Oltásellenes könyvek miatt ítélte el egy amerikai szenátor az Amazont

A demokrata Elizabeth Warren amerikai szenátor és Adam Schiff kongresszusi képviselő írásban tett panaszt a keresőalgoritmusok miatt, amik dezinformációt terjesztenek, írja a Guardian.

sa | 2021. szeptember 14. |

Warren azzal vádolta az Amazont, hogy a “Covid-19 elleni vakcinákkal és kezelésekkel kapcsolatos dezinformációval házal”, miután az online kereskedelmi óriás egy olyan könyvet népszerűsített, aminek a szerzőjét a New York Times “a koronavírussal kapcsolatos dezinformációk leghatékonyabb online terjesztőjének” nevezte.

A massachusettsi szenátor azt kifogásolta, hogy ha rákerestek az oldalon a Covid-19-re, akkor az első találat Joseph Mercola és Ronnie Cummins könyve, a The Truth About Covid-19 ('Az igazság a Covid 19-ről') volt, ami azt állítja, hogy leleplezi, hogy a vakcinák hatékonyságát messze eltúlozzák, hogy “a vírust egy vuhani laborban állították elő”, és bemutatja, hogyan “fojtották el a biztonságos, egyszerű és nem drága kezeléseket annak érdekében, hogy szabad utat biztosítsanak az oltásnak”.

Warren az Amazon vezérigazgatójának, Andy Jassynek címzett levelében megírta, hogy egy kis tesztet is elvégzett: megkérte a munkatársait, hogy keressenek rá a járvánnyal kapcsolatos témákra a webshopban. A keresések eredményei pedig következetesen tartalmaztak olyan magasan értékelt és kedvelésre ajánlott könyveket, amik a Covid-19 oltásokkal és gyógymódokkal kapcsolatos hazugságokat tartalmaztak, vagy arra buzdítottak, hogy kezeljük házi módszerekkel a koronavírusos megbetegedést.

A szenátor arra szólította fel az Amazont, hogy vizsgálják meg az algoritmusokat, és hozzák nyilvánosságra, milyen mértékben irányítják a vásárlókat a dezinformációkat tartalmazó könyvek felé, valamint mutassanak be egy tervet azt illetően, hogyan alakítják át az algoritmusokat.

Adam Schiff kaliforniai kongresszusi képviselő Warrenhez csatlakozva levelet írt Jassynek arról, hogy miközben az Amazon profitál a dezinformációból, direkten hozzájárul a koronavírusos halálesetek számának növekedéséhez.

Az Amazon közleményében úgy reagált, hogy folyamatosan értékelik az ajánlott könyveiket, hogy tartalmilag megfelelnek-e a cég előírásainak. Emellett a releváns keresési eredmények fölött linkelik a járványügyi hivatal tanácsait a pandémiával és a védekezéssel kapcsolatban.

A Guardian arra is emlékeztet, hogy idén az Amazon leállt az olyan könyvek értékesítésével, amik a meleg, leszbikus, transznemű, illetve más szexuális és nemi identitást betegségként kezelnek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

...
Hírek

Hilary Mantel és JK Rowling is ritkaságokkal támogatja a globális oltásprogramot

Május 21-ig tart az az adománygyűjtés, ami a brit irodalmi élet szereplőinek segítségével a koronavírus elleni globális átoltottságot támogatja, írja a Guardian.

...
Hírek

Oltásellenes szórólapot rejtettek el az Amazon egyik gyerekkönyvében

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...