Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Elmenekült Oroszországból a Pussy Riot tagja

Marija Aljohina, a Pussy Riot énekesnője nem könnyen jutott ki Oroszországból, de végül sikerült elmenekülnie. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 11. |

Mióta Putyin háborút indított Ukrajna ellen, egyre szigorúbban lépnek fel mindazokkal szemben, akik elítélik a háborút vagy kritizálják az orosz elnököt, éppen ezért sok orosz is kénytelen elmenekülni a hazájából. A Puytin rendszerét nyíltan kritizáló Pussy Riot egyik tagja, Marija Aljohina is eljött a napokban Oroszországból, azonban ez közel sem volt egyszerű, többször kellett próbálkoznia, mire átjutott a határon.

Kijutásának kémregénybe illő történetét a New York Times írta meg: a punk aktivista egy ideig egy barátjánál bujkált, futárnak álcázta magát, mobiltelefonjától pedig megszabadult, hogy ne legyen követhető. Mivel az orosz kormány elkobozta az útlevelét, kétszer is sikertelenül próbálkozott a belarusz határnál, végül egy izlandi performanszművész, Ragnar Kjartansson segített neki úti okmányokat szerezni, így sikerült aztán eljutnia Litvániába.

Masha Gessen
A szavak ereje
Fordította: Parászka Boróka, Athenaeum Kiadó, 2019, 400 oldal
Masha Gessen: A szavak ereje - Pussy Riot könyv

Aljohina jó pár éve kritizálja Putyin rezsimjét, többször is bebörtönözték rövid időkre. A moszkvai katedrálisban előadott Punk ima című performanszért két év börtönbüntetésre ítélték. A Puytin ellen lázadó Pussy Riotról 2019-ben jelent meg egy izgalmas könyv. Masha Gessen orosz-amerikai újságíró A szavak ereje című kötetben foglalta össze a punk zenekar történetét. A szerző végigülte a lányok tárgyalását, levelezett velük, meginterjúvolta barátaikat és rokonaikat és börtönlátogatást tett; majd összefoglalta, hogyan született meg és mit jelképezett a Pussy Riot. A könyvről ezt írtuk: „Masha Gessen könyve matematikai egyenlet, maga a Recept. Végy nőket, szabad véleményformálást, helyezd őket egy autoriter rendszerbe, keverj bele bőven punk inspirációt – és kijön a Pussy Riot. Végeredményben A szavak ereje egy hosszú tankönyvi példa, amely definiálja a lázadást.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Így vált világhírű művészcsoporttá a Putyin ellen lázadó Pussy Riot

...
Beleolvasó

A Putyin-ellenes ima büntetőtábort eredményezett, és világhírűvé tette a Pussy Riotot

...
Nagy

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

...

Egy grófnő, aki kiválóan értett a gyerekek nyelvén

...

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

...

Vámpírlepkék és fahéjmedvék népesítik be a varázsvilágot, amely még Tolkient is megihlette

...
...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.