Halász Rita, Puskás Peti és Saya Noé a II. Bookline Könyvcsere Pikniken

Halász Rita, Puskás Peti és Saya Noé a II. Bookline Könyvcsere Pikniken

Június 12-én második alkalommal rendezik meg a Bookline Könyvcsere Pikniket, ahol ezúttal a Margó Irodalmi Fesztivál keretében adhatnak a látogatók új életet régi vagy feleslegessé vált olvasmányainknak. Vendég lesz Halász Rita, Puskás Peti, koncertet ad Saya Noé. 

Könyves Magazin | 2022. június 10. |

A Könyvcsere Pikniken a Bookline arra buzdítja az olvasókat, hogy hozzanak magukkal már kiolvasott könyveket és vigyenek el olyanokat, amiket szívesen forgatnának. A Margó Irodalmi Fesztivál támogatójaként a Bookline így segíti elő a könyvek újrahasznosítását és az olvasás élményének megosztását, valamint szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy azok az értéktárgyak, amik számunkra már nem hasznosak, vagy akár feleslegesnek tűnnek, másnak még lehetnek értékesek. 

A könyvek cseréje, olvasása, keresgélése már reggel elindul, délután pedig a szervezők beszélgetésekkel és koncertekkel színesítik a programot. Elsőnek Turai Barnabás, a nagy sikerű Sikidegvagyok Instagram-oldal alapítója mesél arról, hogy a mindennapok pörgésében hogyan juthat idő az olvasásra. Halász Rita, aki elsőkötetes szerzőként Mély levegő címmel megjelent regényével Margó-díjas lett, saját, olvasással és alkotással kapcsolatos történeteit, emlékezetes élményeit osztja meg a közönséggel. Őt követi Puskás-Dallos Bogi és Puskás-Dallos Peti, akiket arról kérdezi a műsorvezető Valuska László, hogy milyen kapcsolódási pontok vannak a fenntartható életmód és az olvasás között.

Halász Rita: A Mély levegő tétje az volt, tudok-e regényt írni
Halász Rita: A Mély levegő tétje az volt, tudok-e regényt írni

Halász Rita hosszú évekig formálta első regényét, a Mély levegőt, amellyel tavaly elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A kötet első jelenetét – a havas Budapestet, ahol a Vera nevű főhős az apjával és a gyerekeivel utazik, miután elhagyta a férjét – már 2013-ban papírra vetette, ám következett egy hosszabb szünet, és valójában 2018-ban kezdte el írni a regényt. Halász Rita jelenleg a második kötetén dolgozik, amelynek, ahogy ő fogalmaz, már „sokkal magányosabb az útja”, mi viszont női újrapozícionálásról, írói dermedtségről és tudatosan kialakított rutinról is beszélgettünk vele. Közben pedig kiderült, milyen szálat tartanak fontosnak az olvasók és melyik részen szoktak a leginkább kiakadni, ahogy az is, milyen kísérletezések előzték meg a regényírást, és miért nevetett az édesapja, amikor elolvasta a könyvet.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A beszélgetések mellett kora délután két koncertet is meghallgathatnak az érdeklődők, 12:30-kor Saya Noé lép a Könyvcsere Piknik színpadára, a fiatal énekes a hazai elektronikus zene egyik meghatározó alakja. 14:00-től pedig az elsősorban dalszerzőként ismert Kocsis Bence és zenekara kezdi meg koncertjét. 

Az eseményre könyvvel érkezőket a szervezők italkuponokkal, ajándék repohárral és sok szeretettel várják. 

A Bookline 2021-ben indította el könyvcsere programját. A cserepontokként működő installációk, azaz a Lapozók országszerte fellelhetők, a kiolvasott könyveket jelenleg Budapesten, Pécsen, Debrecenben, Szombathelyen, és Győrben várják. 2022 második félévében további bővítést tervez a márka, hiszen a könyv és az irodalom közös érték, amit érdemes megosztani egymással. 

A Bookline könyvcsereprogramjáról és az országszerte fellelhető Lapozókról itt található még több információ ITT. 

Bookline Könyvcsere Piknik

Időpont: június 12., vasárnap, 9:30-15:00

Helyszín: Városmajor Szabadtéri Színpad bejárata

Műsorvezető: Valuska László

 

Program:

9:30 Bookline Könyvcsere Piknik – Könyvcsere kezdete, installáció nyitása

12:00 Turai Barnabás – Olvasni a mindennapos pörgésben

12:30-13:00 Saya Noé koncert

13:00-13:30 Halász Rita – Egy Margó-díjas szerző történetei az olvasásról, alkotásról

13:30-14:00 Puskás-Dallos Peti és Puskás-Dallos Bogi – Mi köze az olvasásnak a fenntarthatósághoz?

14:00-15:00 Kocsis Bence és zenekarának koncertje

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: Szentesi Éva könyve az élen

A Bookline májusban is összegyűjtötte a hónap legnépszerűbb alkotásait. Az 50 legkeresettebb könyvet bemutató lista ezúttal rendkívül nagy műfaji változatosságot mutat, egyaránt megtalálhatók rajta romantikus történetek, krimik, önismereti írások, gyerekkönyvek, de történelmi regények és több tényirodalmi alkotás is. A lista első három helyét ezúttal három magyar szerző foglalja el.

...
Gyerekirodalom

Indul a Bookline Kids

A Bookline megújult gyerekkönyvajánló programja korosztályok, különböző élethelyzetek és tematikák mentén ajánl olvasnivalót a szülőknek és a gyerekeknek.

...
Zöld

Gyere velünk a Zöldbe! - Új rovatot indítunk a természetért 

A Bookline és a Könyves Magazin együttműködésében elindítjuk Zöld rovatunkat, érkezik Litkai Gergely, Moskát Anita, Veres Attila, és persze számos ismeretterjesztő és irodalmi kötet.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

Természetesen olvasok
...
Zöld

Gyere velünk a Zöldbe! - Új rovatot indítunk a természetért 

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

...
Zöld

Simon Márton: Hat séta egy fikcióban, ami szinte biztosan rosszul végződik majd, de hátha mégis nem

...
Zöld

Erdős Virág: Kamaraerdő a Városmajorban, avagy a sokadik és egyben utolsó séta a fikció erdejében

...
Zöld

Németh Gábor: Vedd példának, avagy a nem kívánt törlendőről 

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek