A Szolgálólány meséjét adta egy ballagó diák a tanfelügyelőnek, miután kitiltották a könyvet az iskolából

A Szolgálólány meséjét adta egy ballagó diák a tanfelügyelőnek, miután kitiltották a könyvet az iskolából

Egy idahói tanuló szokatlan módon fejezte ki kritikáját, amiért eltávolították A Szolgálólány meséjét az iskolai könyvtárból.

sa | 2024. június 04. |

A Szolgálólány meséje egyike azoknak a köteteknek, amik rendszeresen szóba kerülnek, ha az amerikai iskolai cenzúrára terelődik a szó. A könyvbe- és kitiltási, valamint könyvégetési akciókra válaszul készült már a könyvből elégethetetlen kiadás is. Ezt végül elárverezték, a befolyt összeget pedig a véleményszabadságért is küzdő PEN amerikai fiókszervezetének ajánlották fel.

Margaret Atwood
A Szolgálólány meséje
Ford. Mohácsi Enikő, Jelenkor Kiadó, 2024, 487 oldal
-

Május végén egy idahói diák gondolta úgy, hogy a cenzúra miatti tiltakozását fejezi ki nagyon is konkrét és nyilvános formában: a saját ballagásán.

A tanfelügyelő esete A Szolgálólány meséjével

Az illetékes idahói tankerület 2023 decemberében döntött úgy, hogy a hozzá tartozó iskolák könyvtáraiból eltávolíttatja Margaret Atwood nagysikerű regényét.

Erre válaszul határozta el Annabelle Jenkins, az Idaho Fine Arts Academy nevű művészeti középiskola végzős tanulója, hogy a ballagásán résztvevő tanfelügyelőnek a színpadon átadja a regény képregényes adaptációját.

A Szolgálólány meséjének képregényes verziója a tíz könyv egyike volt, amit eltávolíttattak a tankerületből, a hivatalos indoklás szerint azért, mert  

„a [benne] szereplő képek nem valók a West Ada Iskolaközpont tanulóinak”.

Jenkins az akcióját azzal indokolta, hogy nem akart egyszerűen csak kezet fogni a tanfelügyelővel és átvenni tőle az érettségi bizonyítványát.

Az angol és könyvtáros szakra készülő lány TikTokon posztolt videóját azóta 24 milliószor nézték meg: a felvételen látható, hogy a tanfelügyelő veszi át a könyvet, így Jenkins letette a lábához, mielőtt lement a színpadról.

Jenkins azt is elmondta, hogy az keltette fel az érdeklődését a könyv iránt, amikor hallotta, amint egy tanár az iskolai könyvtárossal vitatkozik róla. 

Mint kiderült, a tanár még csak nem is olvasta a könyvet.

Miről szól A Szolgálólány meséje?

A regény Fredé története a disztópikus Gileád nevű államban. Mivel csupán a nők töredéke képes még gyereket szülni, a rendszer rájuk erőszakolja a terhességet mint életük egyetlen célját és értelmét. A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül gyerekük legyen a ház urától.

Margaret Atwood klasszikusát 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben elnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat. Több mint 40 nyelvre fordították le, a belőle készült sorozattal mi is foglalkoztunk, például ebben a podcastben.

A regény szintén Booker-díjra jelölt folytatása Testamentumok címmel 2019-ben jelent meg, ebben az első rész után tizenöt évvel folytatódik Gileád és az ott élő nők története.

(People)

Nyitókép: Hulu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margaret Atwood interjúban beszélt cenzúráról, Trumpról és irodalmi viszályokról

„A remény egy velünk járó tulajdonság” – jelentette ki a nyolcvannégy éves Atwood, aki már több mint hat évtizede minden évben ír egy könyvet.

...
Hírek

Margaret Atwood háborúellenes versében „Senki nem tér vissza”

Margaret Atwood pacifista verse a Velencei Biennálén debütál kedden.

...
Hírek

Bár Stephen King 50 éve írta a Carrie-t, Margaret Atwood rémisztően időszerűnek tartja

Kollégája szerint a furcsa jelenségek mögött felsejlő valós emberi tulajdonságok és viselkedés teszi igazán borzongatóvá Stephen King regényét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?