Halász Rita, Puskás Peti és Saya Noé a II. Bookline Könyvcsere Pikniken

Halász Rita, Puskás Peti és Saya Noé a II. Bookline Könyvcsere Pikniken

Június 12-én második alkalommal rendezik meg a Bookline Könyvcsere Pikniket, ahol ezúttal a Margó Irodalmi Fesztivál keretében adhatnak a látogatók új életet régi vagy feleslegessé vált olvasmányainknak. Vendég lesz Halász Rita, Puskás Peti, koncertet ad Saya Noé. 

Könyves Magazin | 2022. június 10. |

A Könyvcsere Pikniken a Bookline arra buzdítja az olvasókat, hogy hozzanak magukkal már kiolvasott könyveket és vigyenek el olyanokat, amiket szívesen forgatnának. A Margó Irodalmi Fesztivál támogatójaként a Bookline így segíti elő a könyvek újrahasznosítását és az olvasás élményének megosztását, valamint szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy azok az értéktárgyak, amik számunkra már nem hasznosak, vagy akár feleslegesnek tűnnek, másnak még lehetnek értékesek. 

A könyvek cseréje, olvasása, keresgélése már reggel elindul, délután pedig a szervezők beszélgetésekkel és koncertekkel színesítik a programot. Elsőnek Turai Barnabás, a nagy sikerű Sikidegvagyok Instagram-oldal alapítója mesél arról, hogy a mindennapok pörgésében hogyan juthat idő az olvasásra. Halász Rita, aki elsőkötetes szerzőként Mély levegő címmel megjelent regényével Margó-díjas lett, saját, olvasással és alkotással kapcsolatos történeteit, emlékezetes élményeit osztja meg a közönséggel. Őt követi Puskás-Dallos Bogi és Puskás-Dallos Peti, akiket arról kérdezi a műsorvezető Valuska László, hogy milyen kapcsolódási pontok vannak a fenntartható életmód és az olvasás között.

Halász Rita: A Mély levegő tétje az volt, tudok-e regényt írni
Halász Rita: A Mély levegő tétje az volt, tudok-e regényt írni

Halász Rita hosszú évekig formálta első regényét, a Mély levegőt, amellyel tavaly elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A kötet első jelenetét – a havas Budapestet, ahol a Vera nevű főhős az apjával és a gyerekeivel utazik, miután elhagyta a férjét – már 2013-ban papírra vetette, ám következett egy hosszabb szünet, és valójában 2018-ban kezdte el írni a regényt. Halász Rita jelenleg a második kötetén dolgozik, amelynek, ahogy ő fogalmaz, már „sokkal magányosabb az útja”, mi viszont női újrapozícionálásról, írói dermedtségről és tudatosan kialakított rutinról is beszélgettünk vele. Közben pedig kiderült, milyen szálat tartanak fontosnak az olvasók és melyik részen szoktak a leginkább kiakadni, ahogy az is, milyen kísérletezések előzték meg a regényírást, és miért nevetett az édesapja, amikor elolvasta a könyvet.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A beszélgetések mellett kora délután két koncertet is meghallgathatnak az érdeklődők, 12:30-kor Saya Noé lép a Könyvcsere Piknik színpadára, a fiatal énekes a hazai elektronikus zene egyik meghatározó alakja. 14:00-től pedig az elsősorban dalszerzőként ismert Kocsis Bence és zenekara kezdi meg koncertjét. 

Az eseményre könyvvel érkezőket a szervezők italkuponokkal, ajándék repohárral és sok szeretettel várják. 

A Bookline 2021-ben indította el könyvcsere programját. A cserepontokként működő installációk, azaz a Lapozók országszerte fellelhetők, a kiolvasott könyveket jelenleg Budapesten, Pécsen, Debrecenben, Szombathelyen, és Győrben várják. 2022 második félévében további bővítést tervez a márka, hiszen a könyv és az irodalom közös érték, amit érdemes megosztani egymással. 

A Bookline könyvcsereprogramjáról és az országszerte fellelhető Lapozókról itt található még több információ ITT. 

Bookline Könyvcsere Piknik

Időpont: június 12., vasárnap, 9:30-15:00

Helyszín: Városmajor Szabadtéri Színpad bejárata

Műsorvezető: Valuska László

 

Program:

9:30 Bookline Könyvcsere Piknik – Könyvcsere kezdete, installáció nyitása

12:00 Turai Barnabás – Olvasni a mindennapos pörgésben

12:30-13:00 Saya Noé koncert

13:00-13:30 Halász Rita – Egy Margó-díjas szerző történetei az olvasásról, alkotásról

13:30-14:00 Puskás-Dallos Peti és Puskás-Dallos Bogi – Mi köze az olvasásnak a fenntarthatósághoz?

14:00-15:00 Kocsis Bence és zenekarának koncertje

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Szentesi Éva könyve az élen

A Bookline májusban is összegyűjtötte a hónap legnépszerűbb alkotásait. Az 50 legkeresettebb könyvet bemutató lista ezúttal rendkívül nagy műfaji változatosságot mutat, egyaránt megtalálhatók rajta romantikus történetek, krimik, önismereti írások, gyerekkönyvek, de történelmi regények és több tényirodalmi alkotás is. A lista első három helyét ezúttal három magyar szerző foglalja el.

...
Gyerekirodalom

Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

...
Zöld

Gyere velünk a Zöldbe! - Új rovatot indítunk a természetért 

A Bookline és a Könyves Magazin együttműködésében elindítjuk Zöld rovatunkat, érkezik Litkai Gergely, Moskát Anita, Veres Attila, és persze számos ismeretterjesztő és irodalmi kötet.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Zöld

Amikor egy fiatal vadász megkóstolta a mézzel keveredett, erjedt hólevet, világraszóló felfedezést tett a sörről

...
Zöld

Veres Attila: Konda

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul