A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A kevésnél is kevesebb közterületet neveztek el női szerzőkről Budapesten

A valós vagy fiktív személyekről elnevezett utcák és közterek mindössze 10 százaléka viseli nő nevét Budapesten. Ezen belül csupán 5 olyan közterületet találtunk, amelyik írónő nevét őrzi.

ld | 2022. június 16. |

A telex.hu összesítése szerint a magyar főváros közterület-névjegyzékében több mint 8000 közterület neve szerepel. Az ATLO és Budapest Fővárosi Levéltára közös projekt keretében nemrég adatvizualizációt készített ezen belül arról a bő kétezer olyan közterületről, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, vagy keresztnevet visel. Az ő elemzésük szerint a 2247 budapesti köztér 90 százaléka (2023) férfi, 10 százaléka (224) női nevet kapott.

A 2023 férfinév között 1916 valós férfinév szerepel, ami a férfiakról elnevezett közterületek 95 százaléka, az összes közterület 85 százaléka. A 224 női név között 123 valós női név szerepel, ami a nőkről elnevezett közterületek 55 százaléka, az összes közterület 5 százaléka.

Az ATLO infografikája alapján megszűrtük a „valós”, „nő” „író/költő” filterekre kiadott utcaneveket és mindössze három találat lett a végeredmény: a Kaffka Margit köz, a Petrőczy utca és a Varga Katalin utca.

Időközben lett egy Szabó Magda sétány a II. kerületben és egy Polcz Alaine park a XII.-ben. Így tehát összesen öt, női szerzőkről elnevezett közterület van – számításaink alapján – jelenleg Budapesten.

„Ha a magukban álló keresztneveket figyelmen kívül hagyjuk, és csak a bővebb háttérismeretek nélkül is egyértelműen konkrét személyekről elnevezett közterületeket nézzük, a teljes, legutóbb 2021 végén frissített névjegyzéket és a sajtóban megjelent idei névadásokat átböngészve azt találtuk, hogy 65 különböző nőről összesen 76 közterületet neveztek el Budapesten. Ennél ténylegesen valamennyivel több a konkrét nőről elnevezett közterület, hiszen vannak olyan csupán keresztnevet viselő utcák, mint például a Margit utca, amelyről mégis pontosan tudni lehet, ki volt a névadója” – íjra a telex. A portál összesítése szerint a VI., a X. és a XXIII. kerületben nincsenek most egyáltalán – laikus számára is rögtön felismerhetően – konkrét nőkről elnevezett utcák vagy terek.

A telex.hu abból az apropóból összesítette a budapesti női utcaneveket, hogy Bécs város kulturális bizottsága tíz új közterület elnevezéséről döntött legutóbbi ülésén, ebből hétnek adtak női nevet. Bécs még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, de 4600, személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, ami az összes közterület 12 százaléka.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tízezer Nemes Nagy Ágnes-kötetet osztanak ki diákoknak

A középiskolások és az egyetemisták június 10-től a diákigazolványuk felmutatásával vehetik át a kereskedelmi forgalomba nem kerülő Nemes Nagy Ágnes-kötetet, a készlet erejéig.

...
Hírek

Ady Endre, Hamvas Béla és Kaffka Margit neve is felkerült a csillagos égre

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó.

...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja