Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

Sugallatos dolog volt, hogy rátaláltam az életmű lecsupaszított torzójára – mondta a Szapphó-paradigma című kötet bemutatóján Babiczky Tibor. A Margó zárónapján az antik szerelmi eszmény rehabilitásáról, a finomított fordításokról és természetesen Szapphóról beszélgetett a költő és Mészáros Sándor, a Kalligram igazgatója.

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Ruff Orsolya | 2021. június 14. |

Az antikvitásban a szabadságot, a megszólalás szabadságát fedeztem fel – közölte Mészáros Sándor kérdésére rögtön a beszélgetés elején Babiczky Tibor, aki a maga számára egy véletlennek köszönhetően fedezte fel a szapphói életművet. Egy antikváriumban várakozott éppen, hogy beárazzanak egy albumot, amikor a verspolcon meglátott egy kétnyelvű Szapphó-kötetet Németh György fordításában. Babiczky szerint ilyen még nem történt vele, másnap elkezdett dolgozni a versein, és teljes flow, intenzív egy hónap következett, amelynek eredménye lett a vasárnap délután bemutatott kötet.

Babiczky Tibor
Szapphó-paradigma
Kalligram, 2021, 80 oldal
-

Babiczkynek fontos volt, hogy az antik költészetben bármit el lehetett mondani éles egyenesben. A szexualitás például a maga természetességében volt jelen, nem kellett emiatt érzékenyíteni:

„Az egészből hiányzik a bűntudat, és az ebből fakadó ítélkezés”.

Szerinte minden korszaknak megvan a maga nyelvi börtöne – fiatal költőként például volt, hogy azzal dobta vissza versét egy folyóirat, hogy a szív és lélek szavakat már nem használjuk versben.

-

Elhangzott, hogy a nyugatosok fordításában sokat finomodtak az antik szövegek, a trágárságok egy része kikerült belőlük. Devecseri Catullus-fordítását hozta fel példaként („Adj hát csókot ezerszer és ha adtál,/adj még százszor, utána ezret adj és/százat s ujra csak ezret, ujra százat.”). Babiczky szerint az eredetiben a basium szó szerepel, ami a korabeli argó legalja (jelentése: baszni), amiből a magyar fordításban csók lett – „Catullusnál blaszfémabb költő nem volt”.

Természetesen szóba került Szapphó is, akinek életéről viszonylag keveset tudunk (és minél több az információ, az annál ellentmondásosabb). Babiczky szerint például létezett egy olyan elmélet is, hogy Leszbosz szigetén két Szapphó élt egykor: egy csúnya költő és egy szép hetéra. Az antikvitás szövegeiről mindenesetre úgy vélte, hogy ezek a szövegek 2021-ben olvasva inkább tűnnek kortársnak, mint egy 19. századi. Magáról annyit mondott még, hogy fontos számára a versek zeneisége („A metrumok sok játékra adnak lehetőséget”), költészetében pedig a tudattalanra épít, hagyja, hadd dolgozzanak benne a sorok („Nem tartozom az agyalós alkotók közé”).

-

A Szapphó-paradigma egy négyes egység első darabja amúgy, hiszen készül egy antikvitás témájú közös kötete András Lászlóval (Sötétség délen), amely két fiktív ókori költő verspárjait tartalmazza majd, Babiczky dolgozik emellett még az atlantiszi költők antológiáján („a süllyedés előtti időszakból”), és Utazás címmel lesz külön kötete András Lászlónak is. Babiczky szerint az a három kötet, amelynek ő maga lesz a szerzője vagy társszerzője, fontos áramlata lesz a költészetének: „Külön is olvashatóak lesznek, de egyben más arcát mutatja majd, mint külön-külön”.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

Spiró György Mikor szabad ölni? című új esszékötetének bemutatóján  a szerzővel Dés László beszélgetett a Margó szombat esti programján sznobizmusról, a Színművészetiről és még egy nagyon kevés előadást megélt színpadi műről is, melyek mind az esszékötet témái között kaptak helyet. 

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Olvass!
...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

Polc

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...