Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

Dezső András a Partizán vendége volt, ahol az újságírói módszereiről, a régi médiahekkjeiről és az új könyvéről is mesélt.

ro | 2021. október 26. |
Dezső András
Fedősztori
21. század Kiadó, 2021, 432 oldal
-

A Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla után a hírszerzés bugyraiba szállt alá Dezső András, a HVG Pulitzer-emlékdíjas újságírója. „A Fedősztori a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan” – írtuk az új kötetről, ami a hét könyve is volt nálunk (a margós bemutatóról ITT írtunk). Dezső András legutóbb a Partizán vendége volt, ahol Gulyás Mártonnak mesélt az újságírói módszereiről, a régi médiahekkjeiről és az új könyvről is. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük:

  • Dezső Andrásnak az apja javasolta, hogy foglalkozzon a titkosszolgálatokkal – az újságíró nem tudja, hogy az apjának voltak-e valaha titkosszolgálati kapcsolatai, mindenesetre az kiderült, hogy a határőrségnél voltak.
  • Iskolásként az anyja számítógépén szerkesztett először saját lapot, amihez szponzorokat is felhajtott a városban. Ebben egyszer leírta, hogy a testnevelés tanárnő egy pálcával fegyelmez az óráján, amiből aztán az iskolában „lett egy kis balhé”. Az igazgató behívatta őt és a társait, és közölte velük, hogy „nincs sajtószabadság”.
  • Gulyás Márton kérdésére, hogy miért pont a szubkultúrák érdeklik, azt felelte, hogy magát kicsit mindig kívülállónak tartotta, és szerette volna mindig a saját filmjeit nézni – ezekbe a különálló világokba belépni pedig olyan volt, mintha az ember csinálna magának egy saját Netflix-sorozatot. Fontos szempont ugyanakkor, hogy az adott szubkultúrának valami köze legyen a bűnhöz.
  • A szervezett bűnözés csúcsa, amikor állandó megúszás van, azaz sosincs felelősségre vonás. A szervezett bűnözés csúcsa szerinte, amikor olyan cégek épülnek ki, amelyek lehetővé teszik vagyonok elrejtését. A Pandora-iratokban is nem az a legmegdöbbentőbb, hogy vannak ilyen eltitkolt vagyonok, hanem sokkal inkább az, hogy ennek van egy infrastruktúrája. Szerinte a gazdasági bűncselekményeket, ha valaki magas szinten és jól űzi, akkor meg lehet úszni, ezekre bőven van példa.
  • Amikor az Arton Capital-os (a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos) betöréssel foglalkozott indexes újságíróként, akkor felkínáltak neki megvételre egy dokumentációt („azt, ami eltűnt”). Több ezer eurót kértek érte, de Dezső azt mondja, nem szoktak fizetni az információért. A dosszié egy részébe bele is nézhetett és hitelesnek tűntek az abban szereplő iratok.
  • Dezső beszélt a médiahekkjeiről (az egyik, a Kongóban talált magyar gyökerű törzsről szóló még Friderikusz Sándor műsorába is bekerült), ennek kapcsán pedig elmondta, hogy személy szerint azért is érdekli a titkosszolgálat, mert amit a médiahekkek alatt megtapasztalt (hogy milyen könnyű félrevezetni, manipulálni embereket, újságírókat), később ezek a módszerek visszaköszöntek a titkosszolgálatok módszereiben.
  • A saját médiahekkjeiből azt a tanulságot vonta le, hogy baromi szkeptikus mindennel szemben.
  • Az újságírók a hírverseny miatt tudnak lyukra futni. Saját példát is hozott erre: a Kaleta-ügyben azt írta, hogy a diplomatát a Terrorelhárítási Központ hozta haza, mivel két egymástól független forrás ezt állította neki. A cikk megjelenése után pár perccel kapott is egy telefont, ami cáfolta a TEK-es szálat, és hiába nem volt annyira releváns információ, hogy ki hozta haza Kaletát, a hírverseny miatt újságíróként kapkodott, ezért csúszhatott be ez a hiba.
  • Dezsőt többször érte az a vád, hogy CIA-ügynök. Gulyás Mártonnak most elmondta, sokszor nem is tudják, honnan jön egy anyag. Például a Pegasus-ügyben sem tudjuk, honnan jött az az információcsomag, amelyen a nemzetközi oknyomozó csapat dolgozott, „nyilván nem véletlenül”.
  • Dezső András megerősítette, ő volt az az újságíró, akit pár éve a magyar titkosszolgálat együttműködésre akart rábírni. A kitiltási botrányról írt cikkei után 2015 telén leszólították az utcán a szolgálat emberei azzal, hogy beszélni akarnak vele a biztonságát érintő kérdésekről: „Onnantól nem tudom elmesélni, hogy mit mondtak. Igazából nincs is nagy jelentősége, mert amit mondtak, az nyilván egy fedősztori”, és valójában a forrásaira voltak kíváncsiak. Azt sugallták neki, hogy együttműködésért cserébe segítenek azért, hogy „elkerülje a nagyobb bajt”. Dezső András nem működött együtt velük, viszont azt is mondta most, hogy az efféle megkeresések sajnos velejárói ennek a szakmának.

 A teljes videót itt tudjátok végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

Dezső András új könyve a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan. A Fedősztori a hét könyve. 

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

Dezső András a Maffiózók mackónadrágban és a kokain útját itthon feltáró Magyar kóla után egy új területre, a titkosszolgálatok világába vezeti az olvasót. A Fedősztori kapcsán Valuska László beszélgetett vele az őszi Margón magyar hírszerzésről, beszervezésről, amerikai, orosz és kínai példákról, és persze az olyan közelmúltbeli ügyekről is, mint a Pegasus. 

...
Hírek

Egy olvasó Dezső András könyvéből tudta meg, mi történt vele a 90-es években Los Angelesben

Izgalmas visszajelzést kapott Dezső András a Maffiózók mackónadrágban című könyvéhez. Egy olvasó arról számolt be, hogy a könyvből egy harminc évvel ezelőtti eseményre kapott magyarázatot

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét