Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

Bereményi Vadnai Bébijének látszólag egy nő a főszereplője, valójában a város [Budapesti nők]

Alapvetően két idősíkon játszódik Bereményi Géza 2013-as regénye, a Vadnai Bébi (nem mellesleg a megjelenés évében a legjobb könyveket összegző listánkra is felkerült), amely a mondén negyvenes és a kádári hetvenes évek között adogatja ide-oda az olvasót. Van benne nyomozás, egy mindent elsöprő gyűlöletszerelem, némi árulás, sok-sok írás, mindezek középpontjában pedig egy nő áll, akit valójában senki sem ismer, meg egy város, amit látszólag sokan. A Budapesti nők című olvasókör áprilisi olvasmánya a Vadnai Bébi lesz a Tompa17-ben.

Könyves Magazin | 2024. április 18. |
Bereményi Géza
Vadnai Bébi
Magvető, 2013
-

Utcák és terek, gangok és kapualjak, kávézók és kocsmák, albérletek és polgári nappalik – ezernyi helyszíne van Bereményi Géza 2013-as regényének, holott valójában egyetlenegy: Budapest. Itt él a negyvenes években a Vadnai Bébiként elhíresült Éva, egy igazi femme fatale, akinek lábai előtt hever a fél város, de ő csak egyetlen férfit akar, és az sem érdekli, ha közben a történelem felemészt körülötte mindent, ami számít. A hetvenes években már az ő történetét próbálja kibogozni a reményteljes fiatal írónak számító Dobrovics, aki egyszerre lojális és hűtlen, és az alkotás mellett arra is szakít időt, hogy nyomozni kezdjen egy apa után.

„A hetvenes évek világa mellett Vadnai Bébi visszaemlékezéseiből szépen felépül a negyvenes évek is: mi a különbség a két kor között? Mi az egyén viszonya a háborúhoz és a békéhez? A béke persze kommunista béke, nem valódi, mert nyomozók jönnek, nyomozók mennek. A negyvenes évekre a háború nyomasztó, fullasztó légköre a jellemző, a hetvenes évekére a gyanakodás, a titokzatoskodás” – írtuk annak idején kritikánkban. A regény megjelenését követő évben az érdeklődők a regény fontosabb helyszíneit is végigjárhatták egy margós sétán, erről szóló beszámolónkat ITT olvashatjátok.

Budapesti nők olvasókörben egy-egy klasszikus vagy kortárs művön keresztül vizsgáljuk meg a nők és a főváros kapcsolatát.

Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Beszélhetünk-e nők közötti szolidaritásról az elmúlt 150 év történelmi és társadalmi változásainak tükrében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek a Budapesti nők című olvasókörben, ahol a következő hónapban mindig más könyvvel merülünk alá a város és a benne élő nők történetében.

-

Az olvasókört vezeti: Ruff Orsolya és Szeder Kata.

A áprilisi olvasókör témája Bereményi Géza Vadnai Bébi című regénye lesz a Tompa17-ben.

Mikor? 2024. április 23. 18.30-tól.

Hol? Tompa 17 (1094 Budapest, Tompa u. 17/a)

A részvétel ingyenes.

Az esemény Facebook linkje ITT található.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg. 

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tóth Krisztina Akváriumában hogyan préselődnek bele saját sorsukba az emberek? [Budapesti nők]

Tóth Krisztina első regénye, a 2013-as megjelenésű Akvárium lesz a Budapesti nők című olvasókör márciusi olvasmánya a Tompa17-ben.

...
Hírek

Mit árul el Szabó Magdáról a „nagy gyónásként” emlegetett Az ajtó? [Budapesti nők]

Mit tud Az ajtó több mint 35 évvel a megjelenése után, mit árul el a női szerepekről, és mi fejthető meg belőle a Kádár-kori Magyarország viszonyairól? Szabó Magda regénye lesz a Budapesti nők februári olvasmánya.

...
Hírek

Milyen volt az igazi Édes Annák élete?

Budapesti nők címmel új olvasókör indul a Tompa17-ben. Az első olvasmány Kosztolányi Dezső egyik leghíresebb regénye, az Édes Anna lesz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott