"Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!" - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

"Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet!" - inspiráld te is a főváros születésnapi Nagyregényét!

Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere bárki is, csinálj egy Budapestet! - írta fővárosunkról Esterházy Péter, ez a gondolata pedig most egyfajta mottójává lett a 150. születésnapját ünneplő Budapestnek. A Budapest Nagyregényt a beérkező történetek alapján 23 kortárs szerző írja meg. A Nagyregényről és az évfordulós programokról és tervekről is tájékoztatták a sajtó munkatársait Budapest 149. születésnapján reggel, az Újvárosházán.

sa | 2022. november 17. |

Egy arisztokrata koronaőr és főispán, bizonyos Szlávy József mindössze 15 hónapos miniszterelnöksége alatt egyesült Pest és Buda 1873. november 17-én. A jövőre 150 éves főváros születésének alkalmából mától kétéves ünnep- és programsorozat indul. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Ungváry Krisztián történészt idézve kiemelte, hogy Budapest Európa legtöbbször ostromlott fővárosa, összesen 16-szor támadták, és támadás alatt van ma is. Ennek ellenére 

kreatív és a nemzetet egységesítő programsorozattal készülnek.

Ráadásul a Lánchíd felújítása is elkészül, ez a híd pedig Karácsony szerint a város és az összetartozás legszebb szimbóluma. Elkészül egy rózsakert is a Gellérthegyen, aminek 3200 rózsatöve az összes magyarországi települést szimbolizálja majd, mindegyiknek lesz sajátja. Ez a kert a főpolgármester szerint a zöld politikát és hazai rózsakertek hagyományát egyszerre jeleníti majd meg.

Az évforduló meghatározó kulturális projektje a Budapest Nagyregény, ami a Könyvfőváros program keretében valósul meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és a Budapest Branddel együtt. A Budapest Nagyregény közös alkotásra hív, hiszen mindenkinek van egy, a városhoz kapcsolódó története. Ezeket 2023. január 31-ig online lehet beküldeni a Budapest Könyvfőváros oldalán, a szervezők egy maximum 4000 karakter hosszú, valamelyik kerület, városrész tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez jól beazonosíthatóan kapcsolódó történetet várnak. 

A beérkezett szövegek 23 kortárs író számára szolgálnak majd inspirációul, hogy megírják az egyes kerületek fejezeteiből álló Budapest Nagyregényt.

A résztvevő írók között találjuk például Cserna-Szabó Andrást, Dragomán Györgyöt, Mán-Várhegyi Rékát és Tompa Andreát is.

A Fővárosi Önkormányzat szervezésében, valamint a civileket és külső szereplőket összefogó, Nyáry Krisztián vezette tanácsadó testület koordinálásban számos program várható a következő két év során. Többek között:

  • Budapest Főváros Levéltára időgépe a múlt pillanataiba utaztat szerte a városban;
  • a közművek fesztiválja keretében a főváros ünnepli azokat a sokszor láthatatlan embereket, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy működjön a fűtés, a vízellátás vagy a szemétszállítás;
  • elkészül Budapest tortája, ami a Pesthez (pl. csokoládé, gránátalma, pisztácia, narancs), Budához (szőlő, mandula, dió) és Óbudához (vanília, rózsa, ibolya, ánizs) kapcsolódó, már az egyesüléskor használt cukrászalapanyagok felhaszálásával készül el;
  • a Mit kívánsz Budapest? 12 budapesti lakost ajándékoz meg egy a városhoz kapcsolódó élménnyel. Havonta egy, az adott hónapban éppen a születésnapját ünneplő városlakó különleges kívánságát teljesítik.

Budapest 149. születésnapját november 17-18-án ünneplik egy minifesztivál keretében. Erről további információt itt találsz.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5+1 könyv, amiben fontos szerep jut Budapestnek

149 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én született meg Budapest: a Duna bal partján lévő Pest, a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából most olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Budapestnek központi szerep jut.

...
Szórakozás

Budapest-születésnap, Nemes Nagy 100, Kemény Zsófi, Verzió [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapest-ünnep, Hadik Brunch, plakátaukció, filmfesztivál és egyéb izgalmas progmarok várnak titeket a következő napokban.

...
Hírek

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Természetesen olvasok
...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve