Titkok, csínyek, kalandok - Ezekkel a könyvekkel hangolódj a sulikezdésre!
ro

Titkok, csínyek, kalandok - Ezekkel a könyvekkel hangolódj a sulikezdésre!

iskola iskolakezdés suli gyerekirodalom bookline_kids

Szeptember elsején becsengetnek, újraindul a suli. Az iskolai lét kimeríthetetlen toposz, a gyerekkönyvek között is számos olyan olvasmányt találunk, amelyek az ottani kihívásokról, barátságokról, kalandokról szólnak. Hangolódásként ezek közül válogattunk most.

Timo Parvela: Ella és barátai
Ill.: Horváth Ildi, ford.: Kovács Ottilia, Kolibri, 2021, 104 oldal
-

A Miú és Vau sorozat írójaként is ismert finn Timo Parvela sok évig általános iskolai tanítóként dolgozott, így aztán nagyon is ismeri az alsós osztályok humorral és kihívásokkal teli hétköznapjait. Az Ella és barátai című kötet címszereplője most kezdi az első osztályt, amiben nem is lenne semmi hiba, hiszen Ella nagyon jól érzi magát, és a tanító bácsija is nagyon aranyos, habár az utóbbi időben eléggé idegesnek tűnik. A kötet a kisiskolások kalandos hétköznapjaiba vezet, amelyben a tanító bácsi megmentése és egy emlékezetes színházlátogatás is fontos szerepet kap. Az Ella és barátai című sorozatnak már hat kötete olvasható magyarul.

Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola - Hagyjatok békén!
Ill.: Metzing Eszter, Cerkabella, 2022, 105 oldal
-

Kertész Erzsi Göröngyös úti iskola című sorozatában mindig történik valami szokatlan. Vagy egy új gyerek érkezik a suliba, vagy a gyermeki fantázia bolygatja meg a mindennapokat, vagy éppen egy fellépés okoz izgalmakat. De az is lehet, hogy épp a kiközösítés okoz fájdalmas perceket, mint például a Hagyjatok békén! című kötetben: utóbbi hőse ugyanis egy nap arra figyel fel, hogy néhány lány mostanában egészen furcsán viselkedik, sugdolóznak, titkolóznak - mintha már nem lennének olyan kedvesek, mint régen. A szerző egy interjúban így fogalmazott: „Igyekszem kerülni a didaktikus hangnemet, ezek inkább elgondolkodtató, problémafeltáró történetek, melyek talán beszélgetésre, továbbgondolásra inspirálnak. Nincs bennük egyetlen és helyes megoldás. És valóban a problémafókusz a kötetek szervező elve. Ha tényleg segítő könyvek, akkor főleg talán abban segítenek, hogy több szempontból lássuk, tudatosítsuk a nehézségeket.” 

Silke Schellhammer: Tehetségek Tanodája - Első óra: Állati hangos!
Ill.: Simona M. Ceccarelli, ford.: Fülöp Mónika, Manó Könyvek, 2022, 228 oldal
-

A Tehetségek Tanodája első ránézésre olyan, mint egy átlagos suli - ebben a bentlakásos iskolában viszont minden gyereknek van valamilyen különleges képessége. Alva például ért az állatok nyelvén, ami még hasznára lehet. Silke Schellhammer sorozatának több kötete is olvasható magyarul: akad, amikor egy hatalmas lábnyom okoz izgalmakat egy szigeten, máskor egy furcsa áramkimaradás miatt főhet a diákok feje, akik persze nem riadnak vissza attól, ha titkok és rejtélyek nyomába kell eredniük.

René Goscinny: Nicolas az iskolában
Ill.: Jean-Jacques Sempé, ford.: Bognár Róbert, Móra, 2022, 141 oldal
-

Nicolas iskolájában mindig történik valami, igaz, a hétköznapok nem annyira a tananyag, mint inkább az óra előtti, alatti és utáni csínyek miatt emlékezetesek - amikkel persze a gyerekek időről időre őrületbe kergetik a tanító nénit, az igazgatót és Tüktojt, a felügyelő tanárt. René Goscinny és Jean-Jacques Sempé a gyerekirodalomban nem ismertek tréfát, az eredmény pedig egy olyan örökzöld klasszikus lett, ami hosszú évek óta nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. A francia gyerekirodalom leghíresebb kisfiújáról, kalandjairól, sikerének titkáról korábban podcastben beszélgettünk, itt tudjátok visszahallgatni:

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]
A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

Tovább olvasok

Az iskolakezdés előtt még egy vicces részt ajánlunk a Nicolas nyaral című kötetből, amit ITT találtok.

Vibók Ildi: A szuperdió – Mire jó az agy?
Ill.: Mayer Tamás, Pagony, 2022, 60 oldal
-

Ha az előtte tornyosuló házi feladatokra gondol, Emma azt kívánja, bárcsak szuperagya lenne, amivel elsőre megért és megjegyez mindent. Doki segítségével ugyanakkor Emma hamar rájön, hogy valójában már így is nagyszerű agya van: egy csomó mindent megért, megjegyez, feldolgoz századmásodpercek alatt. A hogyanok-ra Emma és Doki együtt adják meg a választ, miközben bebarangolják az agypalotát, ahol a hallás, a látás, a beszéd, a memória és még sok más működéséről mesélnek az idegsejtek. A biológus végzettségű Vibók Ildi több ismeretterjesztő könyvet jegyez, és az Emma-sorozat többi kötetében is közérthetően, a gyerekek számára is könnyen befogadható nyelvezettel mesél olyan bonyolult témákról, mint az öröklődés vagy az immunrendszer működése.

Jill Murphy: Botcsinálta boszi
Ford.: Magyari Andrea, Móra, 2023, 99 oldal
-

Jill Murphy tizennyolc éves korára fejezte be a Botcsinálta boszi című, saját maga illusztrálta könyvét (olvass bele ITT), amely végül huszonnégy éves korában jelent meg. Igazi angolszász klasszikusnak számít ma már, amely legutóbb felkerült a legfontosabb 50 gyerekkönyvet felsoroló brit listára is. A cselekmény Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján játszódik, hőse pedig a legrosszabb diáknak kikiáltott Szerényi Mildred, akinek varázslatai rendre félresikerülnek, de valahogy mindig megússza, hogy kicsapják. Egy nap azonban Ethel, a tanárok kedvence úgy felmérgesíti, hogy meggondolatlanul őt is elvarázsolja, és ezzel halálos ellenséget szerez magának. Jill Murphy összesen nyolc Botcsinálta boszi-könyvet írt, magyarul még A botcsinálta boszi visszatér olvasható.

Amigos - Egy világraszóló felfedezés 1. - Nyelvi kalauz kalandoroknak
Ill.: Varsányi Orsolya, Kolibri, 2023, 190 oldal
-

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntesei évek óta járják a kórházakat, hogy játékosan tanítsák az ott gyógyuló gyerekeket. Ebben most már egy olyan kötet is segíti őket, amely - rejtvények, játékos feladatok, kultúrtörténeti érdekességek révén - képzeletbeli utazásra invitálja őket a világ körül. „A könyvet elsősorban felső tagozatosoknak, kis középiskolásoknak szántuk, hogy megmutassuk számukra, mennyi különleges hely, kultúra és nyelv van a világon. Amikor nyelvtanulásra gondolunk, akkor mindig az ismétlődő listening, szövegértési feladatok, a komoly vagy kevésbé komoly fogalmazások, és a végeláthatatlan szólista-tanulás jut eszünkbe. Mi az Amigosnál abban hiszünk, hogy az országok, kultúrák megismerése, a nyitottság a világra, mind-mind a nyelvtanulásban segít minket. Az Amigos Könyvvel is ez volt a cél: hogy megmutassuk a nyelvtanulás izgalmas, új, játékos oldalát” - mesélte interjúnkban Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója és kuratóriumának elnöke.

Ana Gallo: Rejtélyes történetek - 25 tudományos fejtörő
Ill.: Victor Escandell, ford.: Pethő Dóra, HVG Könyvek, 2022, 64 oldal
-

Légy kíváncsi, tegyél fel kérdéseket, kutass és ellenőrizd az eredményeket - gondolkodj úgy, mint egy igazi tudós! A fizika, a biológia, a csillagászat és más tudományágak világába elkalauzoló 25 fejtörő szórakoztató időtöltést ígér, ugyanakkor igazi agytorna is. A rejtélyek megfejtése után a gyerekek megismerhetik a tudományos magyarázatukat, és néhány izgalmas kísérletet is elvégezhetnek.

Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
Ford.: Békés Pál, Móra, 2023, 213 oldal
-

Már elmúlt negyvenéves a világ egyik leghíresebb angol iskolása, de Sue Townsend naplóregénye mintha semmit sem öregedett volna. A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója eredetileg 1982-ben jelent meg, majd több kötet követte. „A leicesteri Adrian Mole egy egész nemzedék, sőt egy egész társadalmi osztály hangja lett, egyrészt mert jóformán élőben kommentálta az Anglia számára társadalmilag és gazdaságilag is rengeteg változást és bizonytalanságot hozó ‘80-as éveket és lett ezzel a Margaret Thatcher fémjelezte korszak szatirikus krónikása (...), másrészt mert irodalmi berkekben elsőként tematizálta egy fiatal fiú férfiassága, valamint annak attribútumai miatt érzett kételyeit és vágyait” - írtuk évfordulós cikkünkben a folyamatos iskolai és érzelmi kihívásokkal küzdő Adrianről, akivel életkortól függetlenül nem lehet nem együttérezni.

Raina Telgemeier: Görcs
Ford.: Bayer Antal, Ciceró, 2021, 224 oldal
-

Fontos téma, a gyerekkori, kamaszkori szorongás áll Raina Telgemeier Görcs című képregényének középpontjában. A sztori szerint Raina egyik éjjel szörnyű hasfájásra ébred, a családja pedig eleinte vírusra gyanakszik. A lány visszatér az iskolába, ahol a szokásos jó és rossz dolgok fogadják: barátok és kevésbé barátságos osztálytársak, akik szeretnek undorító dolgokkal viccelni. Raina gyomorpanaszai azonban nem akarnak elmúlni, ráadásul mindennek a tetejébe még az étel, az iskola és a változó barátságok miatt is aggódnia kell. „Amikor a Görcs megjelent, a kritikusok méltatták azért, hogy nemcsak empatikusan fordul a mentális problémák felé, hanem a hétköznapi életben előforduló jelenségként ábrázolja, ami ugyan kellemetlen, de meg lehet tanulni vele együtt élni, sőt, le lehet győzni. És az érzés, hogy nincs egyedül, kifejezetten felszabadító lehet a kiskamasz olvasónak, főleg, hogy a Görcs a történetbe szervesen beleágyazva egyszerű tippeket is ad ahhoz, hogyan tudjuk bárhol, bármikor kezelni a szorongást, a félelmet vagy az induló pánikot” - írtuk kritikánkban.

Jean-Claude Mourlevat: Putifár tanár úr visszavág
Ford.: László Kinga, ill.: Rofusz Kinga, Vivandra, 2021, 200 oldal
-

Egy ideális világban Putifár tanár úr előre örülhetne a rá váró zavartalan nyugdíjas éveknek, ehelyett viszont - bosszút forral. Putifár tanár úr életét ugyanis hosszú-hosszú évekig megkeserítették a megátalkodott tanítványai, de most úgy érzi, eljött az ő ideje, és egytől egyig felkeresi a komiszak közül is a legkomiszabbakat. „Az angol, néha fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti, de azért marad benne bőven meghökkentő elem. És ha jobban megnézzük, a sorok között mélységes emberismeret és empátia húzódik” - mondta Jean-Claude Mourlevat kötetéről a fordítója, László Kinga. A magyar kiadást Rofusz Kinga illusztrálta, aki ugyanebben a cikkben szintén Mourlevat humorát, őszinteségét, erős önreflexióját és megfigyelőkészségét emelte ki. Az Astrid Lindgren-emlékdíjas szerzővel tavalyi budapesti látogatásán interjúztunk: akkor elmesélte, hogy mi köze a kötetnek Roald Dahl könyveihez, ahogy azt is, hogy a saját tanári pályafutása alatt vajon dédelgetett-e a hasonló bosszúszomjas gondolatokat. A kötetből azóta film is készült, amelyben Christian Clavier játssza a címszereplőt.