A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

ld | 2022. június 16. |

A telex.hu összesítése szerint a magyar főváros közterület-névjegyzékében több mint 8000 közterület neve szerepel. Az ATLO és Budapest Fővárosi Levéltára közös projekt keretében nemrég adatvizualizációt készített ezen belül arról a bő kétezer olyan közterületről, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, vagy keresztnevet visel. Az ő elemzésük szerint a 2247 budapesti köztér 90 százaléka (2023) férfi, 10 százaléka (224) női nevet kapott.

A 2023 férfinév között 1916 valós férfinév szerepel, ami a férfiakról elnevezett közterületek 95 százaléka, az összes közterület 85 százaléka. A 224 női név között 123 valós női név szerepel, ami a nőkről elnevezett közterületek 55 százaléka, az összes közterület 5 százaléka.

Az ATLO infografikája alapján megszűrtük a „valós”, „nő” „író/költő” filterekre kiadott utcaneveket és mindössze három találat lett a végeredmény: a Kaffka Margit köz, a Petrőczy utca és a Varga Katalin utca.

Időközben lett egy Szabó Magda sétány a II. kerületben és egy Polcz Alaine park a XII.-ben. Így tehát összesen öt, női szerzőkről elnevezett közterület van – számításaink alapján – jelenleg Budapesten.

„Ha a magukban álló keresztneveket figyelmen kívül hagyjuk, és csak a bővebb háttérismeretek nélkül is egyértelműen konkrét személyekről elnevezett közterületeket nézzük, a teljes, legutóbb 2021 végén frissített névjegyzéket és a sajtóban megjelent idei névadásokat átböngészve azt találtuk, hogy 65 különböző nőről összesen 76 közterületet neveztek el Budapesten. Ennél ténylegesen valamennyivel több a konkrét nőről elnevezett közterület, hiszen vannak olyan csupán keresztnevet viselő utcák, mint például a Margit utca, amelyről mégis pontosan tudni lehet, ki volt a névadója” – íjra a telex. A portál összesítése szerint a VI., a X. és a XXIII. kerületben nincsenek most egyáltalán – laikus számára is rögtön felismerhetően – konkrét nőkről elnevezett utcák vagy terek.

A telex.hu abból az apropóból összesítette a budapesti női utcaneveket, hogy Bécs város kulturális bizottsága tíz új közterület elnevezéséről döntött legutóbbi ülésén, ebből hétnek adtak női nevet. Bécs még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, de 4600, személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, ami az összes közterület 12 százaléka.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tízezer Nemes Nagy Ágnes-kötetet osztanak ki diákoknak

A középiskolások és az egyetemisták június 10-től a diákigazolványuk felmutatásával vehetik át a kereskedelmi forgalomba nem kerülő Nemes Nagy Ágnes-kötetet, a készlet erejéig.

...
Hírek

Ady Endre, Hamvas Béla és Kaffka Margit neve is felkerült a csillagos égre

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!