Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

Sugallatos dolog volt, hogy rátaláltam az életmű lecsupaszított torzójára – mondta a Szapphó-paradigma című kötet bemutatóján Babiczky Tibor. A Margó zárónapján az antik szerelmi eszmény rehabilitásáról, a finomított fordításokról és természetesen Szapphóról beszélgetett a költő és Mészáros Sándor, a Kalligram igazgatója.

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Ruff Orsolya | 2021. június 14. |

Az antikvitásban a szabadságot, a megszólalás szabadságát fedeztem fel – közölte Mészáros Sándor kérdésére rögtön a beszélgetés elején Babiczky Tibor, aki a maga számára egy véletlennek köszönhetően fedezte fel a szapphói életművet. Egy antikváriumban várakozott éppen, hogy beárazzanak egy albumot, amikor a verspolcon meglátott egy kétnyelvű Szapphó-kötetet Németh György fordításában. Babiczky szerint ilyen még nem történt vele, másnap elkezdett dolgozni a versein, és teljes flow, intenzív egy hónap következett, amelynek eredménye lett a vasárnap délután bemutatott kötet.

Babiczky Tibor
Szapphó-paradigma
Kalligram, 2021, 80 oldal
-

Babiczkynek fontos volt, hogy az antik költészetben bármit el lehetett mondani éles egyenesben. A szexualitás például a maga természetességében volt jelen, nem kellett emiatt érzékenyíteni:

„Az egészből hiányzik a bűntudat, és az ebből fakadó ítélkezés”.

Szerinte minden korszaknak megvan a maga nyelvi börtöne – fiatal költőként például volt, hogy azzal dobta vissza versét egy folyóirat, hogy a szív és lélek szavakat már nem használjuk versben.

-

Elhangzott, hogy a nyugatosok fordításában sokat finomodtak az antik szövegek, a trágárságok egy része kikerült belőlük. Devecseri Catullus-fordítását hozta fel példaként („Adj hát csókot ezerszer és ha adtál,/adj még százszor, utána ezret adj és/százat s ujra csak ezret, ujra százat.”). Babiczky szerint az eredetiben a basium szó szerepel, ami a korabeli argó legalja (jelentése: baszni), amiből a magyar fordításban csók lett – „Catullusnál blaszfémabb költő nem volt”.

Természetesen szóba került Szapphó is, akinek életéről viszonylag keveset tudunk (és minél több az információ, az annál ellentmondásosabb). Babiczky szerint például létezett egy olyan elmélet is, hogy Leszbosz szigetén két Szapphó élt egykor: egy csúnya költő és egy szép hetéra. Az antikvitás szövegeiről mindenesetre úgy vélte, hogy ezek a szövegek 2021-ben olvasva inkább tűnnek kortársnak, mint egy 19. századi. Magáról annyit mondott még, hogy fontos számára a versek zeneisége („A metrumok sok játékra adnak lehetőséget”), költészetében pedig a tudattalanra épít, hagyja, hadd dolgozzanak benne a sorok („Nem tartozom az agyalós alkotók közé”).

-

A Szapphó-paradigma egy négyes egység első darabja amúgy, hiszen készül egy antikvitás témájú közös kötete András Lászlóval (Sötétség délen), amely két fiktív ókori költő verspárjait tartalmazza majd, Babiczky dolgozik emellett még az atlantiszi költők antológiáján („a süllyedés előtti időszakból”), és Utazás címmel lesz külön kötete András Lászlónak is. Babiczky szerint az a három kötet, amelynek ő maga lesz a szerzője vagy társszerzője, fontos áramlata lesz a költészetének: „Külön is olvashatóak lesznek, de egyben más arcát mutatja majd, mint külön-külön”.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

Spiró György Mikor szabad ölni? című új esszékötetének bemutatóján  a szerzővel Dés László beszélgetett a Margó szombat esti programján sznobizmusról, a Színművészetiről és még egy nagyon kevés előadást megélt színpadi műről is, melyek mind az esszékötet témái között kaptak helyet. 

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

„Ez nem coming-out, nem feltárulkozás, hanem egy megformált irodalmi mű” – mondta Keresztury Tibor a Hűlt helyem című könyve bemutatóján tegnap este, ahol szó esett írásainak sajátos hangjáról, a halálfélelemmel való szembenézésről és a betegség irodalmáról is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

Polc

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

...

A Keresztutak az eddigi legnagyobb kísérlet arra, hogy Franzen bemutassa az amerikai közelmúltat

...
20/21
...
20/21

Háy János: A romániai néni

...
20/21

Mán-Várhegyi Réka: Csak őszintén!

...
20/21

Cserna-Szabó András: Komédia

...
20/21

Molnár T. Eszter: A hiányzás

...
20/21

Zalán Tibor: Sok fehér szalagok

...
20/21

Bartók Imre: A Zöld Istálló