Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Marija Aljohina, a Pussy Riot énekesnője nem könnyen jutott ki Oroszországból, de végül sikerült elmenekülnie. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 11. |

Mióta Putyin háborút indított Ukrajna ellen, egyre szigorúbban lépnek fel mindazokkal szemben, akik elítélik a háborút vagy kritizálják az orosz elnököt, éppen ezért sok orosz is kénytelen elmenekülni a hazájából. A Puytin rendszerét nyíltan kritizáló Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina is eljött a napokban Oroszországból, azonban ez közel sem volt egyszerű, többször kellett próbálkoznia, mire átjutott a határon.

Kijutásának kémregénybe illő történetét a New York Times írta meg: a punk aktivista egy ideig egy barátjánál bujkált, futárnak álcázta magát, mobiltelefonjától pedig megszabadult, hogy ne legyen követhető. Mivel az orosz kormány elkobozta az útlevelét, kétszer is sikertelenül próbálkozott a belarusz határnál, végül egy izlandi performanszművész, Ragnar Kjartansson segített neki úti okmányokat szerezni, így sikerült aztán eljutnia Litvániába.

Masha Gessen
A szavak ereje
Fordította: Parászka Boróka, Athenaeum Kiadó, 2019, 400 oldal
Masha Gessen: A szavak ereje - Pussy Riot könyv

Aljohina jó pár éve kritizálja Putyin rezsimjét, többször is bebörtönözték rövid időkre. A moszkvai katedrálisban előadott Punk ima című performanszért két év börtönbüntetésre ítélték. A Puytin ellen lázadó Pussy Riotról 2019-ben jelent meg egy izgalmas könyv. Masha Gessen orosz-amerikai újságíró A szavak ereje című kötetben foglalta össze a punk zenekar történetét. A szerző végigülte a lányok tárgyalását, levelezett velük, meginterjúvolta barátaikat és rokonaikat és börtönlátogatást tett; majd összefoglalta, hogyan született meg és mit jelképezett a Pussy Riot. A könyvről ezt írtuk: „Masha Gessen könyve matematikai egyenlet, maga a Recept. Végy nőket, szabad véleményformálást, helyezd őket egy autoriter rendszerbe, keverj bele bőven punk inspirációt – és kijön a Pussy Riot. Végeredményben A szavak ereje egy hosszú tankönyvi példa, amely definiálja a lázadást.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot

...
Beleolvasó

A Putyin-ellenes ima büntetőtábort eredményezett, és világhírűvé tette a Pussy Riotot

...
Nagy

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A Nővérek a képregények nyelvén mutatja be egy szeleburdi, szerethető család hétköznapjait

...

Egy varázslatos könyvesbolt a gonosz markában

...

A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a Felhőpárna

...

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

...
...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.