Nem adják el Esterházy Péter otthonát, hanem megnyílik az írók előtt

Nem adják el Esterházy Péter otthonát, hanem megnyílik az írók előtt

Esterházy Péter Emőd utcai villája a jövőben egy alkotóháznak nyújt otthont, ami a tervek szerint hazai és külföldi írók előtt is nyitva áll majd. 

hhz | 2024. május 22. |

Rendkívüli bejelentést tett ma délelőtt Dragomán György, Esterházy Marcell és dr. Kiss László, III. kerületi polgármester: Esterházy Péter Emőd utcai otthon az önkormányzathoz kerül, és a továbbiakban alkotóházként fog működni. A ház fenntartásáráért egy alapítvány felel majd, amit Dragomán György és Vámos Miklós hozott létre erre a célra.

Megőrizni Esterházy örökségét

Az Emőd utcai villa kertjében állva dr. Kiss László felidézte a III. kerület és az Esterházy-család elmúlt négy évtizedének közös történetét, valamint az elmúlt évek erőfeszítéseit, hogy méltó emléket állítsanak Esterházy Péternek: a programokat, Esterházy-idézetes plakátokat, és a HÉV-megállót díszítő képet.

A polgármester ezt követően elmondta, hogy miután az Esterházy-család megkereste az önkormányzatot az alkotóház ötletével, közös gondolkodás vette kezdetét. Ennek eredményeként döntöttek úgy, hogy az önkormányzat megveszi a villát, amelyben a Dragomán és Vámos e célra létrehozott alapítványa alkotóházat tud majd nyitni.

-

 40 éves történet

Következő megszólalóként Esterházy Marcell elmesélte, hogy milyen régi vágyuk a ház alkotó térként való megőrzése. Azonban Dragomán és Vámos bátorságára volt szükség ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

„Negyven évig volt ez apám alkotótere, és a családunk otthona. Most az a célunk, hogy a házat nagyobb közösség szolgálatába állítsuk” – mondta.

Éppen ezért döntöttek úgy, hogy az Emőd utcában múzeum helyett alkotóházat nyitnak, megőrizve házat egy élő, alkotással teli térként. Az alkotóházba a tervek szerint magyar és külföldi írókat, valamint fordítókat, kutatókat is meghívnának.

„Aki járt erre akkoriban, tudja, milyen nagy élet volt itt.

És nem csak a sok testvérem miatt, vagy a kutyák miatt, hanem mert állandóan jártak ide apám barátai, kollégái. Írók, képzőművészek, zenészek… Ezt a sokszínűséget, ezt az élő, nyitott teret szeretnénk megőrizni.”

-

Egy regény volt ide eljutni

Dragomán György felidézte élete első felolvasását, ami a Brecht-villában történt. „Ültem a lépcsőn, és vártam, hogy rám kerüljön a sor, és közben azon gondolkoztam, milyen jó lenne, ha Magyarországon is léteznének ilyen házak” – mesélte.

Esterházy Péter halála után azonnal megszületett benne a kérdés, hogy mi lesz vajon az Emőd utcai ház jövője. Hosszas éveknek kellett eltelnie, hogy bármilyen döntés születhessen, most azonban úgy tűnik, megvalósul az álom.

„A regényíró türelmes ember. Hat évbe telt, amíg ide eljutottunk, ez pont egy regény”

 – mondta, majd hozzátette, reméli, hogy a jövőben a ház új írókat segít abban, hogy alkothassanak. Ha ez megvalósul, ha magyar és külföldi írók járnak majd ide, akkor idővel Esterházy Péter otthona az irodalom még szervesebb részévé válhat.

Dragomán köszönetet mondott Vámos Miklósnak és Daniel Kehlmannak, akikkel közösen dolgoztak az alkotóház ötletén. Zárásként hozzátette, most szükség van minden segítségre, hogy folytatódhasson az élet Esterházy Péter otthonában.

-

„A villa mára alkotóház”

Dragomán György először egy Facebook-posztban vetette fel nyilvánosan az alkotóház ötletét. Az Emőd utcai villa képét a következő sorok kíséretében osztotta meg:

„»sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona« áll ebben az irodalomtörténeti jelentőségű ingatlanhirdetésben. EP könyveiből eléggé ponotsan tudható, mennyire így volt ez.

Én csak életemben egyszer jártam ott, egy születésnapon, felejthetetlenül szép alkalom volt.

Az jut eszembe erről a hirdetésről, hogy amikor 2016-ban meghirdették Thomas Mann villáját Los Angelesben, abban se szerepelt semmilyen utalás arra, hogy kié is volt az a ház.

De aztán a teljes német kulturális és poltikai élet összefogott, és a villa mára alkotóház”.

Az utolsó két mondatban rejlő lehetőség azonnal megragadta az emberek fantáziáját. Visky András szűkszavúan ennyit írt: „Vegyük meg a Szépíróknak. Egy millával beszállok”, míg Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt külön posztban vetette fel, hogy az állam és a főváros közösen helyezze védettség alá a házat, „így óvva meg kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét”.

-

Finomság és ízléstelenség

Ahogy azt korábban megírtuk, a ház sorsa akkor keltette fel a nyilvánosság figyelmét, amikor Esterházy Marcell megosztotta a hirdetését. Ezzel vált ugyanis világossá, hogy az ingatlan.com oldalán található „fantasztikus hangulatú, ZÖLDELLŐ NÖVÉNYEKKEL TELI, 1188 m2-es SAROKTELKEN található” ház a „Római Strandfürdő szomszédságában” nem más, mint Esterházy Péter egykori otthona.

Az hirdetésről szóló cikkben Vass Norbert összeválogatta azokat a szövegrészeket is, ahol Esterházy maga írt a Emőd utcai villa bájairól. Ezek közül itt csak a Semmi művészetben található leírást idézném: „A ház finomságnak és ízléstelenségnek, vagy barátságosabban, színpadiasságnak alig követhető zagyva és megható elegye. Az egész ház semmilyen, a részek kioltják egymást, külön pedig hol ilyenek, hol olyanok, nevetségesek, gyöngédek, plumpok”.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megmutatjuk Esterházy Péter eladó házát

Esterházy Péter örökösei megválnának a 65 éve a család birtokában lévő 3. kerületi villától a Facebookon megosztott hirdetés szerint.

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

A budapesti főpolgármesteri székért induló politikus azt szeretné, ha az állam és a főváros közösen helyezné védettség alá Esterházy Péter házát, „így óvva meg kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét”.

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.