5+1 könyv, amiben fontos szerep jut Budapestnek

149 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én született meg Budapest: a Duna bal partján lévő Pest, a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából most olyan könyveket ajánlunk, amelyekben Budapestnek központi szerep jut.

fk | 2022. november 17. |

Dan Brown: Eredet

Dan Brown 
Eredet
Ford.: Turcsányi Jakab, Gabo, 2018, 573 oldal
Dan Brown: Eredet könyv

„Szombat este volt, és csupa fiatal utas. Szinte bizonyosnak tűnt, hogy valamennyien ugyanott fognak leszállni – a következő megállónál, Budapest zsidó negyedébe tartva. A 2. világháború után az egész környék romokban hevert, de a pusztuló épületekben most Európa egyik legmozgalmasabb vendéglátónegyede működik – divatos éjszakai klubok és híres romkocsmák.” Dan Brown 2018-ban megjelent könyvében, az Eredetben a gonosz még a pesti bulinegyedben is felbukkan. A Da Vinci-kód szerzője a regényben szentelt egy fontos történetszálat a fővárosunknak: részletes leírást adott például a Lánchídról, a Dohány utcai zsinagógáról és a bulinegyedről, a Szimpla pedig egy üldözési jelenet helyszíneként tűnt fel, ha másért nem is, ezért érdemes elolvasni. Kritikánkat a könyvről ITT találjátok.

Kondor Vilmos: Budapest Noir

Kondor Vilmos
Budapest Noir
Open Books, 2022, 206 oldal
Kondor Vilmos: Budapest Noir könyv

Kondor Vilmos könyveinek fontos helyszíne Budapest. Krimisorozatának első része, a Budapest noir 2008-ban jelent meg, azóta több nyelvre lefordították, és film és hangoskönyv is készült belőle. A történet 1936-ban játszódik, amikor Gömbös Gyula miniszterelnök halála miatt senki, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenhol falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. 

Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten

Csabai László
Sherlock Holmes Budapesten
Corvina, 2021, 208 oldal
Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten könyv

Mit keres a magyar fővárosban a világ leghíresebb detektívje, Sherlock Holmes? Csabai László nem hagyományos regényt, hanem a szabadulószobás könyvekhez hasonlót rejtvénykönyvet írt: két befejezése van, ám a másodikat csak bizonyos feladványok megfejtése után lehet elolvasni. A történet valós eseményeken alapul, az első világháború utáni évek hihetetlenül izgalmas Budapestje mint egy színes-szagos, állandóan mozgó kavalkád jelenik meg előttünk. 

Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

Ayelet Waldman
A budapesti nyakék
Ford.: Varga Krisztina, Európa, 2019, 563 oldal
Ayelet Waldman: A budapesti nyakék könyv

Jack Wiseman, az amerikai hadsereg hadnagya 1945-ben az Aranyvonat őrzésével volt megbízva, amely a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét, devizatartalékait, és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket próbálta Nyugatra menekíteni. Akkor, Salzburgban ismerkedett meg és esett szerelembe egy temperamentumos, gyönyörű magyar nővel, Jakab Ilonával, aki a vészkorszak jogfosztottjaként mindenét elvesztette, de a családjából egyedüliként túlélte a koncentrációs tábort. És akkor lopta el a katona a vonat szállítmányából az ékszert. Wiseman hatvan év múltán, már a halálra készülve sem feledheti ezt a hajdani, fájdalmas emlékű románcot, és mivel furdalja a lelkiismeret a medál miatt, megkéri unokáját, Natalie-t, hogy próbálja megtalálni az ékszer jogos örökösét. A nyomozás elvezeti Natalie-t Budapestre, Nagyváradra, Haifába; felbukkan egy "Komlós-festmény", sőt az 1910-es évek Budapestjén a nevezetes Weisz törpecsalád, Schwimmer Rózsa és a nőmozgalom is - végül pedig egy pszichiáter esettanulmányából megismerjük a nyakék igaz történetét.

Kritikánk a könyvről ITT.

Dacia Maraini: Végálllomás Budapest

Dacia Maraina
Végállomás Budapest
Ford.: Lukácsi Margit, Jaffa, 2019, 416 oldal
Dacia Maraini: Végállomás Budapest könyv

A 20. század nagy történelmi viharai közepette sokszor a kicsinek tűnő döntéseken is életek múltak. Mindez fokozattan igaz a második világháború idejére, valamint az utána következő évekre, amikor az emberek teljesen kiszolgáltatottá váltak a hatalomnak és a hatalom által képviselt ideológiáknak. Erről az időszakról és erről a tehetetlen kiszolgáltatottságról szól a kortárs olasz irodalom egyik legfontosabb szerzőjének, Dacia Maraininek a regénye, amely a holokauszt utáni kelet-európai állapotokat mutatja be. A Végállomás Budapest egy oknyomozás története, amely során Amara, a firenzei újságíró gyerekkori szerelmét próbálja megtalálni, és amely végül élettörténetek sokasága által rajzolja ki az emberiség történelmének egyik legsötétebb fejezetét. A könyvben feltűnik az 50-es évek Budapestje is, sőt, a főhős belecsöppen az 1956-os forradalom és szabadságharc közepébe.

Kritikánk a könyvről ITT.

Budapest OFF

Budapest OFF
Pozsonyi Pagony, 2018, 228 oldal
Budapest OFF könyv

Tizenhárom kortárs író Budapest-történeteit fogja össze a Budapest OFF című antológia, a benne szereplő novellák mindegyike pedig a főváros egy-egy kerületéhez vagy jellegzetes szögletéhez kötődik. A Budapest OFF-ot így ajánlhatjuk azoknak, akik az irodalmon keresztül szeretnék megismerni a várost, és persze azoknak, akik már jól ismerik, de ezeken a történeteken keresztül most újra rácsodálkozhatnak, valamint új arcát ismerhetik meg. A kötetben az alábbi írók műveit találjuk: Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Kalapos Éva Veronika, Kemény Zsófi, Kertész Erzsi, Kiss Tibor Noé, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Tasnádi István, Totth Benedek.

Kritikánkat ITT találjátok.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Budapest-születésnap, Nemes Nagy 100, Kemény Zsófi, Verzió [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapest-ünnep, Hadik Brunch, plakátaukció, filmfesztivál és egyéb izgalmas progmarok várnak titeket a következő napokban.

...
Hírek

Mobilos városi kalandjáték készült Kondor Vilmos Bűnös Budapest sorozatához

Elkészült Kondor Vilmos könyvsorozatának mobilos kalandjáték adaptációja, amelyben Gordon Zsigmond, a híres bűnügyi zsurnaliszta, egy hidegvérű gyilkos nyomába ered.

...
Hírek

Lugosi LUGO László graffiti fotói által a régvolt Budapest is láthatóvá válik

A tavaly váratlanul meghalt Lugosi LUGO László egyik utolsó fotósorozatából jelenik meg válogatás a napokban. A GRAFFITI. Read the Signs a 4500 LUGO-féle graffiti fotóból 350-et tartalmaz.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története