Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Marija Aljohina, a Pussy Riot énekesnője nem könnyen jutott ki Oroszországból, de végül sikerült elmenekülnie. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 11. |

Mióta Putyin háborút indított Ukrajna ellen, egyre szigorúbban lépnek fel mindazokkal szemben, akik elítélik a háborút vagy kritizálják az orosz elnököt, éppen ezért sok orosz is kénytelen elmenekülni a hazájából. A Puytin rendszerét nyíltan kritizáló Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina is eljött a napokban Oroszországból, azonban ez közel sem volt egyszerű, többször kellett próbálkoznia, mire átjutott a határon.

Kijutásának kémregénybe illő történetét a New York Times írta meg: a punk aktivista egy ideig egy barátjánál bujkált, futárnak álcázta magát, mobiltelefonjától pedig megszabadult, hogy ne legyen követhető. Mivel az orosz kormány elkobozta az útlevelét, kétszer is sikertelenül próbálkozott a belarusz határnál, végül egy izlandi performanszművész, Ragnar Kjartansson segített neki úti okmányokat szerezni, így sikerült aztán eljutnia Litvániába.

Masha Gessen
A szavak ereje
Fordította: Parászka Boróka, Athenaeum Kiadó, 2019, 400 oldal
Masha Gessen: A szavak ereje - Pussy Riot könyv

Aljohina jó pár éve kritizálja Putyin rezsimjét, többször is bebörtönözték rövid időkre. A moszkvai katedrálisban előadott Punk ima című performanszért két év börtönbüntetésre ítélték. A Puytin ellen lázadó Pussy Riotról 2019-ben jelent meg egy izgalmas könyv. Masha Gessen orosz-amerikai újságíró A szavak ereje című kötetben foglalta össze a punk zenekar történetét. A szerző végigülte a lányok tárgyalását, levelezett velük, meginterjúvolta barátaikat és rokonaikat és börtönlátogatást tett; majd összefoglalta, hogyan született meg és mit jelképezett a Pussy Riot. A könyvről ezt írtuk: „Masha Gessen könyve matematikai egyenlet, maga a Recept. Végy nőket, szabad véleményformálást, helyezd őket egy autoriter rendszerbe, keverj bele bőven punk inspirációt – és kijön a Pussy Riot. Végeredményben A szavak ereje egy hosszú tankönyvi példa, amely definiálja a lázadást.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot

...
Beleolvasó

A Putyin-ellenes ima büntetőtábort eredményezett, és világhírűvé tette a Pussy Riotot

...
Nagy

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

...

Kamasz fordító ültette át magyarra a bajkeverő istenség vicces történetét

...

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.