Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

A januári monodrámák után most februárra is ajánlunk néhány figyelemre méltó színházi előadást: Esterházytól Dragománon át Molnár Ferencig lesz itt mindenféle, ráadásul vidéki színházak feldolgozásában. 

Rezek Bori | 2021. február 04. |

Kosztolányi Dezső: Édes Anna (rendező: Rusznyák Gábor)

-

Fotó: Éder Vera

Hol? Miskolci Nemzeti Színház

Mikor? 2021. február 6. 19:00

Ár? 2000 Ft

A vidékről a nagyvárosba kerülés nehézségei, a munkahelyi vagy családon belüli elnyomás, az ember ember általi kizsákmányolása és a kiszolgáltatottság minden korban érvényes és sosem kellőképp kibeszélt témák. Ezeket gyakran érintik színházi előadások is, akár aktualitásokkal tűzdelt, akár örökérvényű tanulságokra épül a rendezői koncepció. Talán ezért is lehet az, hogy Kosztolányi leghíresebb regényei közül leggyakrabban az Édes Annát mutatják be vidéki és pesti színházak, (az Örkény Színház Stúdiójában Szenteczki Zita rendezésében Zsigmond Emőkét láthatjuk Annaként) amellett, hogy egy kifejezetten jól adaptálható mű, tele remek szerepekkel és fordulatokkal. Mészöly Anna érzékeny, drámai játéka és az előadás költői világa miatt ismét újragondolhatjuk, hogy pontosan mi miatt lehet képes a galamblelkű Anna a mű végi kettős gyilkosságra.

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban (rendező: Mohácsi János)

-

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Hol? Miskolci Nemzeti Színház

Mikor? 2021. február 11. 19:00

Ár? 2000 Ft

Molnár Ferenc drámája a „jól megcsinált színdarabok” közé tartozik, aminek fő jellemzői, hogy pontos dramaturgiai szabályok szerint épülnek fel, a rutinszerű, jól kiszámított fordulataikkal pedig gyakran tömegsikert aratnak. Ezek a művek általában könnyed, szórakoztató vígjátékok, melodrámák, társalgási színművek. A Mohácsi testvérek látszólag megőrizték ezeket a sajátos jegyeket, de a szereplők viszonyainak bemutatásában és a darab hazugságainak rétegeiben mélyebbre mentek a megszokott szalondráma stílushoz képest, így talán a happy end sem annyira megnyugtató Mohácsi István rendezésében.

Hadar Galron: Mikve (rendező: Guelmino Sándor)

-

Fotó: Jászai Mari Színház

Hol? Jászai Mari Színház, Tatabánya

Mikor? 2021. február 19-21.

Ár? 2900 Ft (Jegyvásárlás a jövő héttől lehetséges a színház oldalán.)

A Mikve szereplői vallásos zsidó nők, akik minden hónapban, a vérzésük után meg kell, hogy merítkezzenek egy rituális szertartás keretében a szent vízben, hogy visszatérhessenek férjeikhez és házassági kötelességeikhez. A történet végig a fürdőben játszódik, ahová a nők a testi tisztulásért érkeznek, de lelki értelemben is lemeztelenednek egymás előtt. Az előadás azt a kérdéskört járja körül, hogy mennyire rúghatjuk fel saját ősi, társadalmi, vagy vallási szabályainkat, ha azt érezzük, hogy túl sok kárt tehetnek az egyénben és mennyire vagyunk képesek szolidaritást vállalni egymásért, ha az kockázattal jár? Bár a szereplők és az alkotók egytől-egyig nők, a rendező férfi perspektívája csak még izgalmasabbá teszi az előadás narratíváját.

Jaroslav Hašek - Spiró György: Švejk (rendező: Tapasztó Ernő)

-

Fotó: Prokl Violetta

Hol? Jászai Mari Színház, Tatabánya

Mikor? 2021. február 26-28.

Ár? 2900 Ft (Jegyvásárlás a jövő héttől lehetséges a színház oldalán.)

A cseh humorista és író ikonikus figuráját, Švejket mindenki a szívébe zárja az első találkozás során, hiszen ez a pocakos, holdvilágképű, derék kiskatona rendkívüli groteszk humorral szembesít minket a háborúk abszurditásával. A tatabányai előadásban Crespo Rodrigo, a színház igazgatója játsza Švejket, a fehér arcú bohócot, az előadás miliője pedig egy zenés karnevált idéző, a szó legjobb értelmében vett káosz, amiben megjelennek a cirkusz, a némafilmek és a vásári mutatványok elemei. Ebben a kavalkádban könnyen elveszhetne a kisember, akire nem mindig figyelünk oda eléggé, de a Spiró György által gondosan rendezett švejki anekdotákon keresztül végig izgalomban tart minket az egyszerű kisember bölcsessége.

Dragomán György: Kalucsni (rendező: Szikszai Rémusz)

-

Fotó: Juhász Éva

Hol? Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Mikor? bármikor megnézhető

Ár? 1990 Ft

Dragomán György második drámája a nyolcvanas évek végén játszódik Romániában, ahol egy értelmiségi család súlyos döntésekre kényszerül annak érdekében, hogy megszerezzék a kivándorló útlevelet. A mindenkori diktatúrák eszközeiről, hazugságairól és a tönkretett emberi életekről szóló történetet Szikszai Rémusz vitte színpadra, aki először dolgozott a Móricz Zsigmond Színházban. A rendező maga is erdélyi származású, így sokat tud a romániai kommunizmusról, ő viszont leginkább arra keresi a válaszokat, hogy mennyire ivódtak belénk a kor mintái és hogy vajon ezeket adjuk-e tovább a következő generációknak is?

Esterházy Péter: Mercedes Benz (rendező: Szikora János)

-

Fotó: Kiss László

Hol? Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

Mikor? bármikor megnézhető

Ár? 1990 Ft

Esterházy Péter utolsó darabját először Pozsonyban mutatták be, majd 2019-ben Székesfehérváron volt a magyarországi ősbemutató. A darab keretét Az ember tragédiájának parafrázisa adja, ahol a fogadás tétje az lesz, hogy vajon elbuknak-e a legendás Esterházyak? A 17. századig megyünk vissza az időben, hogy megismerjük a család történetét, de az előadás legizgalmasabb szála mégiscsak abban az „elcseszett” 20. században történik, ahol beleláthatunk az író és az ügynökmúlttal rendelkező édesapja kapcsolatába, akiket Andrássy Máté és Tűzkő Sándor alakítanak. Ehhez az utazáshoz pedig kapunk még egy kis Janis Joplint is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Felolvasószínházban elevenedik meg Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése

Csákányi Eszter és Trill Zsolt előadásában elevenedik meg Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése.

...
Kritika

Péterfy Bori túlélőként meséli el, mennyi titkot és abúzust rejt el négy fal

Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent regényéből, az Apád előtt ne vetkőzzből Tasnádi István rendezett színdarabot: a négy fal nem egy biztonságos teret, hanem a titkok, az elnyomások, a visszaélések és az abúzus világát hozzák létre. 

...
Kritika

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

Szvoren Edina új novelláskötetében a megszokottnál játékosabban bizonyítja, hogy egészen apró, hétköznapi részletek, benyomások, események, szavak is elegendőek ahhoz, hogy újra és újra meghökkenjünk. A Mondatok a csodálkozásról a hét könyve.

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Szapphó és Harry Potter is tiltólistás, ha a törvénymódosítást kiterjesztik az irodalomra

...
Nagy

Reverendában és Luther-kabátban a nyilasterror idején: séta egy gyilkos és egy embermentő nyomában

...
Hírek

Elhuny Lucinda Riley, A hét nővér-sorozat szerzője

...
Hírek

Szvoren Edina az ambivalens hatásnak örül

...
Hírek

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

...
Hírek

Itt Az utolsó szerelmes levél első előzetese!

...
Hírek

Filmre vele! - Hat kortárs magyar művet ajánlanak a filmeseknek

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?