A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

ld | 2022. június 16. |

A telex.hu összesítése szerint a magyar főváros közterület-névjegyzékében több mint 8000 közterület neve szerepel. Az ATLO és Budapest Fővárosi Levéltára közös projekt keretében nemrég adatvizualizációt készített ezen belül arról a bő kétezer olyan közterületről, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, vagy keresztnevet visel. Az ő elemzésük szerint a 2247 budapesti köztér 90 százaléka (2023) férfi, 10 százaléka (224) női nevet kapott.

A 2023 férfinév között 1916 valós férfinév szerepel, ami a férfiakról elnevezett közterületek 95 százaléka, az összes közterület 85 százaléka. A 224 női név között 123 valós női név szerepel, ami a nőkről elnevezett közterületek 55 százaléka, az összes közterület 5 százaléka.

Az ATLO infografikája alapján megszűrtük a „valós”, „nő” „író/költő” filterekre kiadott utcaneveket és mindössze három találat lett a végeredmény: a Kaffka Margit köz, a Petrőczy utca és a Varga Katalin utca.

Időközben lett egy Szabó Magda sétány a II. kerületben és egy Polcz Alaine park a XII.-ben. Így tehát összesen öt, női szerzőkről elnevezett közterület van – számításaink alapján – jelenleg Budapesten.

„Ha a magukban álló keresztneveket figyelmen kívül hagyjuk, és csak a bővebb háttérismeretek nélkül is egyértelműen konkrét személyekről elnevezett közterületeket nézzük, a teljes, legutóbb 2021 végén frissített névjegyzéket és a sajtóban megjelent idei névadásokat átböngészve azt találtuk, hogy 65 különböző nőről összesen 76 közterületet neveztek el Budapesten. Ennél ténylegesen valamennyivel több a konkrét nőről elnevezett közterület, hiszen vannak olyan csupán keresztnevet viselő utcák, mint például a Margit utca, amelyről mégis pontosan tudni lehet, ki volt a névadója” – íjra a telex. A portál összesítése szerint a VI., a X. és a XXIII. kerületben nincsenek most egyáltalán – laikus számára is rögtön felismerhetően – konkrét nőkről elnevezett utcák vagy terek.

A telex.hu abból az apropóból összesítette a budapesti női utcaneveket, hogy Bécs város kulturális bizottsága tíz új közterület elnevezéséről döntött legutóbbi ülésén, ebből hétnek adtak női nevet. Bécs még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, de 4600, személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, ami az összes közterület 12 százaléka.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tízezer Nemes Nagy Ágnes-kötetet osztanak ki diákoknak

A középiskolások és az egyetemisták június 10-től a diákigazolványuk felmutatásával vehetik át a kereskedelmi forgalomba nem kerülő Nemes Nagy Ágnes-kötetet, a készlet erejéig.

...
Hírek

Ady Endre, Hamvas Béla és Kaffka Margit neve is felkerült a csillagos égre

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot