy túl nyersek az írásai, a férfi indulatában karon ragadja, és elviszi a szegénynegyedbe, ahol él. Szembesíti a lányt a valósággal, amiről ír. Elena és Martin két külön világ. Amelyek képtelenek fedésbe kerülni. Kapcsolatuk tiszavirág-nász az irodalom színén. Amit idővel elnyel a valóság.

„Csontokat a kutyáknak”

Martin kényszeresen próbálja megtagadni a múltját. A polgárság eszményképét idealizálja, ám hiába közelít felé, sorsa Ikaroszként az elbukás: Elena családja megveti a felkapaszkodott matrózt. Martin ott találja magát saját magárahagyatottságával és szabadságával, ahol a part szakad. Sorsa az individualizmus felé sodorja. A férfiben környezetével egyetemben egyre gyűlik a keserűség a középosztály iránt, miközben elkeseredetten és tehetetlenül szemléli a lecsúszó munkásosztály kétségbeesett kapkodását a szocializmus felé. Amikor mégis tenne valamit, a szociáldarwinizmus eszméit hangoztató íróra rásütik a szocialista bélyeget, amely Martin életében végleges töréshez vezet a liberalizmus fényében tetszelgő, vaskalapos polgársággal és szakításhoz élete szerelmével, Elenával.

A film utolsó fél órája helyezi fel a koronát Pietro Marcello filmjére és a főszereplő Luca Marinelli elképesztő alakítására. Az időben ugorva már befutott és ünnepelt íróként láthatjuk Martin Edent. És elveszettebben, mint valaha. A kiégett, mindentől és mindenkitől elidegenedett férfi számára valami örökre elveszett. Maga sem tudja, mi. De keserűségében mindent eltaszít magától: embereket, sikert, szerelmet. Nem kell semmi, csak az óriási hiányjel, ami kitölti ezt a belső űrt. A veszteséget apránként tépi ki magából. Mint csontokat a kutyáknak. Szavanként. Mi az ára a művészetnek? A szív. A vérében fog csak igazán a penna. És dobog, érez tovább a lapokon. Kopp-kopp! Martin Eden? Nincs itt. Pinokkióként elnyelte egy korszak. Művei falfirkák az örökkévalóság falán: „Itt járt Martin Eden”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

JÁTÉK: Nyerj távmozi jegyet a Martin Eden ma esti vetítésére!

Játssz velünk és nyerj jegyet a Martin Eden című film ma esti távmozis vetítésére! A Cirko Film jóvoltából tíz ingyenes jegy vár gazdára a 19:30-as zártkörű mozizásra. 

...
Hírek

Jack London Emléktúrára indul Centauri

...
Beleolvasó

Centauri megmutatja, hogyan lehet Jack Londonná válni

...
Hírek

Kováts Adél átvezet egy kapcsolaton [FILMPREMIER]

Kováts Adél főszereplésével Háy János Egy férfi című novelláját felhasználva Grosan Cristina rendezésében készített kisfilmet az október 15-18. között megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. 

Polc

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

...

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

...

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

...

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás