Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál
sa

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító. A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény szeretettel várja az érdeklődőket március 1-jén, pénteken 15 órakor a Szentkirályi u. 51-ben.

Kormos István (1923–1977) emléktábláját a Magyarországi Evangélikus Egyház székházában, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár épületénél avatják fel. Az ünnepségen Prőhle Gergely köszönti a megjelenteket, az avató beszédet Várady Szabolcs mondja el. Az eseményen közreműködik Mácsai Pál, zárszót mond és áldást ad Fabiny Tamás püspök.

A piszén pisze kölyökmackó atyja  – 100 éve született Kormos István
A piszén pisze kölyökmackó atyja – 100 éve született Kormos István

100 éve született Kormos István költő, író, műfordító és dramaturg, legendás mesekönyvek és kiváló verseskötetek szerzője. 

Tovább olvasok

A pisze kölyökmackó történetének megálmodója dolgozott biciklista kifutóként, tisztviselőként, lektorként és dramaturgként, amíg 1950-ben az Ifjúsági, később Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadóhoz nem került szerkesztőként. Verses meséi, népmese-feldolgozásai, gyermekversei és meséi még ma is helyet kapnak a gyerekszobák könyvespolcain.

Korai költészetében a népi hagyományokat követte, melyek később egybeolvadtak nála a modern francia líra vívmányaival.

Műfordításaiban a francia és orosz irodalmat tolmácsolta. Csukás István így beszélt róla K. I., aki voltam című tanulmányában: „Kormos igazi műfaja, megnyilatkozása a dal volt. Tehetsége a ritka tehetségek közül való, amely 

eldúdolja, elzümmögi a fájdalmat; muzsikálva, hogy elviselhessük.”

Fotó: Fortepan / Hunyady József