Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

Rezek Bori | 2021. február 04. |

Kosztolányi Dezső: Édes Anna (rendező: Rusznyák Gábor)

-

Fotó: Éder Vera

Hol? Miskolci Nemzeti Színház

Mikor? 2021. február 6. 19:00

Ár? 2000 Ft

A vidékről a nagyvárosba kerülés nehézségei, a munkahelyi vagy családon belüli elnyomás, az ember ember általi kizsákmányolása és a kiszolgáltatottság minden korban érvényes és sosem kellőképp kibeszélt témák. Ezeket gyakran érintik színházi előadások is, akár aktualitásokkal tűzdelt, akár örökérvényű tanulságokra épül a rendezői koncepció. Talán ezért is lehet az, hogy Kosztolányi leghíresebb regényei közül leggyakrabban az Édes Annát mutatják be vidéki és pesti színházak, (az Örkény Színház Stúdiójában Szenteczki Zita rendezésében Zsigmond Emőkét láthatjuk Annaként) amellett, hogy egy kifejezetten jól adaptálható mű, tele remek szerepekkel és fordulatokkal. Mészöly Anna érzékeny, drámai játéka és az előadás költői világa miatt ismét újragondolhatjuk, hogy pontosan mi miatt lehet képes a galamblelkű Anna a mű végi kettős gyilkosságra.

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban (rendező: Mohácsi János)

-

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Hol? Miskolci Nemzeti Színház

Mikor? 2021. február 11. 19:00

Ár? 2000 Ft

Molnár Ferenc drámája a „jól megcsinált színdarabok” közé tartozik, aminek fő jellemzői, hogy pontos dramaturgiai szabályok szerint épülnek fel, a rutinszerű, jól kiszámított fordulataikkal pedig gyakran tömegsikert aratnak. Ezek a művek általában könnyed, szórakoztató vígjátékok, melodrámák, társalgási színművek. A Mohácsi testvérek látszólag megőrizték ezeket a sajátos jegyeket, de a szereplők viszonyainak bemutatásában és a darab hazugságainak rétegeiben mélyebbre mentek a megszokott szalondráma stílushoz képest, így talán a happy end sem annyira megnyugtató Mohácsi István rendezésében.

Hadar Galron: Mikve (rendező: Guelmino Sándor)

-

Fotó: Jászai Mari Színház

Hol? Jászai Mari Színház, Tatabánya

Mikor? 2021. február 19-21.

Ár? 2900 Ft (Jegyvásárlás a jövő héttől lehetséges a színház oldalán.)

A Mikve szereplői vallásos zsidó nők, akik minden hónapban, a vérzésük után meg kell, hogy merítkezzenek egy rituális szertartás keretében a szent vízben, hogy visszatérhessenek férjeikhez és házassági kötelességeikhez. A történet végig a fürdőben játszódik, ahová a nők a testi tisztulásért érkeznek, de lelki értelemben is lemeztelenednek egymás előtt. Az előadás azt a kérdéskört járja körül, hogy mennyire rúghatjuk fel saját ősi, társadalmi, vagy vallási szabályainkat, ha azt érezzük, hogy túl sok kárt tehetnek az egyénben és mennyire vagyunk képesek szolidaritást vállalni egymásért, ha az kockázattal jár? Bár a szereplők és az alkotók egytől-egyig nők, a rendező férfi perspektívája csak még izgalmasabbá teszi az előadás narratíváját.

Jaroslav Hašek - Spiró György: Švejk (rendező: Tapasztó Ernő)

-

Fotó: Prokl Violetta

Hol? Jászai Mari Színház, Tatabánya

Mikor? 2021. február 26-28.

Ár? 2900 Ft (Jegyvásárlás a jövő héttől lehetséges a színház oldalán.)

A cseh humorista és író ikonikus figuráját, Švejket mindenki a szívébe zárja az első találkozás során, hiszen ez a pocakos, holdvilágképű, derék kiskatona rendkívüli groteszk humorral szembesít minket a háborúk abszurditásával. A tatabányai előadásban Crespo Rodrigo, a színház igazgatója játsza Švejket, a fehér arcú bohócot, az előadás miliője pedig egy zenés karnevált idéző, a szó legjobb értelmében vett káosz, amiben megjelennek a cirkusz, a némafilmek és a vásári mutatványok elemei. Ebben a kavalkádban könnyen elveszhetne a kisember, akire nem mindig figyelünk oda eléggé, de a Spiró György által gondosan rendezett švejki anekdotákon keresztül végig izgalomban tart minket az egyszerű kisember bölcsessége.

Dragomán György: Kalucsni (rendező: Szikszai Rémusz)

-

Fotó: Juhász Éva

Hol? Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Mikor? bármikor megnézhető

Ár? 1990 Ft

Dragomán György második drámája a nyolcvanas évek végén játszódik Romániában, ahol egy értelmiségi család súlyos döntésekre kényszerül annak érdekében, hogy megszerezzék a kivándorló útlevelet. A mindenkori diktatúrák eszközeiről, hazugságairól és a tönkretett emberi életekről szóló történetet Szikszai Rémusz vitte színpadra, aki először dolgozott a Móricz Zsigmond Színházban. A rendező maga is erdélyi származású, így sokat tud a romániai kommunizmusról, ő viszont leginkább arra keresi a válaszokat, hogy mennyire ivódtak belénk a kor mintái és hogy vajon ezeket adjuk-e tovább a következő generációknak is?

Esterházy Péter: Mercedes Benz (rendező: Szikora János)

-

Fotó: Kiss László

Hol? Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

Mikor? bármikor megnézhető

Ár? 1990 Ft

Esterházy Péter utolsó darabját először Pozsonyban mutatták be, majd 2019-ben Székesfehérváron volt a magyarországi ősbemutató. A darab keretét Az ember tragédiájának parafrázisa adja, ahol a fogadás tétje az lesz, hogy vajon elbuknak-e a legendás Esterházyak? A 17. századig megyünk vissza az időben, hogy megismerjük a család történetét, de az előadás legizgalmasabb szála mégiscsak abban az „elcseszett” 20. században történik, ahol beleláthatunk az író és az ügynökmúlttal rendelkező édesapja kapcsolatába, akiket Andrássy Máté és Tűzkő Sándor alakítanak. Ehhez az utazáshoz pedig kapunk még egy kis Janis Joplint is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Felolvasószínházban elevenedik meg Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése

Csákányi Eszter és Trill Zsolt előadásában elevenedik meg Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése.

...
Kritika

Péterfy Bori túlélőként meséli el, mennyi titkot és abúzust rejt el négy fal

Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent regényéből, az Apád előtt ne vetkőzzből Tasnádi István rendezett színdarabot: a négy fal nem egy biztonságos teret, hanem a titkok, az elnyomások, a visszaélések és az abúzus világát hozzák létre. 

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Hírek

Aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé - Itt az Erőss Zsoltról szóló film első teasere

...
Hírek

Borúlátó beszéddel köszönte meg Krasznahorkai a Libri-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea Omertája rangos német díjra esélyes

...
Szórakozás

Russell Crowe Zeuszával is összeakad Thor az új előzetesben

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

...
Hírek

George R. R. Martin versenyezne A Gyűrűk Ura-előzménytörténettel

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

Sólyom Anna hőse egy különleges helyen próbál szerencsét, de a káosznak tűnő szituáció idővel meghatározó élménnyé alakul át. Olvass bele a Macskabárba!