A könyvtárosok szerint betarthatatlan a pedofiltörvény

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) állásfoglalást adott ki a tavaly megjelent jogszabállyal kapcsolatban. A szervezet úgy véli, azt jelen formájában nem lehet alkalmazni, betartani, és visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat – írta a hvg.hu.

fk | 2022. február 15. |

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete közzétett egy állásfoglalást, amelyben hosszasan taglalják a tavaly nyáron hatályba lépett úgynevezett pedofiltörvényben leírtakat. A törvény megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, televízióban, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat bizonyos civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. Ahogy arról mi is beszámoltunk, mindennek már voltak következményei is, a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Líra Kiskereskedelmi Kft-t, amiért szentendrei üzletében a gyermekkönyvek között árusította a Micsoda család! című gyermekkönyvet. 

Berg Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna és még 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják, írja a Telex.

Tovább olvasok

A törvény érinti a könyvtárakat is. Az ügyben a hvg.hu megkereste a négy nagy könyvtáros szakmai szervezetet, de közülük csak a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) válaszolt, egy állásfoglalást küldtek el. Emellett azt írták, hogy eddig egy esetről tudnak, amikor a könyvtári gyűjteményben lévő könyvet bejelentés alapján kifogásolt a kormányhivatal.

Az MKKE a pedofiltörvény felülvizsgálatát kéri

A Magyar Könyvkiadók és Könyterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége állásfoglalást tett közzé a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó pedofiltörvény miatt. Közleményükben azt írják, Thomas Mann, William Shakespeare, Babits Mihály, Weöres Sándor vagy Faludy György művei is a tilalom alá eshetnek az iskolákban, ha megtiltják a szexuális tartalmak megjelenítését (mi ebben az összeállításban szedtük össze, melyek azok a könyvek, amelyek áldozatul eshetnek a törvénynek). 

Tovább olvasok

Az MKE-állásfoglalásában a következők olvashatók

  • Kifogásolható, hogy törvény gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, akik számára a törvényben felsorolt tartalmakat tilossá, el nem érhetővé kívánják tenni. Mint írják, ez mind pedagógiailag, mind a gyűjtemények kialakítása szempontjából nehezen megoldható helyzetet eredményez, hiszen a kamaszok, középiskolások már nem a gyermekkönyvtárba járnak, a felnőtt gyűjteményekben pedig még annyira sem lehet elkülöníteni a törvény által nevesített tartalmakat, mint azt esetleg a gyermekkönyvtárban meg lehet szervezni.
  • A könyvtárosok szerint tehát differenciálni kell az életkori sajátosságokat figyelembe véve a jogszabályt, mert nem lehet azonos megítélés alá venni az óvodás-kisiskolás és a kamaszodó, már a felnőtté válás küszöbén álló fiatalokat. A jelenleg érvényes jogszabály szerint különösen az utóbbiak könyvtári kiszolgálása számos tiltásba, akadályba ütközik.
  • Pedagógiai szempontból tekintve nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés számukra.
  • A törvény továbbá több olyan tartalmi megjelölést is tesz, amelyeket nem lehet egyértelműen meghatározni; „szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó.”
  • Ugyancsak a könyvtári tevékenységek területét érinti a nemzeti köznevelésről szóló jogszabály azon kitétele, amely szerint a nevelési-oktatási intézményekben a saját pedagógusi kör, az iskola-egészségügyi szolgálat és bizonyos állami szervek kivételével csak az tarthat foglalkozást a szexuális élettel, a kábítószer-fogyasztással, az internet veszélyeivel, sőt egyéb testi-lelki egészségfejlesztéssel kapcsolatban, ha őt/azt a kijelölt szerv (nevesítve az oktatási miniszter) által kiadott rendelet szerint nyilvántartásba veszik. Meg kell jelölni a programokat is, sőt a köznevelési intézményben való felhasználhatóságának időtartamát. Ilyen nyilvántartás azonban jelenleg nincsen; „a könyvtárak, amelyek a köznevelési intézményekkel együttműködve az adott témakörökben igen sok foglalkozást szoktak szervezni az iskolákban – óvodákban, most egyénileg próbálják ezeket elfogadtatni egy-egy, a törvény által érintett témákba vágó program megvalósítása ügyében. Ezt a helyzetet véleményünk szerint sürgősen rendezni kell” - írják.

A teljes állásfoglalás ITT olvasható.

Nyáry Krisztián egy kötetbe válogatta a melegirodalom legjavát

Ez a könyv nem jöhetett volna létre Orbán Viktor és azok nélkül, akik különböző stratégiákat eszelnek ki arról, ki legyen a következő közellenség – mondta Király Levente, a Corvina igazgatója a Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című kötet hétfő esti bemutatóján a Magvető Caféban. A kötetbe Nyáry Krisztián válogatott közel háromezer év magyar és világirodalmi terméséből, mégpedig olyan műveket,  melyek fókuszában az azonos neműek szerelme áll. A bemutatón Nyáry Krisztiánnal Nádasdy Ádám beszélgetett, felolvasott Bánfalvi Eszter és Fehér Tibor, zongorán játszott Somlai Valéria.

Tovább olvasok

A pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény részleteiről ITT írtunk részletesebben. Az MKKE már tavaly júniusban a törvény felülvizsgálatát kérte, akkor az írták, Thomas Mann, William Shakespeare, Babits Mihály, Weöres Sándor vagy Faludy György művei is a tilalom alá eshetnek, ha megtiltják a szexuális tartalmak megjelenítését (mi ebben az összeállításban szedtük össze, melyek azok a könyvek, amelyek áldozatul eshetnek a törvénynek). Azóta már meg is jelent Nyáry Krisztián Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről című kötete is, amelybe olyan magyar és világirodalmi művek kerültek, melyek fókuszában az azonos neműek szerelme áll. A könyv bemutatójáról ITT írtunk. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Magyarország is példa a cenzúra világszintű növekedésére

Oroszország volt a zászlóshajó, Magyarország megy utána, írja a Publishers Weekly.

...
Hírek

Az MKKE a pedofiltörvény felülvizsgálatát kéri

A Magyar Könyvkiadók és Könyterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége állásfoglalást tett közzé a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó pedofiltörvény miatt.

...
Hírek

Nádasdy Ádám: A pedofíliát nem szabad összemosni a melegséggel

Nádasdy Ádám a PartizánPRIDE vendégeként gyerekkoráról, magánéletéről, rendszerváltás előtti és utáni tapasztalatairól mesélt. Az interjú végén pedig a kormányzat szexuális kisebbségeket támadó, a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényére is reagált. 

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.