"Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!" - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

"Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!" - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet! - írta fővárosunkról Esterházy Péter, ez a gondolata pedig most egyfajta mottójává lett a 150. születésnapját ünneplő Budapestnek. A Budapest Nagyregényt a beérkező történetek alapján 23 kortárs szerző írja meg. A Nagyregényről és az évfordulós programokról és tervekről is tájékoztatták a sajtó munkatársait Budapest 149. születésnapján reggel, az Újvárosházán.

sa | 2022. november 17. |

Egy arisztokrata koronaőr és főispán, bizonyos Szlávy József mindössze 15 hónapos miniszterelnöksége alatt egyesült Pest és Buda 1873. november 17-én. A jövőre 150 éves főváros születésének alkalmából mától kétéves ünnep- és programsorozat indul. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Ungváry Krisztián történészt idézve kiemelte, hogy Budapest Európa legtöbbször ostromlott fővárosa, összesen 16-szor támadták, és támadás alatt van ma is. Ennek ellenére 

kreatív és a nemzetet egységesítő programsorozattal készülnek.

Ráadásul a Lánchíd felújítása is elkészül, ez a híd pedig Karácsony szerint a város és az összetartozás legszebb szimbóluma. Elkészül egy rózsakert is a Gellérthegyen, aminek 3200 rózsatöve az összes magyarországi települést szimbolizálja majd, mindegyiknek lesz sajátja. Ez a kert a főpolgármester szerint a zöld politikát és hazai rózsakertek hagyományát egyszerre jeleníti majd meg.

Az évforduló meghatározó kulturális projektje a Budapest Nagyregény, ami a Könyvfőváros program keretében valósul meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és a Budapest Branddel együtt. A Budapest Nagyregény közös alkotásra hív, hiszen mindenkinek van egy, a városhoz kapcsolódó története. Ezeket 2023. január 31-ig online lehet beküldeni a Budapest Könyvfőváros oldalán, a szervezők egy maximum 4000 karakter hosszú, valamelyik kerület, városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez jól beazonosíthatóan kapcsolódó történetet várnak. 

A beérkezett szövegek 23 kortárs író számára szolgálnak majd inspirációul, hogy megírják az egyes kerületek fejezeteiből álló Budapest Nagyregényt.

A résztvevő írók között találjuk például Cserna-Szabó Andrást, Dragomán Györgyöt, Mán-Várhegyi Rékát és Tompa Andreát is.

A Fővárosi Önkormányzat szervezésében, valamint a civileket és külső szereplőket összefogó, Nyáry Krisztián vezette tanácsadó testület koordinálásban számos program várható a következő két év során. Többek között:

  • Budapest Főváros Levéltára időgépe a múlt pillanataiba utaztat szerte a városban;
  • a közművek fesztiválja keretében a főváros ünnepli azokat a sokszor láthatatlan embereket, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy működjön a fűtés, a vízellátás vagy a szemétszállítás;
  • elkészül Budapest tortája, ami a Pesthez (pl. csokoládé, gránátalma, pisztácia, narancs), Budához (szőlő, mandula, dió) és Óbudához (vanília, rózsa, ibolya, ánizs) kapcsolódó, már az egyesüléskor használt cukrászalapanyagok felhaszálásával készül el;
  • a Mit kívánsz Budapest? 12 budapesti lakost ajándékoz meg egy a városhoz kapcsolódó élménnyel. Havonta egy, az adott hónapban éppen a születésnapját ünneplő városlakó különleges kívánságát teljesítik.

Budapest 149. születésnapját november 17-18-án ünneplik egy minifesztivál keretében. Erről további információt itt találsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5+1 könyv, amiben fontos szerep jut Budapestnek

149 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én született meg Budapest: a Duna bal partján lévő Pest, a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából most olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Budapestnek központi szerep jut.

...
Szórakozás

Budapest-születésnap, Nemes Nagy 100, Kemény Zsófi, Verzió [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapest-ünnep, Hadik Brunch, plakátaukció, filmfesztivál és egyéb izgalmas progmarok várnak titeket a következő napokban.

...
Hírek

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

...
Zöld

Megbüntet hamarosan a Facebook, ha nem jelzed, hogy AI-videót töltöttél fel

...
Zöld

Tesla olyan fizetésért dolgozott a magyar kormánynak, amit nem óhajtott elárulni

...
Zöld

Kapribogyó és zene: 2000 éve összeégett papiruszt fejtett meg az AI

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

Szokás szerint gyerekkönyvekből sem lesz hiány idén, csak győzzünk válogatni. Listánkon azokat a könyveket gyűjtöttük össze, melyek tavaszi megjelenését már nagyon várjuk. 

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50

Épp húsz éve jelent meg az első kötete a ma ötvenéves Bartos Erikának. Boldog születésnapot kívánunk neki!