Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!” - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!” - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet! - írta fővárosunkról Esterházy Péter, ez a gondolata pedig most egyfajta mottójává lett a 150. születésnapját ünneplő Budapestnek. A Budapest Nagyregényt a beérkező történetek alapján 23 kortárs szerző írja meg. A Nagyregényről és az évfordulós programokról és tervekről is tájékoztatták a sajtó munkatársait Budapest 149. születésnapján reggel, az Újvárosházán.

sa | 2022. november 17. |

Egy arisztokrata koronaőr és főispán, bizonyos Szlávy József mindössze 15 hónapos miniszterelnöksége alatt egyesült Pest és Buda 1873. november 17-én. A jövőre 150 éves főváros születésének alkalmából mától kétéves ünnep- és programsorozat indul. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Ungváry Krisztián történészt idézve kiemelte, hogy Budapest Európa legtöbbször ostromlott fővárosa, összesen 16-szor támadták, és támadás alatt van ma is. Ennek ellenére 

kreatív és a nemzetet egységesítő programsorozattal készülnek.

Ráadásul a Lánchíd felújítása is elkészül, ez a híd pedig Karácsony szerint a város és az összetartozás legszebb szimbóluma. Elkészül egy rózsakert is a Gellérthegyen, aminek 3200 rózsatöve az összes magyarországi települést szimbolizálja majd, mindegyiknek lesz sajátja. Ez a kert a főpolgármester szerint a zöld politikát és hazai rózsakertek hagyományát egyszerre jeleníti majd meg.

Az évforduló meghatározó kulturális projektje a Budapest Nagyregény, ami a Könyvfőváros program keretében valósul meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és a Budapest Branddel együtt. A Budapest Nagyregény közös alkotásra hív, hiszen mindenkinek van egy, a városhoz kapcsolódó története. Ezeket 2023. január 31-ig online lehet beküldeni a Budapest Könyvfőváros oldalán, a szervezők egy maximum 4000 karakter hosszú, valamelyik kerület, városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez jól beazonosíthatóan kapcsolódó történetet várnak. 

A beérkezett szövegek 23 kortárs író számára szolgálnak majd inspirációul, hogy megírják az egyes kerületek fejezeteiből álló Budapest Nagyregényt.

A résztvevő írók között találjuk például Cserna-Szabó Andrást, Dragomán Györgyöt, Mán-Várhegyi Rékát és Tompa Andreát is.

A Fővárosi Önkormányzat szervezésében, valamint a civileket és külső szereplőket összefogó, Nyáry Krisztián vezette tanácsadó testület koordinálásban számos program várható a következő két év során. Többek között:

  • Budapest Főváros Levéltára időgépe a múlt pillanataiba utaztat szerte a városban;
  • a közművek fesztiválja keretében a főváros ünnepli azokat a sokszor láthatatlan embereket, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy működjön a fűtés, a vízellátás vagy a szemétszállítás;
  • elkészül Budapest tortája, ami a Pesthez (pl. csokoládé, gránátalma, pisztácia, narancs), Budához (szőlő, mandula, dió) és Óbudához (vanília, rózsa, ibolya, ánizs) kapcsolódó, már az egyesüléskor használt cukrászalapanyagok felhaszálásával készül el;
  • a Mit kívánsz Budapest? 12 budapesti lakost ajándékoz meg egy a városhoz kapcsolódó élménnyel. Havonta egy, az adott hónapban éppen a születésnapját ünneplő városlakó különleges kívánságát teljesítik.

Budapest 149. születésnapját november 17-18-án ünneplik egy minifesztivál keretében. Erről további információt itt találsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5+1 könyv, amiben fontos szerep jut Budapestnek

149 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én született meg Budapest: a Duna bal partján lévő Pest, a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából most olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Budapestnek központi szerep jut.

...
Szórakozás

Budapest-születésnap, Nemes Nagy 100, Kemény Zsófi, Verzió [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapest-ünnep, Hadik Brunch, plakátaukció, filmfesztivál és egyéb izgalmas progmarok várnak titeket a következő napokban.

...
Hírek

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Természetesen olvasok
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.