Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

Borítópornó: Masha Gessen – A szavak ereje - Pussy Riot

Forgách Kinga | 2019. október 02. |

boritoporno_5.jpg

Borítópornó rovatunkban különleges könyvborítók tervezőit kérdezzük meg arról, hogyan dolgoznak, miként születnek a nagy ötletek, és milyen tendenciákat látnak a szakmájukban itthon, illetve külföldön. Ezúttal Földi Andreával beszélgettünk Masha Gessen könyvéről, A szavak erejéről, amely a Pussy Riot tagjainak történetét meséli el. 

A szavak ereje – Pussy Riot. 2012. február 12-én öt fiatal nő lépett be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba. Neonszín ruhában, harisnyában és maszkban "punk imát" adtak elő. "Isten Anyjához" könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól. A biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták őket. Hármójukat letartóztatták, bíróság elé állították. Kettejük büntetése messzi büntetőtábor volt.
Az ügy azonnal címlapra került a nemzetközi sajtóban, a videofelvételek vírusként terjedtek. Sok millió követőjük felismerte, hogy a Pussy Riot tagjai nem csupán ádáz politikai szembenállók, de művészek is. Masha Gessen széles körű kapcsolatot alakított ki a csoport tagjaival, a hozzátartozókkal és társaikkal. Megtudhatjuk, hogyan vált a lánycsapat közös látásmódon osztozó művészcsoporttá, és mi adott nekik elég bátorságot és képzelőerőt ahhoz, hogy művészeti közlésigényüket és politikai ellenzékiségüket ennyire látványosan és egyedi módon fejezzék ki.

pussyriot_rgb_vegleges.jpg

Hogyan készült el a borító, miből indultál ki a tervezéskor?

Az Athenaeum Kiadó gondozásában tavaly ősszel jelent meg a tragikus sorsú Anna Politkovszkaja posztumusz kötete, az Orosz napló. Egészen súlyos tartalomról van szó, a napló azt meséli el, mutatja meg napról napra, ahogyan a zsarnokság ráterjed egy 21. századi társadalomra, és elemről elemre felfalja a szabadság minden formáját. A könyv a szerző erejéről és a szabadsághiányról mint gyászokról szól, ezért a borítót a nagyon tiszta kontrasztra építettem: fehér háttér előtt antracit színű folt: Politkovszkaja sötét alakja (az újságíró szerzőt Putyin születésnapján, kvázi a vezérnek küldött ajándékként lőtték fejbe saját otthona lépcsőházában). Azon a borítón csak a robusztus tipográfia kapott színt, az is visszafogottat: fehéret kevertem a szabadság kék színébe. Néhány héttel a megjelenés után kiderült, hogy ez a borító egy vizuális kulcs is lehet. Akkor már készítettük elő a Nobel-díjas John Maxwell Coetzee A barbárokra várva című regényének revideált kiadását, és a szerkesztőségi csapat egy pillanat alatt felismerte, hogy ez a történet ugyanarról szól fikcióként, mint Politkovszkaja naplója non-fiction eszközökkel megjelenítve: a zsarnokság terjedéséről és a terjedés természetéről. Ami hozta is A barbárokra várva borítóját, fehér háttér előtt antracit folt: Coetzee komoly, szigorú alakja. Masha Gessen hatalmas riportja, A szavak ereje az orosz ellenzéki mozgalom, a Pussy Riot történetét meséli el. A lányok emblematikus áldozatai, jól azonosítható hősei a terjedő zsarnokságnak, világos tehát, hogy a borító is jelzi a közösséget a korábbi két kötettel: fehér háttéren antracit folt (maszkos női alakok), és színt itt is csak a robusztus tipó jelenít meg. Kicsit másként, mint az eddigieknél, hiszen mégiscsak egy punk csapatról van szó.

Mennyire lett más a végeredmény, mint a legelső változat? 

Apró vázlat készült hozzá, de tudtam, hogy mit szeretnék. Nem voltak változatok. Vázlat, majd kidolgozott terv, végül a kiterített fájl. Egyedül a színkód invertálódásán gondolkodtunk kicsit. A Pussy Riot tagjai éppen azért jelennek meg élénk színű ruhákban, hogy megkülönböztessék magukat a feketébe öltözött belügyisektől. Mi őket öltöztettük feketébe. Vagyis a borító értelmezése pici absztrakciós együttműködést kíván az olvasótól.

Melyik friss külföldi megjelenés az, aminek a borítóját különösen izgalmasnak tartod, és miért?

Rengeteg könyv fedele tetszik, nem tudnék csak egyet vagy akár tízet kiemelni. Valamelyiknél az ötlet zseniális, valamelyiknél az illusztráció, vagy éppen a nyomdatechnikai megoldás. Dizájnban inkább csak a trendek. Öt-hat évvel ezelőtt a 3D formalakk és a soft touch fólia voltak az elérhető árúvá vált újdonságok. Ma a LED-UV/ofszet hibrid nyomás terjed, és egyre több terméken jelennek meg cold foil megoldások (amelyet mi, hazai viszonylatban szinte elsőként tettünk sorozatgyártott könyvre, a 2019-es Athenaeum kalendáriumra).

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.