A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

ld | 2022. június 16. |

A telex.hu összesítése szerint a magyar főváros közterület-névjegyzékében több mint 8000 közterület neve szerepel. Az ATLO és Budapest Fővárosi Levéltára közös projekt keretében nemrég adatvizualizációt készített ezen belül arról a bő kétezer olyan közterületről, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, vagy keresztnevet visel. Az ő elemzésük szerint a 2247 budapesti köztér 90 százaléka (2023) férfi, 10 százaléka (224) női nevet kapott.

A 2023 férfinév között 1916 valós férfinév szerepel, ami a férfiakról elnevezett közterületek 95 százaléka, az összes közterület 85 százaléka. A 224 női név között 123 valós női név szerepel, ami a nőkről elnevezett közterületek 55 százaléka, az összes közterület 5 százaléka.

Az ATLO infografikája alapján megszűrtük a „valós”, „nő” „író/költő” filterekre kiadott utcaneveket és mindössze három találat lett a végeredmény: a Kaffka Margit köz, a Petrőczy utca és a Varga Katalin utca.

Időközben lett egy Szabó Magda sétány a II. kerületben és egy Polcz Alaine park a XII.-ben. Így tehát összesen öt, női szerzőkről elnevezett közterület van – számításaink alapján – jelenleg Budapesten.

„Ha a magukban álló keresztneveket figyelmen kívül hagyjuk, és csak a bővebb háttérismeretek nélkül is egyértelműen konkrét személyekről elnevezett közterületeket nézzük, a teljes, legutóbb 2021 végén frissített névjegyzéket és a sajtóban megjelent idei névadásokat átböngészve azt találtuk, hogy 65 különböző nőről összesen 76 közterületet neveztek el Budapesten. Ennél ténylegesen valamennyivel több a konkrét nőről elnevezett közterület, hiszen vannak olyan csupán keresztnevet viselő utcák, mint például a Margit utca, amelyről mégis pontosan tudni lehet, ki volt a névadója” – íjra a telex. A portál összesítése szerint a VI., a X. és a XXIII. kerületben nincsenek most egyáltalán – laikus számára is rögtön felismerhetően – konkrét nőkről elnevezett utcák vagy terek.

A telex.hu abból az apropóból összesítette a budapesti női utcaneveket, hogy Bécs város kulturális bizottsága tíz új közterület elnevezéséről döntött legutóbbi ülésén, ebből hétnek adtak női nevet. Bécs még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, de 4600, személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, ami az összes közterület 12 százaléka.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tízezer Nemes Nagy Ágnes-kötetet osztanak ki diákoknak

A középiskolások és az egyetemisták június 10-től a diákigazolványuk felmutatásával vehetik át a kereskedelmi forgalomba nem kerülő Nemes Nagy Ágnes-kötetet, a készlet erejéig.

...
Hírek

Ady Endre, Hamvas Béla és Kaffka Margit neve is felkerült a csillagos égre

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam