Oltásellenes szórólapot rejtettek el az Amazon egyik gyerekkönyvében

.konyvesblog. | 2019. április 30. |

oltas.jpgNagyon úgy tűnik, hogy az oltásellenes-mozgalom az Amazonon keresztül most a gyerekeket célozta meg. Egy angol anyuka nemrég HPV oltást ellenző szórólapot talált a gyerekének vásárolt könyvben. A nyomtatvány azzal riogatja az iskoláskorú fiúkat és a lányokat, hogy a HPV elleni védőoltás akár meddőséget, bénulást vagy halált is okozhat. A vakcina, amely ellen a szórólap szól, a humán papilloma vírus ellen véd, amely a méhnyakrák egyik legfőbb okozója. Mióta 2008-ban bevezették az Egyesült Királyságban a 12-13 éves iskolások számára az oltást, drasztikusan csökkent az ilyen jellegű megbetegedések száma.

A szórólapot megtaláló anyuka, Lucy Boyle arról számolt be a Guardiannak, hogy a tájékoztatóra fia bukkant rá a szülinapjára kapott ifjúsági könyvek egyikében. Ez alapján feltételezhető, hogy a 11-14 éves korosztályt tudatosan célozták meg az oltásellenes üzenettel. Az anyuka mind a könyv kiadójával, mind az Amazonnal felvette a kapcsolatot. Utóbbi cég vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Állításuk szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy az oltásellenes tájékoztatót náluk tették bele a könyvbe. A könyv kiadója, az Oxford University Press szintén tagadta, hogy tőlük származik a szórólap. A felelőst tehát nem sikerült megtalálni, ahogy az sem derült ki, hogy hány könyvbe kerülhetett be a nyomtatvány.

A Guardian egyébként éppen a múlt hónapban fedte fel, hogy az Amazon amerikai oltásellenes szervezeteket támogat az Amazon Smile alapítványon keresztül. Márciusban pedig a CNN tudósított arról, hogy az oldalon a „vaccine” szó keresési eredményei között az oltásellenes könyvek dominálnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.